Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Pokaż wątki Pokaż posty

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

TAR 15:26, 25 paź 2023

ładnie napuchla ta rabatka, seslerie chyba sobie zapodam, fajna trawka
Judith 16:00, 25 paź 2023

LIDKA napisał(a)
Roślinki mają moc, zwłaszcza sesleria w tej rabacie. moja dzielona w lipcu tego roku też nabiera masy.

Red Barony tez nieźle poszalały
Judith 16:00, 25 paź 2023

TAR napisał(a)
ładnie napuchla ta rabatka, seslerie chyba sobie zapodam, fajna trawka

Superancka trawka . I zielona właściwie cały rok.
edi75 17:52, 25 paź 2023

Judith pięknie jesienne kolory
Rabaty porównawcze lubię ... widać jak szybko rosną rośliny
Iwonka 21:47, 25 paź 2023

Judith napisał(a)
Jesiennie…

Świetna perspektywa na tych zdjęciach, piękne tło.
Niesamowicie rozrosła się zakładana rok temu rabata. Ciekawie rozmieściłaś rośliny, ta rzeczka red barona, miks seslerii i jeżówek. Super wyszło.
Co do grabienia liści to ja osobiście bardzo lubię tę robotę na równi z pieleniem.
Nie lubię igieł sosnowych, ale uwielbiam drzewa liściaste przez swoje coroczne odradzanie.
Piękne masz te swoje dęby, majestatyczne drzewa.
W wąwozie koło mojego domu rodzinnego były cztery dęby, spędzałam tam dużo czasu. Może dlatego tak lubię te drzewa.
Nigdy nie miałam aż tylu liści do zgrabienia, ale myślę, że nadal lubiłabym to zajęcie.
Pozdrawiam i przesyłam powera

TAR 22:26, 25 paź 2023

Iwonka zapraszam do mnie na grabienie debowych lisci na zdjeciach u mnie gdzieniegdzie widac czesc tych upierdliwcow cale bajoro i okolice usiane, co ja sie nausuwam samosiejek wiosna to moje
Wiaan 23:54, 25 paź 2023

Judith napisał(a)

Fajny progres .

Bardzo mi się podoba Twoja czerwona rabata, tempo wzrostu roślin imponujące
Ja lubię sadzić małe roślinki, mniejsze dołki i ta radość jak rosną

Grabienie liści zbliża się wielkimi krokami, ale masz rację one mają urok. Może nie z orzecha bo one są brzydkie, ale już brzozowe są miłe dla oka. U mnie trawnik jeszcze czeka na koszenie, liście na grabienie ale ciągle mokro.
Cebulki posadzone?
Judith 10:08, 26 paź 2023

edi75 napisał(a)
Judith pięknie jesienne kolory
Rabaty porównawcze lubię ... widać jak szybko rosną rośliny

Ta rabata pokazuje też - mało odkrywczo, to fakt - jak ważne jest przygotowanie ziemi. To była pierwsza moja rabata w CAŁOŚCI przygotowywana pod sadzenie roślin, nie zaś punktowo. I odleżała się z dobrociami od września do kwietnia.
Judith 10:12, 26 paź 2023

Iwonka napisał(a)
Świetna perspektywa na tych zdjęciach, piękne tło.
Niesamowicie rozrosła się zakładana rok temu rabata. Ciekawie rozmieściłaś rośliny, ta rzeczka red barona, miks seslerii i jeżówek. Super wyszło.
Co do grabienia liści to ja osobiście bardzo lubię tę robotę na równi z pieleniem.
Nie lubię igieł sosnowych, ale uwielbiam drzewa liściaste przez swoje coroczne odradzanie.
Piękne masz te swoje dęby, majestatyczne drzewa.
W wąwozie koło mojego domu rodzinnego były cztery dęby, spędzałam tam dużo czasu. Może dlatego tak lubię te drzewa.
Nigdy nie miałam aż tylu liści do zgrabienia, ale myślę, że nadal lubiłabym to zajęcie.
Pozdrawiam i przesyłam powera

Dziękuję za pochwały i przesłanego powera
Co do grabienia - tez lubię, bo bardzo efektywna to praca, dająca natychmiastowy skutek. Jednak u mnie jest to praca - z uwagi na dużą liczbę dużych drzew, także iglastych - niezwykle intensywna. A grabienie to tak naprawdę najmniejszy problem, największym jest usuwanie liści (i częściowo także igliwia) z rabat. O ile liście brzóz mogę zostawić w części na rabatach, o tyle liście z dębów musze usuwać (o tonach żołędzi tradycyjnie nie wspomnę ). Koszmarna robota...
Judith 10:16, 26 paź 2023

Wiaan napisał(a)

Bardzo mi się podoba Twoja czerwona rabata, tempo wzrostu roślin imponujące
Ja lubię sadzić małe roślinki, mniejsze dołki i ta radość jak rosną

Grabienie liści zbliża się wielkimi krokami, ale masz rację one mają urok. Może nie z orzecha bo one są brzydkie, ale już brzozowe są miłe dla oka. U mnie trawnik jeszcze czeka na koszenie, liście na grabienie ale ciągle mokro.
Cebulki posadzone?

Cieszę się
Cebulki wciąż czekają na dobry moment. Mój dobry moment . Ostatnio inne robótki ogrodowe były na tapecie.
Najgorzej, że sadząc kukliki na czerwonej rabacie musiałam usunąć część cebul pomarańczowych tulipanów tam rosnących z zamiarem posadzenia ich jesienią. Szkoda tylko, że nie zaznaczyłam sobie, gdzie w ziemi są inne cebule i teraz nie mam pojęcia, w których miejscach mogę je wkopać . Poszukam zdjęć, może pomogą .