Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 16:43, 15 cze 2023

edi75 napisał(a)
Judith no pięknie wpasowały się kukliki..

Nooo
Gruszka_na_w... 17:08, 15 cze 2023

Judith napisał(a)

Haniu, teraz mnie zaniepokoiłaś… Czytałam, ze kukliki kwitną do sierpnia i przyjęłam domyślnie, ze bez przerwy kwitną do sierpnia… Znaczy się - nie jest tak?

U mnie te zwyklaki zaczynają pod koniec kwietnia. Kwiatki mają do końca maja/ początków czerwca. Teraz ich ozdoba jest łodyżka z nasiennikiem. Z końcem czerwca je wycinam. czasem, ale zdecydowanie mniej intensywnie, kukliki powtarzają kwitnienie. Częściej się to zdarza młodym roślinkom (podzielonej kępce) niż tym starszym.
Te odmianowe kukliki (poza jednym wysokim) zakończyły kwitnienie pod koniec maja.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ElzbietaFranka 17:10, 15 cze 2023

Piękny kolor tych Kulików. Mam i ja kukułki kolor koralowy. Nie za bardzo mi rosną może się mało nimi interesuje. Rosną to niech rosną.
Po przeczytaniu relacji na wątku będę się musiała im bardziej przyjrzeć.
Teraz jestem na etapie bodziszkow. Dzisiaj zamówiłam bidziszki wspaniałe. Wczoraj łąkowe o bordowych liściach.
Zaraz jadę sądzić.
Judith 17:45, 15 cze 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Piękny kolor tych Kulików. Mam i ja kukułki kolor koralowy. Nie za bardzo mi rosną może się mało nimi interesuje. Rosną to niech rosną.
Po przeczytaniu relacji na wątku będę się musiała im bardziej przyjrzeć.
Teraz jestem na etapie bodziszkow. Dzisiaj zamówiłam bidziszki wspaniałe. Wczoraj łąkowe o bordowych liściach.
Zaraz jadę sądzić.

Elu, czytałam dzisiaj u kogoś (nie pamietam, u kogo ), ze słabo Ci kwitną w tej chwili bodziszki Rosanne. U mnie jest podobnie… To ich drugi sezon i właśnie nie wiem czy dopiero się rozkręcają, czy coś jest nie tak… Same kępy rozrosły się pięknie…
W tym roku testuję odmianę Dark Eyes. Jest znacznie wyższa niż inne bodziszki - młoda sadzonka ma pędy wysokości 60 cm . Piękny kolor mają .
Judith 17:51, 15 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie te zwyklaki zaczynają pod koniec kwietnia. Kwiatki mają do końca maja/ początków czerwca. Teraz ich ozdoba jest łodyżka z nasiennikiem. Z końcem czerwca je wycinam. czasem, ale zdecydowanie mniej intensywnie, kukliki powtarzają kwitnienie. Częściej się to zdarza młodym roślinkom (podzielonej kępce) niż tym starszym.
Te odmianowe kukliki (poza jednym wysokim) zakończyły kwitnienie pod koniec maja.

Jadę sobie kolejką i właśnie czytam o kuklikach. W sklepie szukając nazwy przyjęłam, ze kuklik szkarłatny to odmiana, a to jednak nazwa gatunku . Zatem nie mam pojęcia, jaką mam odmianę .
Jednakowoż skoro nie kwitną nieprzerwanie, to nie będę kupować na tę rabatę kolejnej sadzonki, ale kolejną jeżówkę w kolorze wozu strażackiego .
Magara 23:57, 15 cze 2023

Judith, będę dzielić kukliki jak przekwitną, tak jak Hania napisała, czyli niedługo
Nie kojarzę, żeby mi zakwitły ponownie, ale one i tak długo cieszą kwieciem więc decyzja o zakupie była słuszna
Sama się kiedyś nabierałam na opisy dot. kwitnienia u sprzedawców roślin - teraz zapis, że coś kwitnie od marca do czerwca interpretuję tak, że u jednych zakwitnie w marcu, a u innych w czerwcu, no cudów nie ma

A odnośnie bodziszków Rozanne - u mnie niektóre trzeci sezon, niektóre drugi, a kilka pierwszy - reguł nie ma Jedne kwitną, inne nie. Jedne się płożą, inne w górę idą. Zakwitły póki co te najmłodsze
Ja w tym roku testuję Pink Penny i Cloud Nine
Judith 08:16, 16 cze 2023

Magarko, długo czyli ile czasu u Ciebie kwitną?
Anda 08:18, 16 cze 2023

Moje kukliki już dawno przycięte (tylko przekwitłej kwiaty) i teraz mają jeszcze pojedyńcze nowe kwiaty. Bez kwiatów też są śliczne, zdobią liśćmi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 08:19, 16 cze 2023

Ale fajnie… Jest 8.17, a powiadomienia przychodzą z 23.58. Ponad 8 godzin opóźnienia…
Judith 08:29, 16 cze 2023

Anda napisał(a)
Moje kukliki już dawno przycięte (tylko przekwitłej kwiaty) i teraz mają jeszcze pojedyńcze nowe kwiaty. Bez kwiatów też są śliczne, zdobią liśćmi.

Na tej rabacie głównym akcentem kolorystycznym miała być mocna czerwień. I była, ale po zimie wypadły mi z tej rabaty 3 z 5 jeżówek. Jedną dokupiłam, a dwie ma zastąpić kuklik. No i teraz jestem nieco rozczarowana…