Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 19:31, 25 wrz 2025

Agatorek napisał(a)

Piszą w necie, że ich średnica korony jest od 3 do 4 metrów. Może faktycznie trzeba by było je trochę rozsadzić.

Przy sadzeniu brałam pod uwagę te wielkości, stąd ok. 3-metrowa odległość .
Judith 19:33, 25 wrz 2025

TAR napisał(a)
Ja bym raczej celowala w srodkowa. Nawet jak skrajna przesadzisz to w odbiorze beda wygladaly na scisniete

TARciu, sadziłam je z zamiarem stworzenia ściany z koron drzew w przyszłości. Zresztą ta przyszłość już jest - te bidy sadzone były już ponad 5 lat temu . A ściany wciąż brak .
TAR 19:33, 25 wrz 2025

Hehe widzialam dzis Pissardi na zywo, sadzone kilka lat temu. Zdecydowanie maja wiecej jak 3 metry.

Medrkuje sie a sama posadzone mam za gesto
mrokasia 19:34, 25 wrz 2025

TAR napisał(a)
Ja bym raczej celowala w srodkowa. Nawet jak skrajna przesadzisz to w odbiorze beda wygladaly na scisniete

Tak, tak!
TAR 19:42, 25 wrz 2025

Jak na 5 letnie to rzeczywiscie kiepsko rosna. Ja w firmie posadzilam tez jakies 5 lat temu w miejscu po jalowcach i juz jest niezla korona. A byla popierdolka mala. A miejsce z taka chłamowa ziemia, dawaly tam rade tylko jalowce. Zreszta je wyciapalam i posadzilam te sliwe, rozchodniki, trzmieline i perowskie. Na obwodce irge
Agatorek 22:33, 25 wrz 2025

No to rzeczywiście mają trochę słaby przyrost, jak na 5-łatki.
Judith 00:03, 26 wrz 2025

Rabata z Pissardi mnie zadowala po ostatnich zmianach (w szczególności po wyrzuceniu stąd gaur) i nie chcę tu nic zmieniać.
Rozważę jedynie przesadzenie jednego z drzewek zamiast bezproduktywnie szukać kolejnego w szkółkach .

W miejsce z kwadratem natomiast marzy mi się coś, co jest nieosiągalne z powodów finansowych czyli piękna wielka rzeźba .
Mitoraj na ten przykład .
A po zejściu na ziemię pozostaje mi moja niekończąca się lista koncepcji . Jedną z nich jest także pergola wijącą się między dębami i kończąca się w kwadracie jakimś posiadówkowym miejscem .
Mam ochotę na rozmach, a inne opcje to takie erzace chyba .