Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 20:50, 30 kwi 2023

DariaB napisał(a)
Piękny zakup! Hakonek też gratuluję, rozglądam się za nimi właśnie. Pracować muszę we wtorek ale i tak odpocznę a od 4 maja nerwówka będzie bo córa zdaje maturę, a później młodsza ma egzamin ósmoklasisty. Oby przeżyć ten maj

Uuu, kochana, zapowiada się spory stres. Pamietam zeszłoroczny maraton egzaminacyjno - rekrutacyjny ósmoklasisty, a tu jeszcze to samo dla licealistki w pakiecie…
3maj się mocno i pamiętaj - zdrowie najważniejsze .

Ania-Ajka, Ty też się 3maj!
Judith 20:52, 30 kwi 2023

ajka napisał(a)

Prześlicznie. Gratuluję udanych zakupów. Uwielbiam twój ogród za całokształt i za te piękne drzewa.

Dziękuję, to bardzo miłe, co mówisz
Agatorek 21:15, 30 kwi 2023

Judith napisał(a)

Wędrowałam z nią po barwinku szukając miejsca i postawiwszy ja tutaj miałam podobne odczucia .
Zobaczymy czy jej się u mnie spodoba, trochę się boje, bo tu słońce wprawdzie jest, ale nie jakoś bardzo długo…

Zapomniałam wczoraj zapytać, czy nie boisz się, że barwinek jej trochę nie poddusi?
Magnolie mają dość płytkie korzenie.
Judith 21:22, 30 kwi 2023

Agatorek napisał(a)

Zapomniałam wczoraj zapytać, czy nie boisz się, że barwinek jej trochę nie poddusi?
Magnolie mają dość płytkie korzenie.

Wykopię barwinek z dużym marginesem i będę pilnować. Już mam to przetrenowane na hortensji bukietowej.
Alija 21:27, 30 kwi 2023

Piękne tulipany, gwiazdorzą, aż miło. Zakup magnoliowy super.
Agatorek 22:44, 30 kwi 2023

Judith napisał(a)

Wykopię barwinek z dużym marginesem i będę pilnować. Już mam to przetrenowane na hortensji bukietowej.

To dobrze
Judith 19:48, 01 maj 2023

Za mną bardzo intensywny ogrodowo dzień. Niniejszym ogłaszam zakończenie pozimowych porządków . Wreszcie będę mogła zająć się nowymi rabatami tudzież dopieszczaniem istniejących .
Dwa dni spędziłam na kolanach na ostatnich rabatach zbierając igliwie, pieląc, wyrównując skopaną przez psa ziemię. Małżonek postawił słupki pod panele drewniane - widok na „ulubionych” sąsiadów zasłonięty będzie już na całej długości ogrodzenia. Szkoda, ze nie da sue ich oddzielić kopuła dźwiękoszczelną i ściekoszczelną.
No ale miało być radośnie . Jestem bardzo zadowolona z efektów pracy, bardzo pięknie i dokładnie zajęłam się wszystkimi rabatami. Trochę to trwało, ale nie zmniejsza to mojej dumy i zadowolenia z siebie . Jeszcze zostały kanciki, ale to zrobię soon.
Na koniec kilka zdjęć. Na dwóch pierwszych niezapominajki, które samodzielnie rozsiałam tymi ręcyma w zeszłym roku metodą wytrzepywania nad rabatą wyrwanych przekwitniętych krzaczków

EDIT: Na zdjęciach niezapominajki straciły urok…
Judith 19:51, 01 maj 2023

Na kółku pod sosnami parzydła leśne w doniczkach czekające na zastępstwo za rodki

Makao 21:09, 01 maj 2023

No to ładnie rozsiały się niezapominajki. Udało ci się ten zabieg.
Ja kiedyś sobie też posadziłam ale złapały mączniaka i paskudnie wyglądały. Przepadły po jednym sezonie
mrokasia 21:13, 01 maj 2023

Piękna Gienka! Ja już nie nam na nią miejsca … Ty znalazłaś dla niej bardzo dobre miejsce .
Tylko bym się zastanowiła nad wykopaniem w ziemię jakiegoś ogranicznika. Choćby plastikowej taśmy.

Gratuluję zakończenia sprzątania pozimowego . Ja też od dwóch dni ryję . Mam plan by zakończyć grubsze roboty w tym tygodniu (mam wolne ) i potem już tylko pielęgnować na bieżąco . Jeśli pogoda się utrzyma nam szansę ten plan zrealizować .