Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 10:38, 04 kwi 2023

Martka napisał(a)
Podziwiam trawnik, już zieleni się w sposób zauważalny i miły dla oka. Trawnik to świetny argument, gdy rabaty jeszcze lub już nie są kolorowe. Czekam też na wertykulację, na razie jest zbyt mokro i zimno, ale ten dzień nadejdzie

Rzeczywiście - coraz intensywniejsza zieleń trawnika działa bardzo pozytywnie na emocje .
Do tego jeszcze zieleń czosnkowych i tulipanowych liści, zieleniajace berberysy, żółte forsycje i bordowe kły piwonii - trochę tych kolorów już jest .
Judith 10:40, 04 kwi 2023

Alija napisał(a)

Jakie piękne widoki, wysprzątane perfekcyjnie, a na dodatek słońce.
U nas dzisiaj od rana mieliśmy zimę, biało, zimno i ponuro, słońca brak.

Dziękuję, Alicjo, dzisiaj tez słonecznie .
Ten śnieg tu i ówdzie już właściwie nie powinien nas dziwić o tej porze roku . Wszak to już kolejny rok ze śnieżnymi świętami .
mrokasia 10:50, 04 kwi 2023

Judith napisał(a)

U nas już wertykulator zarezerwowany na wtorek po jajecznych świętach .

My mamy swój więc mamy więcej swobody.
A kreta trzeba albo pokochać albo niestety eksterminować... Odstraszanie działa tak jak mówisz - idzie ryć parę metrów dalej.
Judith 10:51, 04 kwi 2023

Magara napisał(a)
Jak wychodzi słońce to od razu człowiekowi się lepiej robi w życiu
Judith, jak na tyle drzew gubiących liście porządek masz wzorcowy, szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę aurę wiosenną

Porządek jest, ale tylko w tej części ogrodu . Produkcja worów szła w oknach pogodowych pełna parą. Tylko z rabaty przy drewnianym domku (głęboka na ponad 6 metrów) zebrałam (ręcznie i na kolanach) 5 worów 120 l liści, igliwia, szyszek i fruwających traw oraz chwaściochów!
Judith 10:53, 04 kwi 2023

ajka napisał(a)
Ładnie u ciebie, jakoś tak bardziej wiosennie niż u nas

Wszystkie czekamy na wertykulację, forsycje już dawno kwitną, a pogoda wciąż na to nie pozwala.

No gdzie tam bardziej! U mnie szafirki dopiero pokazują główki przy samej ziemi, a u Ciebie - w pełnym rozkwicie .
AnnaCh 20:17, 04 kwi 2023

Przypomniałyście mi, że do listy rzeczy niezrobionych muszę dopisać wertykulację trawnika
Judith 11:31, 05 kwi 2023

Ania, nie ma po co dopisywać . Bez wertykulacji trawnik też latem wyschnie .
Śmiech przez łzy... Zastanawiam się w ogóle nad sensem prac pielęgnacyjnych przy trawniku, gdy wiadomo, że latem zamieni się w znacznej części w ściernisko (w zeszłym sezonie przestałam podlewać trawnik traktując to jako czynność szkodliwą, a nic niedającą).
Makao 12:44, 05 kwi 2023

My w zeszłym sezonie też odpuciliśmy podlewania trawnika. Szkoda wody. Toż to trzeba dwa razy dziennie lać żeby ona wyglądała dobrze. Raz to za mało. Dlatego obszar trawnikowy u nas stale się pomniejsza.
galgAsia 13:32, 05 kwi 2023

I dlatego ja trawnika nie mam Szkoda wody, pracy i miejsca
edi75 13:43, 05 kwi 2023

Judith zajrzyj proszę do mnie