Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Gruszka_na_w... 21:34, 28 lut 2023

Najbliżej mi do opinii Marty. Ceny narzędzi ogrodniczych nie są niskie, nawet tych marketowych. Sama wydałam kupę pieniędzy na narzędzia, które nie nadawały się do dłuższego użytkowania. Jeśli mogę wykorzystać opinię forumki, której działania obserwuję od kilku lat i która zdobyła moje zaufanie, to bardzo mnie to zadowala.
Przecież chęć nabycia tego akurat sekatora nie pojawiła się znikąd. Jego cena jest wysoka. Widać mamy zaufanie do opinii osób, które go używają, bo jego popularność wzrasta. Możemy uważać, że to uleganie stadnym zachowaniom konsumenckim, chęć osiągnięcia wyższego statusu bądź też wyraz troski o stan własnych nadgarstków. Motyw jest nieważny.
Bo fakt jest taki, że jest to bardzo dobry sekator, godny polecenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mary 21:37, 28 lut 2023

Całości tej reklamy nie znam i nie pamiętam. Ale ten fragment o marchewce jest jednym z moich ulubionych.

Odnośnie wiadomości prywatnych. Nie bardzo wiem jak to wyjaśnić lepiej niż to co już napisałam.

Załóżmy, że na forum jest Pani X, która w jakiś sposób jest biznesowo powiązana z jakąś marką.
Jeżeli Pani X zacznie na forum wciąż wymieniać produkty jakiejś marki to większość osób to wychwyci.
Jeżeli Pani X będzie pisać na forum, że kupiła świetny sekator, a następnie świetną kosiarkę i super dmuchawę, a marka na forum nie padnie i pojawi sie tylko w prywatnych wiadomościach, które są raz wysyłane do tej grupy osób, a innym razem do innej to nikt tego nie wychwyci.

Dlatego moim zdaniem praktyka wysyłania takich informacji w wiadomościach prywatnych nie rozwiązuje w żaden sposób tego problemu. Jest dokładnie odwrotnie.

Zakładając, że ani ja ani Ty nie jesteśmy Paniami X, nie ma znaczenia czy napiszemy markę na forum czy w prywatnej wiadomości. A napisanie na forum jest przecież o wiele wygodniejsze, szczególnie gdy wiele osób pyta.

Pisząc to nie chcę Cię przekonywać abyś na forum pisała jaka jest marka tego co kupiłaś. Chcę tylko pokazać, że wiara w wiadomości prywatne jest, moim zdaniem, utopią.
Mary 21:39, 28 lut 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bo to w dalszym ciągu jest marketing szeptany.

Ja tu się męczę z długim wywodem, a Hania to prosto ujęła w jednym zdaniu.
Martka 21:46, 28 lut 2023

Nie doleję chyba oliwy do ognia dodając, że sekator z czerwoną rękojeścią nie jest z automatu sekatorem szwajcarskiego producenta, o którym tu wcześnej była mowa. Samo zdjęcie też może wprowadzić w błąd, a nawet niechcący stać się dla kogoś wskazówką do nabycia produktu innego producenta
Judith 21:54, 28 lut 2023

Martka, Reklamą jest działanie, które ma wzbudzić w Tobie chęć zakupu danego produktu. Moja entuzjastyczna opinia na temat produktu danej firmy może wzbudzić, a zatem może zostać uznana za reklamę. A ja nie chcę, by została uznana . Dlatego nie podaję nazw firm .
Martka 22:13, 28 lut 2023

I tu się nie zgodzę. Chęć kupienia produktu może wzbudzić informacja, nie tylko reklama. Rozróżniam intencje przekazania treści.
Judith 22:24, 28 lut 2023

Mary napisał(a)
Całości tej reklamy nie znam i nie pamiętam. Ale ten fragment o marchewce jest jednym z moich ulubionych.

Odnośnie wiadomości prywatnych. Nie bardzo wiem jak to wyjaśnić lepiej niż to co już napisałam.

Załóżmy, że na forum jest Pani X, która w jakiś sposób jest biznesowo powiązana z jakąś marką.
Jeżeli Pani X zacznie na forum wciąż wymieniać produkty jakiejś marki to większość osób to wychwyci.
Jeżeli Pani X będzie pisać na forum, że kupiła świetny sekator, a następnie świetną kosiarkę i super dmuchawę, a marka na forum nie padnie i pojawi sie tylko w prywatnych wiadomościach, które są raz wysyłane do tej grupy osób, a innym razem do innej to nikt tego nie wychwyci.

Dlatego moim zdaniem praktyka wysyłania takich informacji w wiadomościach prywatnych nie rozwiązuje w żaden sposób tego problemu. Jest dokładnie odwrotnie.

Zakładając, że ani ja ani Ty nie jesteśmy Paniami X, nie ma znaczenia czy napiszemy markę na forum czy w prywatnej wiadomości. A napisanie na forum jest przecież o wiele wygodniejsze, szczególnie gdy wiele osób pyta.

Pisząc to nie chcę Cię przekonywać abyś na forum pisała jaka jest marka tego co kupiłaś. Chcę tylko pokazać, że wiara w wiadomości prywatne jest, moim zdaniem, utopią.

Mówisz o reklamowaniu wprost, które jest łatwe do identyfikacji dla innych użytkowników forum, A ja mówię o reklamowaniu, które udaje dobre rady. Czyli takim, którego na forum (dowolnym) nikt nie wychwyci. Natomiast informacja w wiadomości prywatnej idzie tylko do osób, które wyrażą taka chęć, poproszą o to. To zbyt mała skala, by opłaciło sie to robić. Pani X zachęci 6 osób do kupienia kosiarki, mało. Ale gdy napisze o tym jako wieloletnia użytkowniczka, w określonym kontekście, dzieląc sie doświadczeniem i dobrą radą - przeczyta to bardzo wiele osób. Zarejestrowanych i nie zarejestrowanych. Ta „rada” pojawiać sie będzie w wynikach wyszukiwania osób szukających kosiarek w Internecie. Już zawsze . Nie podaję nazw, bo nie chcę wzbudzić takich podejrzeń .
To nie jest kwestia mojej wiary lub niewiary w wiadomości prywatne - to mogą być reklamy, jednak podejmuję decyzję zakupową, świadomie lub nie, ale to moje ryzyko.
Tak jak wcześniej pisałam - każdy sam decyduje, ja nazw nie podaję z powodów jak wyżej .
Judith 22:28, 28 lut 2023

Martka napisał(a)
I tu się nie zgodzę. Chęć kupienia produktu może wzbudzić informacja, nie tylko reklama. Rozróżniam intencje przekazania treści.

Ale czy Twój czytelnik rozróżnia?
Rojodziejowa 22:34, 28 lut 2023

Zaletą podawanie publicznie informacji o konkretnej marce/sklepie jest to, że może się znaleźć osoba, która będzie miała odmienną opinię i się wypowie. Oczywiście cały czas tutaj mam na myśli zarówno w przypadku opinii dobrej jak i złej forumowicza już z jakąś Ogrodowiskową historią
Mary 22:45, 28 lut 2023

Informacje o jakimś produkcie bez nazwy firmy też mogą być zachętą do zakupu i mogłyby być ukrytą reklamą.
Mam kosiarkę hybrydową. Takich kosiarek jest na rynku niewiele. Więc moją pozytywną opinię na temat tej kosiarki można uznać za reklamę firmy która takie kosiarki produkuje. Nie ma znaczenia czy wymienię nazwę firmy czy nie.
Wiele razy na forum pojawia się temat ekologicznych środków do ochrony przed ćmą bukszpanową czy opuchlakami. I w tym przypadku niewiele jest takich produktów, więc teoretycznie może to być reklama konkretnych firm.

Ukryta reklama to ogromny problem, ale przyjęty na forum zwyczaj pomijania nazw nic nam w praktyce nie daje.

Próbuję sobie wyobrazić co by było, gdyby Mazan, który kiedyś podpowiadał nam jakiego produktu użyć, w jakim stężeniu itd, zamiast nazwy handlowej pisał wypracowanie jaki środek ma na myśli. To jakaś paranoja by była.

Czemu udzielenie komuś rady, żeby zrobił oprysk środkiem o nazwie X jest OK, a udzielenie rady, żeby kupić sekator firmy o nazwie Y nie jest OK?