A to przy okazji Was zapytam bo zawsze mnie to zastanawiało czemu nie można na forum podać nazwy szkółki gdzie się kupiło jakąś roslinę albo nazwy firmy sekatorka.
Jeżeli dziewczyny pytają gdzie ktoś kupił sadzonki to czemu nie można podać nazwy szkółki. Nie chodzi tu o reklamę tylko informację.
Te nazwy można podać zawsze w wiadomości prywatnej .
Świat kręci się wokół konsumpcji. Wszystko - każda okazja, każdy kanał komunikacji wykorzystywany jest do reklamy. Najczęściej uleganie reklamie dzieje się całkowicie nieświadomie. Reklamie ulegają nawet fachowcy od marketingu znający techniki manipulacji odbiorcą. Taka jest rzeczywistość - możemy uznawać to za szansę lub za przekleństwo, ale jest to fakt.
Najskuteczniejszą jest natomiast reklama, która udaje dobrą radę, "sąsiedzkie" polecenie. Dlatego - kiedyś to już pisałam - najbezpieczniej jest (czyli tak, by nie było wątpliwości w kwestii intencji) nie podawać w publicznej przestrzeni nazw firm.
Gdyby chwytami maretingowymi posługiwał się jakiś świeżak forumowy, to miałabym obawy, że jego intencje są nie do końca uczciwe. Jeśli natomiast swoim doświadczeniem w korzystaniu z narzędzi ogrodowych i zakupami w szkółkach dzieli się ktoś, kto na forum funkcjonuje od dłuższego czasu, to chętnie z takich opinii korzystam. Pewnym technicznym problemem byłoby odpowiadanie na priv na dziesiątki zapytań.
Haniu, świeżak i jego intencje są łatwe do przejrzenia. Trudniej jest z zadomowionymi użytkownikami DOWOLNEJ przestrzeni w Internecie (w szczególności dotyczy to Instagrama). Im jesteś bardziej popularny/popularna w danej przestrzeni, tym smakowitszym kąskiem dla danej firmy jesteś . Znasz Dominika Strzelca tworzącego małe ogrody? Jego program powstał po to, by promować sklepy budowlane. Nie przeszkadza mu to oczywiście być programem zwyczajnie fajnym, ale inspiracją do powstania niemal wszystkich (prócz skończonej ilości ) tego typu programów jest cel marketingowy. Wcześniej Dominik prowadził program o remontach...
A zatem - chrońmy ten nasz sympatyczny kawałek internetowej ogrodowiskowej rzeczywistości .