Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Agatorek 23:27, 30 maj 2021

LIDKA napisał(a)

7 miesiecy siedze na ogrodowisku i dzis szok ze ktos jeszcze pamieta haczka.
Rózne narzedzia wymieniamy ale Twoja HACZKA to pierwszy raz się pojawiła.

Ja na to mówiłam „motyka”, a mój eM „haczka”
Judith 23:44, 30 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Ja na to mówiłam „motyka”, a mój eM „haczka”

Czy mąż pochodzi z zachodniej części Polski? Tam sie uzywa tego słowa . Prawdopodobnie niemieckie wpływy.
MiluniaB 00:06, 31 maj 2021

Fioletowy rh bardzo ładny i zdrowy. Ten drugi wyobrażam sobie jaki musi mieć piękny kolor w realu. Nie przejmuj się nim, pewnie się wyeksploatował kwitnieniem w poprzednich latach i teraz zbiera siły, żeby zabłysnąć pięknym kwieciem w przyszłym sezonie

Z zielskiem walka nie równa. Tych małych bździn nie ma jak złapać i wyrywać. Ja też często czekam, żeby zielsko urosło i łatwiej było je usunąć.

Mi jest znana nazwa haczka.
Agatorek 00:49, 31 maj 2021

Judith napisał(a)

Czy mąż pochodzi z zachodniej części Polski? Tam sie uzywa tego słowa . Prawdopodobnie niemieckie wpływy.

On z Mazur pochodzi, ale teść był z zachodniopomorskiego
Judith 00:55, 31 maj 2021

Agatorek napisał(a)

On z Mazur pochodzi, ale teść był z zachodniopomorskiego

No to wszystko jasne .
Judith 00:59, 31 maj 2021

MiluniaB napisał(a)
Fioletowy rh bardzo ładny i zdrowy. Ten drugi wyobrażam sobie jaki musi mieć piękny kolor w realu. Nie przejmuj się nim, pewnie się wyeksploatował kwitnieniem w poprzednich latach i teraz zbiera siły, żeby zabłysnąć pięknym kwieciem w przyszłym sezonie

Z zielskiem walka nie równa. Tych małych bździn nie ma jak złapać i wyrywać. Ja też często czekam, żeby zielsko urosło i łatwiej było je usunąć.

Mi jest znana nazwa haczka.

Milunia, *małe bździny* rozśmieszyły mnie okrutnie . Doskonałe określenie .
Do do rodka - brzmi dobrze, tym bardziej, ze - poza brakiem kwitnienia - nic mu nie dolega .
A ten fioletowy z Biedry to, jak sie okazało, prawdziwy fuks.
Anda 07:02, 31 maj 2021

Takie małe właśnie haczką między roślinami usuwam. Nie zbieram ich, tylko zostawiam do przerobienia przez mikroorganizmy.
U mnie rośliny gęsto posadzone i daje radę. Idzie szybciutko. W porównaniu z moimi rabatami to u Ciebie bardzo dużo miejsca między roślinami, więc poszłoby z łatwością. No ale każdy lubi co innego

Na zachodzie PL wpływy zachodnie, na wschodzie wschodnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 07:02, 31 maj 2021

LIDKA napisał(a)

7 miesiecy siedze na ogrodowisku i dzis szok ze ktos jeszcze pamieta haczka.
Rózne narzedzia wymieniamy ale Twoja HACZKA to pierwszy raz się pojawiła.

Za mało tu osób z Wielkopolski i okolic najwyraźniej
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Martka 07:08, 31 maj 2021

Judith, nudy nie ma rabata z korą ma bardzo równomierne rozłożenie chwastów one się zawsze doskonale skomponują i wypełnią wolne przestrzenie u mnie rozwinęło się właśnie bardzo naturalistyczne przedpłocie...
Judith 11:21, 31 maj 2021

Martka napisał(a)
Judith, nudy nie ma rabata z korą ma bardzo równomierne rozłożenie chwastów one się zawsze doskonale skomponują i wypełnią wolne przestrzenie u mnie rozwinęło się właśnie bardzo naturalistyczne przedpłocie...

No fakt - niezwykle równomierne, niestety .
Dziadostwo musiało być w ziemi - w zeszłym sezonie na tej rabacie rosły bratki (mnóstwo), a pomiędzy nimi z czasem pojawiły sie chwasty, które dość długo tam rosły, na tyle długo, ze zdążyły sie rozsiać.
U mnie głownie są chwaściory płożące - właśnie mi wujek Google podpowiedział, ze może to być gwiazdnica pospolita albo coś podobnego. Bardzo trudno je wyrwać z suchej ziemi z uwagi na korzenie cienkie jak włos.