Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

mrokasia 21:19, 08 maj 2025

Czyli szkółka zachowała się przyzwoicie. Super .
Ja nie znoszę zakupów. Wyjątkiem są oczywiście szkółki .
Judith 21:24, 08 maj 2025

ewsyg napisał(a)

Ależ masz piękną sosnę. Piesek skradł moje serce, ma u Ciebie raj.

To nawet trzy sosny (a kawałek dalej jeszcze dwie ) rosnące blisko siebie .
Gdy tu nastaliśmy były brzydkie - suche dolne gałęzie zwisały w stronę ziemi. Powycinaliśmy je, niestety dolne gałęzie sosen mają tendencję do kierowania się w dół z czasem i konieczne jest ich sukcesywne wycinanie.
O takie były bidy:

Pieso macha łapką w podziękowaniu
Judith 21:28, 08 maj 2025

mrokasia napisał(a)
Czyli szkółka zachowała się przyzwoicie. Super .
Ja nie znoszę zakupów. Wyjątkiem są oczywiście szkółki .

To dobre określenie: przyzwoicie .
Ja poza roślinami lubię jeszcze stacjonarnie kupować kosmetyki .
Eupraksja 10:59, 09 maj 2025

Judith napisał(a)

To nawet trzy sosny (a kawałek dalej jeszcze dwie ) rosnące blisko siebie .
Gdy tu nastaliśmy były brzydkie - suche dolne gałęzie zwisały w stronę ziemi. Powycinaliśmy je, niestety dolne gałęzie sosen mają tendencję do kierowania się w dół z czasem i konieczne jest ich sukcesywne wycinanie.

Niesamowite, że nawet stan i wygląd takich dorosłych drzew można tak bardzo poprawić odpowiednią pielęgnacją!

W temacie szkółek, ja niemal wszystko kupuję online, na miejscu często nie ma akurat tych odmian, które sobie upatrzę, albo w ogóle nie są określone odmiany tylko np. kolor. Ale mam wrażenie na przestrzeni 10 lat, że jakość tych przysyłanych roślin poszła mocno w dół. W tym roku zrobiłam zamówienie w przedsprzedaży zimowej, m.in. zamówiłam ciemierniki. Przyszły w kwietniu - okres szczytowej formy ciemierników. A ja dostałam obślizgłe gnijące korzonki w torbach foliowych. Owszem, dostałam zwrot pieniędzy, ale no kurczę, ich stanu nie można było przeoczyć przy pakowaniu
TAR 11:20, 09 maj 2025

Eupraksja napisał(a)

Niesamowite, że nawet stan i wygląd takich dorosłych drzew można tak bardzo poprawić odpowiednią pielęgnacją!

Wiekszosc roslin lubi ciecie, poprawia to ich wyglad i stan "techniczny" A sosny wyciagaja sie do slonca, pewnie gdyby pierwszy wlasciciel uszczykiwal świeczki lub przycinal od poczatku byłyby puchate i gesciejsze.
Sosny żeby mogly dobrze rosnac potrezebuja przestrzeni, kiedy jest ich zbyt wiele w skupisku to wlasnie sa waskie, wysokie i ciagna do slonca. Tak jak u mnie, wiekszosc samosiejek. Czesc z nich usunelam, poprzycinane zostały suche galezie i zauwazylam poprawe. Ale szalu u mnie nie bedzie, bo za plotem wielkie dęby zacieniaja.
Apropo uszczykiwania świeczek musze wlasnie to zrobic z moimi Oregonami i innymi sosenkami odmianowymi. Do dzikusow nie dosiegam
Judith 14:00, 10 maj 2025

Eupraksja napisał(a)

W temacie szkółek, ja niemal wszystko kupuję online, na miejscu często nie ma akurat tych odmian, które sobie upatrzę, albo w ogóle nie są określone odmiany tylko np. kolor. Ale mam wrażenie na przestrzeni 10 lat, że jakość tych przysyłanych roślin poszła mocno w dół. W tym roku zrobiłam zamówienie w przedsprzedaży zimowej, m.in. zamówiłam ciemierniki. Przyszły w kwietniu - okres szczytowej formy ciemierników. A ja dostałam obślizgłe gnijące korzonki w torbach foliowych. Owszem, dostałam zwrot pieniędzy, ale no kurczę, ich stanu nie można było przeoczyć przy pakowaniu

Ewa, sosny w ogrodzie ozdobnym muszą być zaopiekowane, bo inaczej będą się wyłamywać z ozdobnej tendencji .
Podobny zabieg zastosowaliśmy w przypadku dębów.
Co do szkółek - różnie bywa. Ja mam dwie na czarnej liście, kilka na białej, ale dużego doświadczenia ze szkółkami nie mam z powodów jak wyżej
Judith 14:01, 10 maj 2025

TAR napisał(a)

Wiekszosc roslin lubi ciecie, poprawia to ich wyglad i stan "techniczny" A sosny wyciagaja sie do slonca, pewnie gdyby pierwszy wlasciciel uszczykiwal świeczki lub przycinal od poczatku byłyby puchate i gesciejsze.
Sosny żeby mogly dobrze rosnac potrezebuja przestrzeni, kiedy jest ich zbyt wiele w skupisku to wlasnie sa waskie, wysokie i ciagna do slonca. Tak jak u mnie, wiekszosc samosiejek. Czesc z nich usunelam, poprzycinane zostały suche galezie i zauwazylam poprawe. Ale szalu u mnie nie bedzie, bo za plotem wielkie dęby zacieniaja.
Apropo uszczykiwania świeczek musze wlasnie to zrobic z moimi Oregonami i innymi sosenkami odmianowymi. Do dzikusow nie dosiegam

Tarcia, pierwszy właściciel budował już wśród dużych drzew, tu był dziki lasek .
Judith 14:08, 10 maj 2025

Znów popadało w nocy. Bez szału, ale wystarczyło na podtrzymanie wilgoci w ziemi. Wciąż jestem w szoku z powodu tej łaskawości natury i na razie nie myślę, co będzie latem .
Po prostu chłonę tę soczystość .

I kilka fotek tej soczystości, tym razem z kanciastej części ogrodu

Judith 14:09, 10 maj 2025

Kasya 14:12, 10 maj 2025

Podobaja mi sie te kwadraty
Ale w sumie nie wiem jak te czesci ogrodu sie łącza