Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Basieksp 23:27, 27 lip 2023

Nie wydaje Ci się, jest bardziej soczyście po deszczu zawsze rośliny po deszczu budzą się, możemy je podlewać, podlewac, ale nigdy nie jest to, to samo co deszcz śliczne masz te jeżówki
Judith 08:49, 28 lip 2023

Wiaan, wybieram kadry, na których nie widać, po co mam Was straszyć widokami? . Jedna część ogrodu nie była przez to dawno fotografowana...
Dziękuję za czary, poczaruj jeszcze .

Lidka, dziękuję .
Barwinkową fotografuję, gdy kwitnie. Trudno zrobić jej teraz dobre zdjęcie (wychodzi szarawo), ale postaram się .

Mary, no jasne, że to co zbierzemy, nie ma szansy wsiąknąć w ziemię w czasie gdy pada, ale - jak napisałam - nie zbieramy całego deszczowego opadu, a jego bardzo niewielką część. Z kolei duża część tego co spadło na ziemię nie zdąży wniknąć w głębsze warstwy, bo wyparuje albo wręcz nie miało gdzie wniknąć (ogródek przy domu w mieście) - retencja pozwala nam na posiadanie wody, gdy tak się stanie. A więc podlewając - oddajemy. Przy ulewnych deszczach (a takie teraz przeważają) ziemia nie nadąża przyjmować wody, retencja pozwala tę wodę zagospodarować.

Oczywiście wszystko to dotyczy naszych małych ogrodowych zastosowań. Ogromnie znaczenie mają także duże zbiorniki retencyjne będące zapasem wody. Albo działania, o jakich czytałam niedawno: rolnik który wprowadził na własną rękę małą retencję w swojej wsi (namawiając kolejnych sąsiadów do różnych działań, które wymagały od nich nawet oddania części powierzchni pól). Dzięki temu - pomimo suszy - mają bardzo dobre wyniki zbiorów. Tutaj link do artykułu:
https://poznan.wyborcza.pl/poznan/7,36001,29925001,pojechalam-do-snowidowa-gdzie-suszy-nie-ma-a-plony-sa-rekordowe.html

W Tyrolu byłam kiedyś na nartach .

Basiu, no fakt... Podlewanie nie wpłynie na ogólny wygląd ogrodu...

Słuchajcie - pada!!! Wiaan, czarowałaś znów?
edi75 09:44, 28 lip 2023

Tak tak kolorki bardziej soczyste
mrokasia 09:58, 28 lip 2023

U mnie też rano padało .
DariaB 10:26, 28 lip 2023

Judith chwała, że i do Ciebie deszcz dotarł! Kolory od razu inne.
Judith 10:37, 28 lip 2023

DariaB napisał(a)
Judith chwała, że i do Ciebie deszcz dotarł! Kolory od razu inne.

Jakiś taniec dziękczynny chyba mus odtańczyć . Nago ofkors .
Judith 10:38, 28 lip 2023

mrokasia napisał(a)
U mnie też rano padało .

Szału nie było, ale takie utrwalenie jak najbardziej pożądane .
Judith 10:38, 28 lip 2023

edi75 napisał(a)
Tak tak kolorki bardziej soczyste

Na zdjęciach jeszcze nieco zachodzącego słońca było i ono nieco podbiło kolory .
April 11:16, 28 lip 2023

Ogród nabrał życia Po deszczu wszystko masz takie barwniejsze. Doczekałyśmy się wreszcie deszczu. U mnie też padało. Nawet teraz coś siąpi choć raczej bez wpływu na poziom wilgoci w ogrodzie. Drzewa skutecznie to pochłoną zanim spadnie na ziemię.
Basieksp 11:37, 28 lip 2023

U nas pada taki nieduży deszcz nie trzeba podlewać, beczki mam pełne, na jakiś czas wystarczy mi wody, cieszę się szkoda tylko, że wcześniej ta susza była, bo niektóre rośliny jakby do jesieni się szykowały a to już się nie cofnie, no trudno