Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Gruszka_na_w... 12:52, 26 mar 2025

Też zaczęłam zaczynać dzień od obchodu ogrodu z kawusią. Odkrywanie nowinek czyni nadchodzące godziny bardziej radosnymi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 13:17, 26 mar 2025

Dzien zaczynam od obchodu ogrodu bez kawy za to z białaskami
Makao 13:25, 26 mar 2025

Ja każdy dzień zaczynam od przeglądu sadzonek i siewek. Na dwór jeszcze mnie nie ciągnie. Zimno i pada deszcz. Brrr…
Judith 13:28, 26 mar 2025

Na poranny obchód dla mnie jeszcze za zimno, ale koło południa jest już git .
U nas nie pada, słoneczko wygląda zza chmurek i ogólnie jest dobrze, choć mam paskudne przeziębienie . Z drugiej strony nie takie paskudne, bo zapewniło mi home office do końca tygodnia .
Makao 13:30, 26 mar 2025

No to się kuruj bo weekend ma być ciepły
Judith 13:33, 26 mar 2025

Ania, jak się nie ochłodzi, to nawet dzisiaj pójdę w ogród .
TAR 14:08, 26 mar 2025

Makao napisał(a)
Ja każdy dzień zaczynam od przeglądu sadzonek i siewek. Na dwór jeszcze mnie nie ciągnie. Zimno i pada deszcz. Brrr…

Ja tam moge nawet w deszczu, zimno nie jest. A ptaki tak spiewaja, zurawie krzyczą i juz pierwsza ropucha zaczela terkotac. Az sie zyc chce, siedzenie w domu stracilo swoj urok
Wczoraj o 23 na spacerze widzialam 3 takie solidne ropuchy posuwajace sie w strone bajorka. Piekny widok. Mam w ogrodzeniu przepust by im bylo łatwiej. Do tego przelatujacy nad głową puchacz wydajacy godowe dzwieki i nawolujacy partnerke. Plus nocne odglosy z lasu. To wlasnie kocham we wiosnie, nie tylko rosliny ale caly otaczajacy mnie swiat moj najblizszy.
Makao 14:38, 26 mar 2025

Takie dźwięki to i mnie cieszyły wieczorami. Pamiętam jak dziś rechoczące żaby. Mieszkałam na wsi gdzie był mały staw i bagno więc jest mi to znane. Tu tego nie mam więc tylko słońce jest w stanie wyciągnąć mnie na dwór. Jestem z tych ciepłolubnych a wręcz gorącolubnych. Najlepiej funkcjonuję gdy temperatura powietrza jest koło 30stC
Kasya 15:02, 26 mar 2025

Judith napisał(a)
Na poranny obchód dla mnie jeszcze za zimno, ale koło południa jest już git .
U nas nie pada, słoneczko wygląda zza chmurek i ogólnie jest dobrze, choć mam paskudne przeziębienie . Z drugiej strony nie takie paskudne, bo zapewniło mi home office do końca tygodnia .

Tak, dzisiaj bylo niezle
Oby w weekend pogoda dopisala, mam duzo ciecia i grabienia
Margo2 22:43, 26 mar 2025

Judith napisał(a)

Haniu, no racja. A jakby tak wszystkim dać kupokulki plus azofoskę, ale tę już w małych ilościach?

Ja co roku robię mieszankę azofoski z obornikiem i tym sypię. Dodatkowo kiedyś lałam całą działkę humusem.
Naprawdę widzę poprawę struktury.
Popiół stosuję w czerwcu też razem z obornikiem.
Zapomniałam kupić nawóz do trawnika. Przecież tak jak pisze Hania trzeba go co miesiąc nawozić.