Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Agatorek 00:05, 25 lip 2023

Judith napisał(a)
Ten fragment trawnika ma akurat sporo słońca, ale w cieniu jest niewiele lepiej… I faktycznie - liście lecą jak jesienią…

Mój tulipanowiec ma już kilka żółtych liści…. Nie są suche, przebarwia się letko za wcześnie.

Trawniczek wygląda całkiem normalnie, jak na roślinę nie podlewaną od długiego czasu. U mnie trochę lepiej, bo jednak więcej pada (tzn w ogóle pada). Ale u mojej siostry wygląda podobnie jak u Ciebie (też ma piasek).
Basieksp 08:58, 25 lip 2023

U nas w nocy była burza, popadało solidnie, ale wcześniej też przepadywało. Tak trochę niesprawiedliwie zawsze z tą pogodą a trawnik faktycznie podsuszony, ale no nie masz większego wpływu na to ja mam u siebie w trawniku, jeśli można go trawnikiem nazwać, sporo zielska, trochę koniczyny, krwawnik się pojawią, na początku to wyrywałam, teraz zostawiam, jest bardziej zielono, nie wysycha tak, ale nie każdy lubi taki trawnik z chwastami.
Wiaan 09:37, 25 lip 2023

Judith napisał(a)
Paczta na trawniczek .

Czy całkiem chcesz zrezygnować z trawnika? Rozumiem, że nie chcesz podlewać, czy tak?
Judith 09:52, 25 lip 2023

Wiaan napisał(a)

Czy całkiem chcesz zrezygnować z trawnika? Rozumiem, że nie chcesz podlewać, czy tak?

Z uwagi na wielkość ogrodu nie ma opcji na rezygnację z trawnika. Z biegiem lat będzie się zmniejszał, ale pozostawienie trawiastych sciezek pomiędzy rabatami to kwestia conajmniej kilkunastu lat . Nie wiem czy to realne, bom wszak 50+ .
Trawnika nie podlewam w ogóle od zeszłego roku. Tyle, ze takiej suszy i takiego stanu trawnika nie było jeszcze… Będę dosiewać mikrokoniczynę, ale to pewnie jesienią dopiero.
TAR 09:52, 25 lip 2023

Magara napisał(a)
O ja pierdziu. Na południu Polski ponoć ulewy i alerty. U nas była pompa przez dobrą godzinę, teraz dopaduje taki zwykły letni deszczyk, który powinien być normą o tej porze roku...
Życzę Ci deszczu Trawnik wstanie jak tylko dostanie wody.
I tak Cię podziwiam, bo ja pewnie bym się złamała i jednak podlała.

Kolezanka spod Lublina pisze, ze u nich patelnia. I juz nie ma sil na podlewanie. Wczoraj lalo chyba tylko u nas. Byla fala od Kartuz po Gdansk do Stegny. Klika godzin. Napelnila mi sie misa na froncie.

Nie ma sprawiedliwosci pogodowej.
Judith 09:53, 25 lip 2023

Agatorek napisał(a)

Mój tulipanowiec ma już kilka żółtych liści…. Nie są suche, przebarwia się letko za wcześnie.

Trawniczek wygląda całkiem normalnie, jak na roślinę nie podlewaną od długiego czasu. U mnie trochę lepiej, bo jednak więcej pada (tzn w ogóle pada). Ale u mojej siostry wygląda podobnie jak u Ciebie (też ma piasek).

Nic a nic mnie to nie pociesza .
Judith 09:54, 25 lip 2023

Basieksp napisał(a)
U nas w nocy była burza, popadało solidnie, ale wcześniej też przepadywało. Tak trochę niesprawiedliwie zawsze z tą pogodą a trawnik faktycznie podsuszony, ale no nie masz większego wpływu na to ja mam u siebie w trawniku, jeśli można go trawnikiem nazwać, sporo zielska, trochę koniczyny, krwawnik się pojawią, na początku to wyrywałam, teraz zostawiam, jest bardziej zielono, nie wysycha tak, ale nie każdy lubi taki trawnik z chwastami.

Zazdro .
Tak, koniczyna w trawniku to jest to.
Judith 09:57, 25 lip 2023

Magara napisał(a)
O ja pierdziu. Na południu Polski ponoć ulewy i alerty. U nas była pompa przez dobrą godzinę, teraz dopaduje taki zwykły letni deszczyk, który powinien być normą o tej porze roku...
Życzę Ci deszczu Trawnik wstanie jak tylko dostanie wody.
I tak Cię podziwiam, bo ja pewnie bym się złamała i jednak podlała.

Podlewanie trawnika nie wchodzi w grę. Za duży obszar, to na zdjęciu to niewielka cześć mojego trawnika… Już i tak mam poczucie winy podlewając rabaty…
Dziękuję za życzenia deszczu . Oby!
Wiolka5_7 09:59, 25 lip 2023

Polecam koniczynkę
Mam taką murawę na działce i cały czas zielono ,bez nawozu i podlewania mimo suszy
U mnie też figę popadało wczoraj, poszło bokiem ,ech...dobrze ,że od jutra ochlodzenie do soboty
Judith 10:11, 25 lip 2023

TAR napisał(a)

Kolezanka spod Lublina pisze, ze u nich patelnia. I juz nie ma sil na podlewanie. Wczoraj lalo chyba tylko u nas. Byla fala od Kartuz po Gdansk do Stegny. Klika godzin. Napelnila mi sie misa na froncie.

Nie ma sprawiedliwosci pogodowej.

Takie same emocje u mnie. Wczoraj po kolejnym zapowiadanym deszczu, którego nie było, stwierdziłam, ze mam dość i nue podlewam nic. Po czym się złamałam i podlałam, ale tylko doniczki .