Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 22:09, 04 maj 2023

Wiaan napisał(a)

Niesamowite żarówki, wrzucam na listę

Zachwycam się klonami, szkoda że nie zostają takie limonkowe na stałę. Ja cały czas odkrywam u Ciebie nowe rośliny
Magnolia na honorowym miejscu, zasłużyła sobie, spontaniczny zakup ale idealny.

Uwielbiam je, są przepiękne . Intensywny kolor (mój ulubiony! ), piękny kształt. Będą pasowały do innych Twoich różowości .
Ten narożnik z klonami trudno sfotografować, poza tym, gdy wybiorę kadr tak, by było widać 3 klony, widać też różnice w poziomie żywopłotu, a to mało fotogeniczne jest .
Roocika 17:18, 05 maj 2023

Judith napisał(a)
Gienka siedzi w ziemi. Tak się przy niej umordowałam, na na dzususj koniec roboty, tylko relaks na rowerze i lody .

A WIĘC…
Najpierw wykopałam barwinek. Wykopanie barwinka jest równoznaczne z wykopaniem go wraz z ziemią, bo na głębokość 3/4 szpadla to splątane gęsto korzenie. Następnie w środku wykopałam dołek, po czym przypomniało mi się, ze do rodzimej ziemi miałam domieszać kwaśnej. Wsiadłam w auto w roboczych ciuchach i pojechałam do ogrodniczego. Wróciłam i w dole przygotowałam mlimli z obornika, kory, kwaśniej ziemi i ziemi rodzimej. Sprawdziłam 30 razy, w jakiej pozycji Gience będzie najwygodniej. Następnie wysypałam połowę ziemi z taczki na inną rabatę, dosypałam do taczki kory i ziemi kupionej, wymieszałam pracowicie i obsypałem Gienkę ze wszystkich stron.
Obsypałam hojnie korą. Całość operacji zajęła mi prawie 4 godziny .
No i jest . Barwinek nieco styrany, ale wstanie

EDIT: Dwie gałązki Gienki nachodzą na siebie. Czy mogę jedna odgiąć i przywiązać do palika? Nic jej nie będzie?

Świetnie się prezentuje tutaj. Nieźle się namęczyłaś.
Judith 11:54, 06 maj 2023

Roocika napisał(a)

Świetnie się prezentuje tutaj. Nieźle się namęczyłaś.

W barwinku rosła sobie wierzba hakuro. Zeszłoroczna susza ją zabiła, w tym poszła do wierzbowego nieba. W jej miejsce chciałam posadzić trzmielinę na pniu, w CO koncepcja zmieniła się po spotkaniu mąż-Gienka .
Jednakże okazało się, że miejsce po hakuro było dla Gienki mało reprezentacyjne, zatem wylądowała w innym, ale też w barwinku (no w końcu na miejsce w barwinku była kupiona! ).
Miejsce po hakuro wciąż czeka na swoją trzmielinę .
Judith 11:59, 06 maj 2023

Aniu na Żuławach, drobny update w sprawie klonów Globosum.
Otóż dzisiaj otworzywszy oczy, odsunąwszy zasłony ujrzałam na moim limonkowym klonie kilka listków bynajmniej nie limonkowych, a podobnych do Twoich:

Ten etap ich rozwoju jakoś mi umknął, stad moje wcześniejsze wyznanie o limonkowości od początku.

W końcowym efekcie wszystkie klony mają ciemnozielone liście .
An_na 14:23, 06 maj 2023

Dzięki Judith
Z ciekawością będę obserwować mojego klona. Jak się zrobi limonkowy a później ciemnozielony, będę bardzo zadowolona
W sumie, to już się z nim oswoiłam i pokochałam
Gruszka_na_w... 14:33, 06 maj 2023

Jak to dobrze, że mąż spotkał tę Gienkę. Ona świetnie rokuje w tym miejscu. Urok ma niewątpliwie większy od trzmieliny. Będzie gwiazdą tego miejsca.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 16:44, 06 maj 2023

An_na napisał(a)
Dzięki Judith
Z ciekawością będę obserwować mojego klona. Jak się zrobi limonkowy a później ciemnozielony, będę bardzo zadowolona
W sumie, to już się z nim oswoiłam i pokochałam

Dawaj znać co u niego .
Judith 16:45, 06 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jak to dobrze, że mąż spotkał tę Gienkę. Ona świetnie rokuje w tym miejscu. Urok ma niewątpliwie większy od trzmieliny. Będzie gwiazdą tego miejsca.

Też się cieszę, tym bardziej ze w ogóle nie rozważałam kupna magnolii uznając, ze mój ogród nie dla niej. Nie ma zatem jak szybka i spontaniczna akcja
Judith 16:47, 06 maj 2023

Kilka soczystych deszczowych fotek

Judith 16:47, 06 maj 2023