Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

ajka 11:56, 22 lip 2023

Dopisuję się do grona fanek jezowek. Są przecudnej urody, wszystkie. Żeby jeszcze tak wszystkie chciały przetrwać zimę. Ja wciąż się nie poddaję i próbuje z nowymi odmianami. Babeczka w ogrodniczym mówiła mi, że to nie zawsze kwestia tego, że przamarzają, ale tego że wczesną wiosną zżerają je ślimaki i by zwrócić na to uwagę.
Rojodziejowa 12:00, 22 lip 2023

ajka napisał(a)
Dopisuję się do grona fanek jezowek. Są przecudnej urody, wszystkie. Żeby jeszcze tak wszystkie chciały przetrwać zimę. Ja wciąż się nie poddaję i próbuje z nowymi odmianami. Babeczka w ogrodniczym mówiła mi, że to nie zawsze kwestia tego, że przamarzają, ale tego że wczesną wiosną zżerają je ślimaki i by zwrócić na to uwagę.

Albo siedzą w torfie i on nasiąkając wodą na wiosnę powodują ich gnicie.
Judith 12:51, 22 lip 2023

ajka napisał(a)

Czyli już wczesną wiosną mus sypać granulki…
Judith 12:53, 22 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Albo siedzą w torfie i on nasiąkając wodą na wiosnę powodują ich gnicie.

Czyli otrzepywać po wyjęciu z doniczki? Jakoś mam z tym problem - obawiam się zawsze, ze posadzenie byliny z gołym korzeniem uniemożliwi jej przyjęcie się…
mrokasia 13:23, 22 lip 2023

Otrzepywać i się nie cykać. Ja właśnie posadziłam do donic irgę major po otrzepaniu z torfu. Rośnie w oczach.
Kasya 13:27, 22 lip 2023

Ja tez nie obsypywalam nigdy
Najbardziej to chyba rozom szkodzi
Trzeba było
Kasya 13:27, 22 lip 2023

mrokasia napisał(a)
Otrzepywać i się nie cykać. Ja właśnie posadziłam do donic irgę major po otrzepaniu z torfu. Rośnie w oczach.

Pokaz
TAR 19:04, 22 lip 2023

Kazda rosline otrzepuje z torfu niektore nawet wydrapuje pazurkami, tego mnie Toszka nauczyla, Nie dosc, ze lepiej rosna, pozbywamy sie niechcianych pasażerow a sama roslina po rozluznieniu łatwiej przyswaja skladniki pokarmowe z gleby i wode. Niektore rosliny wręcz wyplukuje z torfu woda pod silnym strumieniem.
Judith 20:33, 22 lip 2023

TAR napisał(a)
Kazda rosline otrzepuje z torfu niektore nawet wydrapuje pazurkami, tego mnie Toszka nauczyla, Nie dosc, ze lepiej rosna, pozbywamy sie niechcianych pasażerow a sama roslina po rozluznieniu łatwiej przyswaja skladniki pokarmowe z gleby i wode. Niektore rosliny wręcz wyplukuje z torfu woda pod silnym strumieniem.

Należy przyjąć, ze kazda kupiona roślina jrst w torfie?
Anda 20:46, 22 lip 2023

Judith napisał(a)

Należy przyjąć, ze kazda kupiona roślina jrst w torfie?

Tak, ale w ziemi mieszanej z torfem, nie w samym torfie. W samym torfie rośliny by nie rosły. Do tej pory nie ma jeszcze dobrego zamiennika dla ziemi zawierającej torf przy uprawie roślin szkólkowych.
Dodam tylko, że jeszcze nigdy nie wypłukiwalam korzeni roślin z ziemi szkólkowej, ani nie usuwałam ziemi przy korzeniach. W szkółkach też się tego nie robi, a rośliny przesadza się regularnie i sadzi również u klientów. Przy bardzo przerośniętych bryłach korzeniowych warto jest ponacinać korzenie przy zewnętrznej stronie bryły korzeniowej i ogólnie rozluźnić bryłę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies