Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Agatorek 23:36, 16 cze 2023

Ten bodziszek Darek Eyes taki wysoki jest, czy zdjęcie tak zrobione?
Ładny kolor ma

Mam podobny problem z rabatą przy bramie, jeśli chodzi o kwitnienie, tzn ciągłość. Muszę ją na jesieni trochę przerobić
Magara 23:52, 16 cze 2023

Judith napisał(a)
Magarko, długo czyli ile czasu u Ciebie kwitną?

Wydaje mi się, że dobry miesiąc Moim zdaniem to długo jak na wiosenne byliny
Dziś trochę zdjęć porobiłam, zobaczę co mam i czy mam kuklika "na dziś", postaram się wrzucić u siebie.
Kordina 00:01, 17 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Judith, nie ma byliny, która kwitłaby nieprzerwanie od początku sezonu do końca.

Mam taki spis szałwii omszonej z PoradnikOgrodnczy.pl wydrukowałam i obliczyłam długość kwitnięcia od - do i wyszło mi, że 6 m-cy kwitnie, czyli sezon

- szałwia omszona Blue Marvel
- szałwia omszona Bright Rose
- szałwia omszona Violet

i 5 miesięcy:
- szałwia omszona Blaukönigin
- szałwia omszona Blue Field
- szałwia omszona Medium White
- szałwia omszona Plumosa
- szałwia omszona Schneehügel (tą ma Ryska 1250)

Czy ktoś mógłby potwierdzić tą długość kwitnienia w praktyce? Ryska, jeśli czytasz - ile czasu kwitnie u Ciebie?
Nie wiem też, czy liczy się sposób kwitnienia ciągiem czy po przycięciu?
Magara 00:39, 17 cze 2023

Na pewno długo kwitnie szałwia omączona (nie mylić z omszoną) i to bez cięcia
Chyba w drugim roku posiadania działki kupiłam ją zupełnie przypadkowo - mam zdjęcie z tamtego roku, z początku listopada - jeszcze kwitła
W tym roku kupiłam sadzonki - przyszły miesiąc temu, już z kwiatami, zobaczymy jak długo pociągną
Nie do końca jednak jestem pewna czy można ją uznać za bylinę - może w cieplejszych rejonach tak. Kiedy pierwszy raz kupowałam "gotowce" z 6 sadzonek przezimowała 1, ale u mnie to wiadomo, że zimno i nic więcej nie wiadomo
edi75 07:36, 17 cze 2023

Judith koniecznie wrzuć fotorelacja z zakończenia prac na rabacie z Pisardii
Gosialuk 08:02, 17 cze 2023

Szałwie omszone nie kwitną tak długo. Może koło miesiąca są atrakcyjne. Porem należałoby przyciąć i zasilić, żeby zakwitły drugi raz. Opisy są na 100 % przesadzone.
Anda 08:14, 17 cze 2023

Kordina napisał(a)

Mam taki spis szałwii omszonej z PoradnikOgrodnczy.pl wydrukowałam i obliczyłam długość kwitnięcia od - do i wyszło mi, że 6 m-cy kwitnie, czyli sezon

- szałwia omszona Blue Marvel
- szałwia omszona Bright Rose
- szałwia omszona Violet

i 5 miesięcy:
- szałwia omszona Blaukönigin
- szałwia omszona Blue Field
- szałwia omszona Medium White
- szałwia omszona Plumosa
- szałwia omszona Schneehügel (tą ma Ryska 1250)

Czy ktoś mógłby potwierdzić tą długość kwitnienia w praktyce? Ryska, jeśli czytasz - ile czasu kwitnie u Ciebie?
Nie wiem też, czy liczy się sposób kwitnienia ciągiem czy po przycięciu?

Mam Blaukönigin i trzeba ją przycinać. Szałwie wypuszczają kwiaty z bocznych gałązek, ale trzeba te przekwitłe wycinać, żeby nie zawiązały nasion. Po zawiązaniu nie wypuszczają już tak chętnie. Poza tym stare liście robią się brzydkie po pewnym czasie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 10:57, 17 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Ten bodziszek Darek Eyes taki wysoki jest, czy zdjęcie tak zrobione?
Ładny kolor ma

Mam podobny problem z rabatą przy bramie, jeśli chodzi o kwitnienie, tzn ciągłość. Muszę ją na jesieni trochę przerobić

Jest wysoki i nawet wyższy niż napisałam wczesnej Eli. Ma conajmniej metr wysokości. Czy będzie się pokładał - jeszcze nie wiem .
Judith 10:58, 17 cze 2023

Wiaan, rabata sesleriowa z czerwienią (jeżówki w blokach startowych - będzie moc!)

Kordina 11:10, 17 cze 2023

Judith Twój ogród to wcale nie ogród, to zadbany park!