Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 14:16, 23 lip 2025

Siostry ogrodowe zrozumieją, więc się wyżalę…

Wstęp:
Wczoraj małżon wystawiał śmieci. Do żółtego worka wpakował przygotowane przeze mnie do wyrzucenia doniczki produkcyjne. Pyta czy jeszcze są jakieś do wyrzucenia. Mówię, że w sumie to jeszcze można wyrzucić takie leżące tu i tu. Zapakował, zapytał czy te które są na taczce też. Powiedziałam, że nie - te z taczki mają zostać.

Akcja:
Gadam dzisiaj z małżonem przez telefon, a on nagle „słuchaj, jaki fajnie, pozbyliśmy się tych zalegających pod wiatką doniczek; sąsiadka rano zobaczyła, że wystawiłem kilka, chciała wziąć, a ja jej na to, że mamy więcej i to dużo lepszych”.
Zmartwiałam. Pytam grzecznie czy aby tych z taczki nie dał. Radośnie odpowiada, że jasne, że tak, po co mają tam zalegać. Wyraźnie czeka na pochwały. Pytam (znów grzecznie ale już lodowato) czy pamięta naszą wczorajszą rozmowę o doniczkach z taczki. Pamięta, ale uznał, że tak tylko mówiłam. WTF???

Dodam, że na rzeczonej taczce były nie doniczki produkcyjne, lecz duże doniczki z dobrego plastiku wykorzystywane przeze mnie do przesadzanek, przechowywania roślin lub po prostu do przymiarek na rabatach.

Zakończenie:
Nie wiem, jakie będzie zakończenie, ale wk..rw mnie trzyma.
TAR 14:21, 23 lip 2025

Moze idz do sasiadki i powiedz, ze małzon sie pospieszyl, moja by to doskonale zrozumiala. Jestesmy tylko ludzmi. Co do męża, moj tez mi zrobil raz taki numer i wydal takie z uszami, najlepsze pod sloncem, nota bene ktore sam lubil i uzywal do odchwaszczania
MartaCho 14:25, 23 lip 2025

Pewnie, że tak! Warto spróbować. Szkoda takich doniczek z dobrego plastiku.
TAR 14:26, 23 lip 2025

Ale zeby nie bylo to najlepiej meza wyslij by sie pokajal i je odzyskal
Judith 14:43, 23 lip 2025

Dziewczyny, no nie pójdę do kobity. Kto daje i odbiera i tak dalej . Wzięła, ucieszyła się, uznała za swoje i mam je jej odebrać? No nie godzi się, trza to przełknąć i próbować z tym żyć .
No dobra, już mi lepiej . A do przymiarek na rabatach będę używać garnków, ciekawie co małzon na to, ha! .

EDIT: poza tym pada, a to zawsze poprawia humor posiadaczce cienistego piachu .
mrokasia 14:45, 23 lip 2025

Ja Cię rozumiem, też bym się wq...iła. Też mam takie duże, grube, które wykorzystuję do różnych działań ogrodowych. No po prostu są mi niezbędne.
Judith 14:48, 23 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Ja Cię rozumiem, też bym się wq...iła. Też mam takie duże, grube, które wykorzystuję do różnych działań ogrodowych. No po prostu są mi niezbędne.

Kasia, dziękuję za wsparcie
Zważywszy doświadczenie moje i TARci uczul męża w tym temacie .
mrokasia 15:35, 23 lip 2025

Judith napisał(a)

Kasia, dziękuję za wsparcie
Zważywszy doświadczenie moje i TARci uczul męża w tym temacie .

Uczulam na bieżąco . Czasem jakaś roślina wędruje przy jego pomocy do sąsiadów i wtedy ZAWSZE jest głośna instrukcja, że doniczka ma wrócić. Ale strzeżonego ... .
Za to ostatnio zakupiłam 3 konewki 15l i sprzedawca przysłał je nie w kartonie a owinięte czarnym stretchem - takie dwa nieforemne pakunki. Położyłam je bez rozpakowania, na szybko, z boku przy bramce do śmietnika. EM wystawiał wieczorem worki śmieciowe z plastikami do odbioru. Na szczęście coś go tknęło i rozciął folię bo już miał te konewki w rękach i miał zamiar je dołożyć do śmieci... .
TAR 16:00, 23 lip 2025

Ja sobie ostatnio zakupilam 5 duzych wiader budowlanych z dzióbkami. Wiecie, jak musze cos namoczyc, fajne sa bo szerokie a nie za wysokie. Idealne na rosliny z wieksza brylą co je wysadzam i czekaja na posadzenie. Mocze tez w nich roze, w jednym wiaderku miesci mi sie 4-5 szt. Albo rosliny do odratowania.
I juz 2 wiadra sie ulotniły. Ciekawe gdzie? Na stowe gdzies swoje graty w nie upchał. Pewnie ma je skitrane na strychu, bo tam nie wchodze z moim ocznym skanerem
AgaBoso 16:19, 23 lip 2025

haha Tarciu, założe się że jak kupiłaś to było "a po co Ci to?" U mnie tak jest a potem "ale fajne" i używa. Podobnie było ze szczoteczką soniczna do zapylania pomidorów. Pewnego razu zaglądam do szkalrni a tam mój partner zapyla pomidory właśnie tą szczoteczką.
Judith, ja bym mąłżonka poprosiła o nowe. Skoro Twoje podarował sąsiadce to Tobie należą się nowe.