Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Joann 23:54, 26 lip 2021

LIDKA napisał(a)

Jak te rośliny bujną na tym tle będzie super extra miodzio. A już jest Pięknie.

Lidko, dziękuję To była dobra decyzja z tym malowaniem
LIDKA napisał(a)

Poziom to jedno ale ta ilość betonu co wystaje to masakra. Też mam kostkę na betonie ale z krawężnikami i było go dużo mniej. zasypaliśmy go ziemia przy równaniu terenu ale i tak trawa nie chce rosnąć do samego krawężnika. takie to niuanse budowlano - brukarskie.

p.s. pokażesz widok na te ścieżki z szerszej perpektywy? poproszę

Lidko, to nie beton tak wystaje, to piasek z cementem. Jeszcze nic straconego. Zresztą, powiedziałam sobie, że jeśliby mi wylali taką grubą warstwę, osobiście przysiądę i młoteczkiem nadmiar betonu usunę Może Ty tak spróbuj?
Szersza perspektywa. Uwaga! Stan roboczy, czyli wszędzie wszystko jest "w trakcie".

Ławeczka chyba stanie na placyku (jak to M stwierdził albo raczej zapytał: "Na środku?". Ale właśnie tam mi jakoś pasuje. Bo wydłuży ten placyk, który dla mnie jest trochę za krótki.
Joann 23:56, 26 lip 2021

Roocika napisał(a)
Świetnie wyszło to tło z pomalowanego płotu.
Super robota

Asiu, dziękuję Jeszcze czeka mnie malowanie za tujami, ale tam już tylko jedną warstwą na szczęście. Schodzi trochę z tym
Dorii 23:59, 26 lip 2021

Tak, wiem że to podsypka pod kostkę ale to cement nie piach szkodzi roślinom.
Tylko zbyt dużo nie wybierz co by ci się kostka nie osunęła ale nadmiar jak najbardziej panowie od kostki zazwyczaj z rozmachem sypią.
Jak u mnie robili wybierałam tylko w jednym miejscu gdzie się minęli z projektem i kazałam kostkę ściągać. Mąż narzeka nawet że za mało dali betonu na bokach a ja się cieszę bo chociaż kuć nie muszę jak nie jedna ogrodniczka.
Joann 00:06, 27 lip 2021

Agatorek napisał(a)

Ale SUPER! Po prostu rewelacja i bez porównania z szarością .

Odnośnie kostki. Teraz już za późno, ale mogliście zrobić sobie jakby dwa poziomy. Jeden - zrównany z gminnym chodnikiem od frontu i póżniej dać jeden (lub dwa) schodek i za domem zrobić kostkę niżej.
Bo jak podniesiesz rabaty, to nie będą za wysokie w stosunku do ogrodzenia?

U mnie są łuki i mam krawężniki. Po prostu na „zakręcie” krawężniki są docinane .

Dziękuję, to pomysł Andy taki fajny
Nie chciałam żadnych schodków, bo kostka to ma być radocha też dla dzieci, które już planują jeździć na rolkach od garażu do bramy, a schodki raczej popsułyby całą zabawę
Płot faktycznie jest niżej, ale zmieniać go nie będziemy. Taki spadek zostanie, coś tam będę musiała posadzić jednak. Ale, jak mawiała Scarlett, "Pomyślę o tym jutro". Na razie to przygnębia mnie przesadzanie roślin. Ale Aga, zaraz, przy Tobie, nie wypada narzekać, zapomniałam Ile to było ostatnio dołków, ile, ile?
Joann 00:08, 27 lip 2021

Magleska napisał(a)
Super teraz ten mur wygląda rewelacja i jakie tło dla roślin

Madziu, dziękuję Betonowy płot wygląda ładnie przez kilka lat, jak się okazało. Potem drobny lifting mu służy
Joann 00:12, 27 lip 2021

Johanka77 napisał(a)

Ale efekt!
Suuuper to wygląda!

Ja dzisiaj lubię wszystko, co czarne

Efekt zaskoczył chyba wszystkich domowników
Asiu, też lubię ten kolor i nie tylko w ogrodzie
Joann 00:19, 27 lip 2021

Dziś przyszły jeżówki trzy - Echinacea Delicious Nougat.

Takie maciupeńkie! A myślałam, że będą dorodne jak u Agatorka, ale to z innego źródła były.
Jak długo czeka się na efekt? Czy w tym sezonie doczekam się kilku kwiatów?

Posadziłam blisko siebie, za seslerią jesienną, żeby stworzyć jeżówkowy kącik.
Joann 00:25, 27 lip 2021

Dorii napisał(a)
Tak, wiem że to podsypka pod kostkę ale to cement nie piach szkodzi roślinom.
Tylko zbyt dużo nie wybierz co by ci się kostka nie osunęła ale nadmiar jak najbardziej panowie od kostki zazwyczaj z rozmachem sypią.
Jak u mnie robili wybierałam tylko w jednym miejscu gdzie się minęli z projektem i kazałam kostkę ściągać. Mąż narzeka nawet że za mało dali betonu na bokach a ja się cieszę bo chociaż kuć nie muszę jak nie jedna ogrodniczka.

hehhe, no tak, masz rację, muszeę uważać, bo jak się zapędzę, to faktycznie mogłabym wybrać za dużo Juz im coś bąknęłam, że "O! Ale jak dużo tego cementu tutaj, może ja usunę trochę?", "Nie, nie, my to wybierzemy" Także liczę, że panowie wyczuli, że nadmiar "posypki" zauważyłam i że nadmiar mi przeszkadza i będą oszczędnie robić opaskę, żeby za dużo cementu nie było
Agatorek 12:00, 27 lip 2021

Joann napisał(a)

Dziękuję, to pomysł Andy taki fajny
Nie chciałam żadnych schodków, bo kostka to ma być radocha też dla dzieci, które już planują jeździć na rolkach od garażu do bramy, a schodki raczej popsułyby całą zabawę
Płot faktycznie jest niżej, ale zmieniać go nie będziemy. Taki spadek zostanie, coś tam będę musiała posadzić jednak. Ale, jak mawiała Scarlett, "Pomyślę o tym jutro". Na razie to przygnębia mnie przesadzanie roślin. Ale Aga, zaraz, przy Tobie, nie wypada narzekać, zapomniałam Ile to było ostatnio dołków, ile, ile?

42?

Dziś też idę kopać, ale tylko 7 dołków, przyjechały hortensje .

Faktycznie schodki byłyby problemem przy jeździe na rolkach .
Rojodziejowa 16:30, 27 lip 2021

Joann napisał(a)
Dziś przyszły jeżówki trzy - Echinacea Delicious Nougat.

Też je dziś dorwałam! Ale ciut większe... Tak to jest z tymi internetowymi zakupami, nigdy nie wiesz co przyjdzie :/ Chociaż tanie? Dodaj w komentarzy sprzedającemu razem ze zdjęciem. Pomoże to innym kupującym w rozeznaniu.

Płot pomalowany wyglada rewelacyjnie!