Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

LIDKA 14:11, 26 lip 2021

Joann napisał(a)
I stało się to, czego się obawiałam. Najpierw trzeba było zacząć od ułożenia kostki brukowej, a potem wziąć się za zakładanie ogrodu. Różnica poziomów jest duża. Będę musiała chyba wszystko wysadzać, dosypać ziemi i wsadzać jeszcze raz.
Wiedziałam, że będzie wyżej, ale tego się nie spodziewałam. A wszystko przez chodnik na ulicy, który gmina postanowiła podnieść. Teraz trzeba było dopasować się do tego, co jest. Tu brzózka w takim dole... Nie mogę jej tak zostawić.

Tu taka sama sytuacja.

Poziom to jedno ale ta ilość betonu co wystaje to masakra. Też mam kostkę na betonie ale z krawężnikami i było go dużo mniej. zasypaliśmy go ziemia przy równaniu terenu ale i tak trawa nie chce rosnąć do samego krawężnika. takie to niuanse budowlano - brukarskie.

p.s. pokażesz widok na te ścieżki z szerszej perpektywy? poproszę
Roocika 14:23, 26 lip 2021

Świetnie wyszło to tło z pomalowanego płotu.
Super robota
Agatorek 18:43, 26 lip 2021

Joann napisał(a)

Po

Ale SUPER! Po prostu rewelacja i bez porównania z szarością .

Odnośnie kostki. Teraz już za późno, ale mogliście zrobić sobie jakby dwa poziomy. Jeden - zrównany z gminnym chodnikiem od frontu i póżniej dać jeden (lub dwa) schodek i za domem zrobić kostkę niżej.
Bo jak podniesiesz rabaty, to nie będą za wysokie w stosunku do ogrodzenia?

Dorii napisał(a)

Ja nie chciałam krawężników i mam tak samo położone. Zamiast krawężnika cienka warstwa betonu. Z resztą u mnie przy łukach krawężniki odpadają.

U mnie są łuki i mam krawężniki. Po prostu na „zakręcie” krawężniki są docinane .
Magleska 19:13, 26 lip 2021

Super teraz ten mur wygląda rewelacja i jakie tło dla roślin
Joann 23:31, 26 lip 2021

Martka napisał(a)
Joann, gratuluję efektów malowania, bardzo dobre tło dla grabów, jestem pod wrażeniem. I żal tych roślinek, które rosną niżej, ale przesadzenie jest raczej nieuniknione. Gabionowe ogrodzenie w tle - też robi wrażenie, będzie pięknie. Wytrzymaj te zmiany i nie zniechęcaj się...

Martko, dziękuję Na razie chodzę trochę przybita, bo do tego poziomu jakoś nie mogę się przyzwyczaić. Będzie trzeba nawieźć duuużo ziemi. Szukając plusów tego wszystkiego, stwierdziłam, że przyspieszy to założenie trawnika, z którym chciałam poczekać do przyszłego roku. Jednak perspektywa przesadzania roślin - dołująca
Joann 23:33, 26 lip 2021

BASIA8 napisał(a)

Roślinki dadzą radę tylko musisz im odpowiedni moment wybrać - czy jeszcze w tym roku? czy wiosną?
U Was widzę inną technikę kładzenia kostki, U Nas najpierw krawężniki a później kostka.

Basiu, nie będę czekać do jesieni. Jak tylko brukarze skończą, biorę się za te rabatki. Nie ma co czekać.
Placyk i ścieżkę w tym miejscu chciałam mieć bez krawężników, dalej już będą
Joann 23:36, 26 lip 2021

Anda napisał(a)
Asiu, świetnie wygląda płot teraz. Rośliny o wiele lepiej widać

Ewciu, nie wpadłabym na to, to Twoja zasługa:*
Joann 23:38, 26 lip 2021

mrokasia napisał(a)
Zajrzałam i natknęłam się na pomalowany płot. Świetnie wyszedł!!!! A graby aż świecą na tym ciemnym tle. Szkoda, że u siebie nie mam nic do pomalowania .

Dziękuję, to był strzał w dziesiątkę z tym malowaniem, a wszystko dzięki Andzie
Johanka77 23:40, 26 lip 2021

Joann napisał(a)

Dziękuję Aga, zaczyna mnie powoli zachwycać, chociaż długo kazała na siebie czekać
Tu zdjęcie po malowaniu.
Przed

Po

Ale efekt!
Suuuper to wygląda!

Ja dzisiaj lubię wszystko, co czarne
Joann 23:40, 26 lip 2021

Dorii napisał(a)

Ja nie chciałam krawężników i mam tak samo położone. Zamiast krawężnika cienka warstwa betonu. Z resztą u mnie przy łukach krawężniki odpadają.

Dorii, u mnie też ma być cienka opaska. To rozrzucone wokół kostki to nie sam cement, ale raczej piach z cementem. Jak już zrobią, wybiorę wszystko łopatką