i ja sie witam, szybko przejrzalam caly watek, zdjecia i pomysły mam swoje przemyslenia jesli pozwolisz:
1. Serby na koncu działki jak dla mnie nietrafione. Te drzewa rosna ogromne, korzenie wyjałowia polowe dzialki, do tego nawet ciete brzydko z czasem ogołacaja sie (za domem mam las gdzie takie serby rosna od x lat, brzydko to niestety wyglada). Poczytaj sobie też watek Asi Makadamii jakie ona musi robic wzbogacenia gleby przez swierki plus jej cudowne pietrowe rabaty. Moze zamiast tego wąskie cisy kolumnowe.
2. Przeniesienie kurnika to swietny pomysl
3. Obudowanie garazu deska lub cegła - świetny pomysl, mozna znalezc dechy rozbiorkowe i z nich obudowac ściane, byloby pieknie.I nie jakies mocno kosztowne.
4. Ta prowadzona ścieżka z płyt mnie tez sie nie podoba, wyglada jakby ogrod nie składał sie z niczego tylko z tych płyt. Moze podesty drewniane ale na pewno inaczej ulozone niz to co na rysunku.
5. Drzewka ozdobne na tle garazu i do tego pnacza super pomysl.
I dlaczego ty chcesz odsłonic sie tak calkowicie od balkonu sąsiada? On tam stale przebywa i Was obserwuje? Wyglada, ze tez ma kawałek placyku a balkon na nieuzywany. Te śliwy chyba sa wystarczajace w tym przypadku.
Twoja dzialka wbrew pozorom nie jest jakas tragiczna do rozplanowania, brzydkie rzeczy upiekszyc lub zakryc, to co jest nietrafione przeniesc i mozna szalec.
Na drewnianej (moze docelowej) scianie garazu mozna zamontowac tez lustro i zrobic tam kącik wodny z jakims oczkiem czy gotową kaskadka (woda w ogrodzie fajna sprawa) i drzewkami czy krzakami ozdobnymi. Jesli ściana bylaby ładnie obudowana nie ma potrzeby stosowania tam wiekszych drzew.
Tak naprawde nie moge nigdzie znalezc czego Ty oczekujesz, jaki styl ogrodu Tobie sie podoba i co preferujesz. Tu mozna zarowno ogrod bylinowy jak i w stylu japonskim. Od tego zalezy jak reszte ogarnąć, bo gdybac z roslinami i przerzucac nazwami to mozna potem. Napisz cos o swoich preferencjach ogrodowych i ktore z ewentualnych zmian moglabyc zaaranżowac np. obudowa garazu czy przeniesienie kurnika. Bez tego ciezko cokolwiek doradzic.
Uff rozpisalam sie