Zanim zrobisz ścieżkę - obejrzyj projekty Alana
.
Mam propozycję - nie mysl teraz o roślinach w ogrodzie, a jedynie o organizacji przestrzeni. Do tego potrzebny jest plan, ale wcale nie musi być szczegółowy i dopracowany! Wyznaczysz wtedy linię ścieżki oraz linie rabat, w tym także przełamanie długości ogrodu - tu tez kłania sie Alan, ale nie tylko on! Takich ogrodów jak Twój - w sensie kształtu - jest bardzo wiele i wiele ciekawych realizacji. Gdy kształt rabat będzie gotowy - zasypiesz całość kora i będzie sobie czekać na pojawienie się koncepcji roślinnych. Ja tak robiłam
. I nadal robię
A jeśli w tym sezonie nie znajdziesz pomysłu na organizację przestrzeni - nie ma pośpiechu, zaczniesz w przyszłym roku. Albo za 2 lata. Nic na siłę. To ma być przyjemność, a nie przymus.
A moje pytanie wynikało tylko z tego, ze z toczonych dyskusji wywnioskowałam, ze już zdecydowałaś sie na prace w tym roku
.
Mam żwirowa ścieżkę zatem odpowiem na Twoje pytanie - pierwotnie rozłożyłam pracowicie matę na ścieżkę i rozsypałam żwirek. Okazało sie, ze jest ślisko! Wiec wyciągnęłam matę spod żwirku. Było to naprawdę koszmarne przedsięwzięcie!
Oczywiście pojawiają sie chwasty tu i tam, ale pojawiałyby sie także, gdyby była mata (wiem z doświadczenia
). Idąc ścieżka wyrywam je, pomaga tez przegrabianie żwirku na ścieżce. No i warstwa żwirku musi być co najmniej 4 cm.
Pozdrawiam!