Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Bee 11:46, 12 lip 2025

Rabata wyszła super a kancik pięknie ją podkreślił.

Wrócę do tawuł japońskich. Zauważyłam, że na słabej piaszczystej glebie z niedoborem opadów lub podlewania żadne krzewy nie znoszą dobrze przycinania. Nawet jeśli są przesuszone to lepiej ich nie ciąć a jedynie wyciąć na wiosnę te pędy, które będą suche.

Tawuły japońskie przycinam jedynie na wiosnę i to tylko co kilka lat gdy są już dużo za duże. Nigdy nie tnę drastycznie zawsze jest to max 20 % krzewu. Po kwitnieniu wycinam tylko przekwitłe kwiaty lub wcale.

Tawuła japońska bardzo głęboko się korzeni i daje radę w trakcie suszy bez podlewania, nigdy mi nie zwiędły liście ale też nie osłabiam krzewów cięciem. Tawuła ma w środku krzewu masę gołych gałęzi ale na zewnątrz jest cała pokryta liśćmi, taka jest jej uroda. Ja jestem z nich bardzo zadowolona, to krzewy do zadań specjalnych.
Judith 12:03, 12 lip 2025

Bee, jak pisałam - u mnie liście schną na potęgę . A rosną u mnie od lat - niektóre od 9, inne od 5. Wiosną przycinam nieznacznie, w sezonie - wybujałe pędy.
Ale liście wysychają na wiór i opadają. Właśnie przycięłam drastycznie te, które były już niemal całkiem łyse z dywanikiem suchelców pod krzaczkami. Jeśli tego nie przeżyją - to będzie impuls do pożegnania. Nie sprawdzają się u mnie.
U mnie pancerne są tawuły van Houtte’a. Wytrzymują kilkumiesięczną suszę niemal bez podlewania. Mam krzewy ponad 20-letnie, jeszcze po poprzednich właścicielach. Ale to zupełnie inny gabaryt .
Bee 12:13, 12 lip 2025

Może coś im zjada korzenie?

Ale masz rację, jak się nie sprawdzają to trzeba wymienić.

Jaki masz rozmiar na szerokość tawuł van Houtte'a? Myślę o żywopłocie nie formowanym?
Judith 12:21, 12 lip 2025

Raczej nie, bo sytuacja dotyczy roślin rosnących w różnych częściach ogrodu i występuje wyłącznie w okresach suszy
Szerokość tawuł van Houtte’a to ok. 2 metrów. W przypadku rosnących samodzielnie. Oczywiście są cięte i to dość mocno. Gdy nie są cięte, przewieszają się na boki, a w przypadku żywopłotu (tez mam ) - przewieszają się w stronę rabaty. One nie są zabudowane przy ziemi, zatem - jeśli zależy Ci na przesłonie - nie są dobrym wyborem.
Tak wyglada żywopłot, ale on nie jest nieformowany - przycinam go w prostopadłościan. Tu na zdjęciu przed cięciem (ale mocne cięcie było jesienią)

Bee 12:33, 12 lip 2025

Masz może tawułę szarą 'Grefsheim?

Zdjęcia się nie wgrały
Judith 12:40, 12 lip 2025

Bee napisał(a)
Masz może tawułę szarą 'Grefsheim?

Zdjęcia się nie wgrały

Miałam problem techniczny, już jest .
Nie, tawuły szarej nie mam. Chyba Hania ma.
Bee 13:17, 12 lip 2025

Dzięki. Myślę nad nią ale muszę przemyśleć tą szerokość.

U Ciebie to całkiem fajnie przesłania. Jakbym nie cięła i pozwoliła jej się przewieszać to jak myślisz jaka byłaby szerokość? 3 m czy więcej? Nie będzie rabaty obok a tylko trawa.

mrokasia 13:27, 12 lip 2025

Ja mam tawuły Greifsham. Moje mocno cięte nają z 1,5 m średnicy. Nie wiem czy bez cięcia osiągną 3 m szerokości, ale dobrze ponad 2m to spokojnie.
Bee 13:30, 12 lip 2025

Mrokasia a jaka wysokość? Szukam wysokiego żywopłotu na piasek i bez podlewania
mrokasia 14:34, 12 lip 2025

Beata, no tu Ci nie pomogę bo ja je mocno tnę . Mają mniej więcej z 1,5m bo tnę w kule.