Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

UrsaMaior 09:54, 06 sie 2025

Nie łam się, każdy ma lub miał rabatę wstydu W końcu wena przyjdzie, pomysł też, z resztą sobie poradzisz
Judith 11:17, 06 sie 2025

Gosialuk napisał(a)
Też jestem ciekawa.
Historia doniczkowa - samo życie. Wkurzenie minie, a śmiać się będziesz jeszcze długo.

Gosia, to prawda . Szybko jakoś zapomniałam o tych doniczkach - wyjazd urlopowy był i ogród poszedł w odstawkę .
Judith 11:19, 06 sie 2025

UrsaMaior napisał(a)
Nie łam się, każdy ma lub miał rabatę wstydu W końcu wena przyjdzie, pomysł też, z resztą sobie poradzisz

Nie, no rabatą wstydu to dla nie nie jest . Jedynie odstaje stylistycznie od reszty ogrodu i męczy .
Judith 11:33, 06 sie 2025

mrokasia napisał(a)

A jakby tak dać nową rabatę w trawniku? Nie musiałaby być wielka. Taki prostokącik . Przełamałaby nudę i dodała trójwymiarowości. I wtedy te rabaty pod płotem nie wydawałyby się takie wąskie.
I tę środkową hortkę bym wysadziła. I przeniosła na rabatę obok. Dodałabym coś rozwichrzonego, zwiewnego, bujającego się na wietrze.

Dawaj te koncepcje, może razem wyrzeźbimy coś co Ci będzie pasować?

Pomiędzy hortkami będą dwie Ananogawy. Miały być w tym roku, ale nie znalazłam egzemplarzy odpowiednich rozmiarów (chcę wielkość dostosować do innej Amanogawy rosnącej już z tej strony). To pomysł na dodanie piętra istniejącej rabacie.

No i pomysły na trawiastą przestrzeń:
1. Pierwszy pomysł to oczywiście rabata tutaj - dostosowana kształtem czyli prostokątna lub kwadratowa. Ale jakoś tego nie widzę póki co, a próbowałam różnych wielkości i konfiguracji: i z trawiastym paskiem i przylegającą do istniejących rabat. Moze coś mi tu kiedyś kliknie .
2. Kolejny pomysł to element wodny. Ale o takim z kolei myślę za rabatą kwadratową ze stipami.
3. Inny to jakaś czadowa rzeźba. Ten pomysł podoba mi się - póki co - najbardziej, ale jest najbardziej kosztowny . Erzazem może być głaz.
4. No i pomysł z altanką, ale taką stalową, ażurową, bez dachu, obsadzoną roślinnością. Trochę za słodko chyba .

No i różne wariacje na temat powyższych opcji mi krążą po głowie. Jakoś bardzo mocno mnie nie męczy, ale wiadomo, że coś musi się tu zmienić. Póki ci nic z moich pomysłów nie uznałam za godne realizacji .
TAR 13:33, 06 sie 2025

Judith napisał(a)

No TARcia, dawaj - jaki element? Ja jestem bardzo chętna na konstruktywne uwagi .

no dobra, myslalam ze nie pasuje Ci ten "ocynk" ogrodzeniowy przy hortensji i plot bedziesz zmieniac
DariaB 14:13, 06 sie 2025

Jak czytam wasze historie z doniczkami to się cieszę, że sobie sama wszystko ogarniam i tylko na siebie ewentualnie mogę być zła a historia z ziemią to już jakiś kosmos haha.
Serio u Ciebie mało co pada? U mnie praktycznie dzień w dzień, rano po nocnej ulewie trawnik chlupał wręcz. Ogród wygląda bardzo dobrze, jeśli są niedobory wody to ich nie widać za bardzo. Na tej Twojej wolnej przestrzeni pierwsze co mi do głowy przyszło to właśnie jakiś element wodny lub rzeźba. Fajnie by wyglądała rzeźba zatopiona w roślinach.
Judith 16:36, 06 sie 2025

TARcia, jest gorzej . Ta siatka jest zardzewiała . Jakoś stała się dla mnie przeźroczysta i jej nie zauważam .
Ogrodzenie wymaga wymiany, ale zawsze szkoda kasy na ten cel .

Daria, no wiem, że w innych regionach pada sporo… U mnie bardzo rzadko i mało. Wczorajszy deszcz też niewiele dał, padało ze dwie godziny, pod thujami nawet nie zmoczyło…
Na tę rzeźbę to chyba muszę jakieś subkonto założyć .

Taka jest cudna . Pomarzyć dobra rzecz

https://www.homesquare.pl/produkt/nowoczesna-rzezba-ogrodowa-na-wysoki-polysk-torus-david-harber/

mrokasia 17:41, 06 sie 2025

Uuuuu!!!! Dwa razy liczyłam te dziewiątki…

Ale fakt, robi wrażenie.

Rabata wyjdzie znacznie taniej .
TAR 17:44, 06 sie 2025

Fajna. Bardzo ladne rzezby ogrodowe odlewy z brazu prezentowal ostatnio Mateusz Łagowski. Ja sie zaslinilam. Mysle ze tansze.
Judith 09:59, 07 sie 2025

mrokasia napisał(a)
Uuuuu!!!! Dwa razy liczyłam te dziewiątki…

Ale fakt, robi wrażenie.

Rabata wyjdzie znacznie taniej .

Superancka, cnie?
Co do rabaty - wciąż nic mie klika.