Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

mrokasia 13:57, 19 kwi 2023

Judith napisał(a)

A'propos widoczku to właśnie zauważyłam pięknego mniszka niemal na pierwszym planie .

Kodi to pies Justyny .
Nie pomyślałam o psie, przyznam ze wstydem, teraz poczytałam i jest to specyfik ponoć obojętny dla roślin i zwierząt. Ale i tak przemyślę zastosowanie go - on barwi wodę na czarno, co przy rdzawej misie może nie wyglądać dobrze .

Czymże byłby ogród bez mniszka???

Z Kodim mała wtopa ale przyrzekam, że to o Twoim psie myślałam .
Moje szkodniki ostatnio z lubością piły wodę z wiaderka, w którym miałam ziemię do sadzenia a którego nie zdążyłam schować przed deszczem...
mirkaka 17:49, 19 kwi 2023

Judith napisał(a)

Daga, w misie jest jakiś tlenek żelaza wytrącony z mojej wody, która jest zażelaziona (ale leży na dnie, woda jest przejrzysta i nie jest rdzawego koloru).
Drugim źródłem rdzawej substancji jest misa, a tu przyznam - nie wiem czy to tlenek żelaza…
Kupiona misa, co wiesz, jest tak jakby maźnięta pędzlem na rdzawo. Myślałam, ze to rdza wytworzona na skutek maźnięcia jakąś substancją. ALE - i tu uwaga przy użytkowaniu misy - gdy woda pobędzie już jakiś czas w misie, ta rdzawa warstwa przy dotknięciu schodzi lekko jak masełko i pojawia się czysty srebrny kolor metalu! Potem znów brązowieje, ale przez chwile jest taka jasna plama.

Tlenek żelaza to właśnie głównie rdza
A piesio fajny
Judith 18:06, 19 kwi 2023

mirkaka napisał(a)

Tlenek żelaza to właśnie głównie rdza
A piesio fajny

Dokładniej: rdza to głównie tlenek żelaza
W przypadku mojej misy rzecz w tym, ze ja nie wiem czy jej rdzawy kolor to rdza czy może jakaś farba (to nie corten), zaś tlenek żelaza fruwający na dnie misy to coś co wytrąca sie z zażelazionej wody ze studni.
Piesio jest wielkim przystojniakiem we fraku, przebył długą drogę z pudła po butach pod bramą schroniska na poduchy na kanapie w salonie . Wszelkie wyrazy uwielbienia przyjmuje jako oczywiste i należne z definicji .
Judith 19:41, 19 kwi 2023

Przyszły supertunie zamówione w sklepie polecanym przez Wiaan.
Otwieram paczkę a tam:

Kazda sadzonka zapakowana w taki futerał:

No czegoś takiego jeszcze nie widziałam! Idealne zabezpieczenie!
A sadzonki piękne:

Wiaan! Dziękuję za polecajkę .
Judith 19:50, 19 kwi 2023

Dzisiaj padało i jest tak soczyście i smakowicie, ze nie hamowałem się z cykaniem fotek . Jak to miło oglądać ogród w dziennym świetle po powrocie z roboty!

Tulipany

Judith 19:53, 19 kwi 2023

Drobne kwiecie

Judith 19:55, 19 kwi 2023

Brzoskwinia, pigwowiec, magnolia i klon Globosum

Judith 19:58, 19 kwi 2023

I świeże listeczki trzmieliny - urocze!

ŚŚ larmacka zbiera się do kwitnienia
Basieksp 20:57, 19 kwi 2023

Tą magnolię masz w pełnym słońcu? Bardzo ładnie Ci kwitnie pytam, bo sobie zamówiłam i mam dla niej takie miejsce w delikatnym półcieniu i nie wiem czemu poszukać inne miejsce, w pełnym słońcu
Judith 21:06, 19 kwi 2023

Basiu, magnolia ma w tym miejscu półcień i cień. Ale to raczej nie jest dobra wskazówka . Wylądowała tu z rozpaczy i z misją ostatniej szansy . Po kilku latach w dwóch innych miejscach bez kwitnienia wyeksmitowałam ją tutaj kątem przy forsycjach i zaczęła tu kwitnąć . Dziwaczka .