Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 21:14, 01 maj 2023

Makao napisał(a)
No to ładnie rozsiały się niezapominajki. Udało ci się ten zabieg.
Ja kiedyś sobie też posadziłam ale złapały mączniaka i paskudnie wyglądały. Przepadły po jednym sezonie

Ania, mączniak zdarza się częściej niż się nie zdarza. Ale u mnie zawsze już po kwitnieniu, zatem zawsze niezapominajki zdążą się rozsiać . Swoje posiałam 8 lat temu i mam je co roku w tym samym miejscu plus to co świadomie rozsieję gdzie indziej .
Judith 21:21, 01 maj 2023

mrokasia napisał(a)
Piękna Gienka! Ja już nie nam na nią miejsca … Ty znalazłaś dla niej bardzo dobre miejsce .
Tylko bym się zastanowiła nad wykopaniem w ziemię jakiegoś ogranicznika. Choćby plastikowej taśmy.

Gratuluję zakończenia sprzątania pozimowego . Ja też od dwóch dni ryję . Mam plan by zakończyć grubsze roboty w tym tygodniu (mam wolne ) i potem już tylko pielęgnować na bieżąco . Jeśli pogoda się utrzyma nam szansę ten plan zrealizować .

Właśnie mi przypomniałaś, ze przy hortce w barwinkach wkopałam plastikową taśmę, przy Gience zatem też tak zrobię .
Ja w czwartek idę już do roboty i zastanawiam sue, co mną powodowało, ze nie wzięłam wolnego na czwartek i piątek???
Mam nieco grubszych prac w ogrodzie, ale to jest to na co czekam i napalam się jak szczerbaty na suchary . Zatem - sama radość
Joann 22:10, 01 maj 2023

Super zakupy, też mam Genie, ale jakoś słabo kwitnie w tym roku.
A dlaczego wymieniasz rodki na parzydło? U mnie rodki w ogóle nie rosną, stoją w miejscu po posadzeniu, a o kwitnieniu nie ma nawet mowy.
Judith 22:16, 01 maj 2023

Joann napisał(a)
Super zakupy, też mam Genie, ale jakoś słabo kwitnie w tym roku.
A dlaczego wymieniasz rodki na parzydło? U mnie rodki w ogóle nie rosną, stoją w miejscu po posadzeniu, a o kwitnieniu nie ma nawet mowy.

Rodki mają zbyt sucho na tej rabacie. Kwitną, ale nie rosną. Trwają. Co roku dopada je tez jakaś cholera. Ta rabata zasługuje na duże, energetyczne rośliny, a nie jakieś wypierdki . Rodki będą przesadzone w inne miejsce, w którym - jako jedyne rośliny w ogrodzie - dostaną podlewanie kropelkowe .
Gruszka_na_w... 08:47, 02 maj 2023

Gratuluję zakończenia porządków! Soczysta zieleń zyskała piękne ramy. A w słońcu to już w ogóle wszystko nabiera niezwykłego blasku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 10:57, 02 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gratuluję zakończenia porządków! Soczysta zieleń zyskała piękne ramy. A w słońcu to już w ogóle wszystko nabiera niezwykłego blasku.

Dziękuję . Niestety pierwsze czyszczone rabaty wymagają kolejnego okrążenia w temacie pielenia, ale to dlatego, że pierwsze były pielone tak wcześnie, ze jeszcze wszystkie chwasty nie zdążyły wyjść .
Judith 11:00, 02 maj 2023

Tulipanki z dwukilogramowej paki. Na żywo robią większe wrażenie, ale i tak spodziewałam się większego szału

Judith 11:24, 02 maj 2023

I jeszcze tulipany-niespodzianki . Pojęcia nie nam, jaka to odmiana, w każdym razie - piekne kolory

Rojodziejowa 11:26, 02 maj 2023

Fajnie wyglądają. Ale tulipany to zdecydowanie można gęściej sadzić niż wszędzie piszą. Mnie się wydawało z EE, że tyle posadziłam, to będzie szał, a efekt nie dorósł oczekiwań.

Edit: te których nie znasz nazwy wyglądają jak Hemisphere. U mnie nie wyszły wcale. Podejrzewam, że zgniły
Kordina 11:35, 02 maj 2023

Te paseczkowe piękne są