Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 09:02, 13 lip 2025

LIDKA napisał(a)

Wiem bo M wielki kibic♥️

Mnie tenis raczej nudzi (ja jestem kibicką sportów motorowych, stąd moje ostatnie ekscytacje osiągnięciem Kubicy ), ale Idze akurat kibicuję (ona jest z tego rodzaju sportowców co Małysz - skupia się na zadaniu) i mecz oglądałam . Pozamiatała!

mrokasia napisał(a)

Super, c’nie?

Bardzo super
Eupraksja 16:00, 14 lip 2025

Judith napisał(a)

Natomiast należy odpowiedzieć sobie na pytanie: na ile mi te wąsy pozostałe po koszeniu przeszkadzają? Mnie jakoś nie bardzo, szczególnie na kostce - tu przycinam chyba raz w sezonie. Częściej przy kancikach, bo lubię to robić . Polecam do tego dwuręczne nożyce, które pozwalają na cięcie w pozycji stojącej wyprostowanej.

Dziękuję za odpowiedzi, chyba brak mi dostatecznej wyobraźni i nie do końca wiem, jak przycinać te wąsy na stojąco? I właściwie jak się kancikuje też niezupełnie wiem Chyba muszę poszukać jakichś filmików na yt tymczasem, chociaż póki co to mam rabaty wyżej niż ciągi piesze, a i trawa rachityczna, raczej udeptane runo leśne Ale widzę już, że przy brzegu rabat, gdzie jest wzbogacona ziemia i podlewanie, trawa też zaczyna dostawać skrzydeł, więc prędzej czy później się ta wiedza przyda.
Judith 17:05, 14 lip 2025

Ewo, kanciki robi się szpadlem do kancików - w kształcie półksiężyca. Jest to w istocie nóż na trzonku . Wbijasz, podważasz. Potem zbierasz ręcznie to odcięte i podważone.
Dwuręczne nożyce mają długie trzonki i ostrze pod kątem prostym do trzonków - idziesz wzdłuż kancika wykonując rękami ruchy od siebie na boki i przycinasz w ten sposób wąsy .
Gdy masz rabatę wyżej, kanciki też się sprawdzą - przy samym kanciku wybierasz nieco ziemi z rabaty i gotowe .
Alija 22:04, 15 lip 2025

Judith napisał(a)
Ludziska! Iga wygrała Wimbledon!

Mnie też ogromnie to ucieszyło
Alija 22:15, 15 lip 2025

Judith napisał(a)
Rabata półkolista przy miskantach skończona. Trochę to trwało z uwagi na inne aktywności/pogodę/brak melodii do roboty ogrodowej .

Było:

Jest:

Judith, tu nic nie trzeba pisać, po prostu rewelacja.
Magara 22:58, 15 lip 2025

Judith, fryzurę zmieniłaś
Judith 23:34, 15 lip 2025

Alija napisał(a)

Mnie też ogromnie to ucieszyło

Alija napisał(a)

Judith, tu nic nie trzeba pisać, po prostu rewelacja.

Alicjo, dziękuję
Judith 23:34, 15 lip 2025

Magara napisał(a)

To moja wakacyjna
Eupraksja 07:42, 16 lip 2025

Judith napisał(a)
Ewo, kanciki robi się szpadlem do kancików - w kształcie półksiężyca. Jest to w istocie nóż na trzonku . Wbijasz, podważasz. Potem zbierasz ręcznie to odcięte i podważone.
Dwuręczne nożyce mają długie trzonki i ostrze pod kątem prostym do trzonków - idziesz wzdłuż kancika wykonując rękami ruchy od siebie na boki i przycinasz w ten sposób wąsy .
Gdy masz rabatę wyżej, kanciki też się sprawdzą - przy samym kanciku wybierasz nieco ziemi z rabaty i gotowe .

Aaa, to już trochę bardziej mogę to sobie wyobrazić, dziękuję
I jeśli dobrze zrozumiałam, przy kancikowaniu automatycznie powstaje ten stopień pomiędzy trawą a niżej położonym brzegiem rabaty?
Kordina 14:57, 16 lip 2025

Magara napisał(a)

No właśnie! Dziś zauważyłam
Fajna rabata wyszła zaokrąglona