Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Joann 17:14, 23 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)

Nie będę, bo u mnie i tak spadek jest. Odrobinę tylko sypnęłam i ciut kory, bo tam mam i tak spadek. Nie wszędzie nawet mogłabym dosypać, takie ukształtowanie mam. Liczę na to, że rośliny posadzone trochę to przykryją

Ciekawa jestem, jak się u Ciebie spisze suchodrzew

Anoś. Dosypywanie ziemi w Twoim przypadku niczego nie zmieni jak teren nierówny. Ja u siebie niestety muszę podnosić. Na razie z jedną rabatą się uporałam. Dziś miałam plany ogrodowe, ale pada.
Suchodrzew będzie u mnie rósł na pewno, bo już go miałam. Poduchy z niego zrobię. U Ciebie wygląda to pięknie
Joann 17:16, 23 sie 2021

ajka napisał(a)
Może komuś podpadnę, ale czytałam że w opasce nie powinno niczego się sadzić. Ja mam tylko kamyki. Wolę nie ryzykować.

E tam, zaraz podpadniesz. To już druga taka opinia
ajka 17:18, 23 sie 2021

Cóż, lepiej nie ryzykować pojawienia się grzyba na ścianach. Bo chyba głównie o to tu chodzi.
Joann 17:23, 23 sie 2021

Roocika napisał(a)
Asia, fajne rośliny doniczkowe i cebulowe.
Z opaska to nie wiem co doradzić. Z jednej strony po co się męczyć a z drugiej Ewa ma rację, zielonego nigdy dość. U siebie w opasce posadziłam na próbę niskie rozchodniki, bardziej z ciekawości i rosną

Asiu, rośliny kupione, ale stoją w deszczu i mokną Cebulowe na razie w małej grupie, bo już wiem, że to nie ilość hurtowa Czyli chcę więcej
Nie wiem jeszcze, co z tą opaską. Dumam nad tym obecnie Może posadzę hakone zielone na nowej rabacie pod oknem i pociągnę to hakone do siwego paska właśnie. Jak wypadną, nie będzie mi żal. Co chwila zmieniam zdanie
Te hakonki przy tarasie idą out. Nie pasują mi tam jednak.
Joann 17:30, 23 sie 2021

wiklasia napisał(a)
Odpowiadając na Twoje rozterki:
- lawendę bym przycięła,
- tulipany (jeśli nie mam ilości hurtowych) sadzę w grupach o kształcie koła,
- opaskę wypełniłabym żwirem, ale nie rezygnowałabym z roślin i poustawiałabym je tam pod ścianą w donicach.

Lawendę przytnę, to już postanowione Wiklasiu, ile tulipanów trzeba kupić, by była to ilość hurtowa? Ciekawa jestem, ile kupujecie cebulowych. Nie mam w ogóle rozeznania, ile muszę posadzić, żeby "nie zginęły" na rabacie
Donic tam nie mogę postawić, bo musi być pozostawiony przejazd na samochód do kotłowni. Ale pomysł mi się podoba. Bo gdyby tak na kółkach postawić donice? Widziałam w jednym sklepie takie podstawki.
Joann 17:33, 23 sie 2021

ajka napisał(a)
Cóż, lepiej nie ryzykować pojawienia się grzyba na ścianach. Bo chyba głównie o to tu chodzi.

Bardziej niż od grzyba, myślałam, że jest to ochrona tynku przed pochlapaniem. Hym.
Kokesz 17:35, 23 sie 2021

Joann napisał(a)

Nie hakone tam chciałam wsadzić Ale wiem, wąsko jest. Tyle dobroci już jest w tym dołku. Wiaderko obornika końskiego poszło! Coraz bardziej jednak skłaniam się ku temu, żeby zostawić to miejsce w spokoju.

To zajrzyj do wątku Polinki.
Kilka stron od końca pokazywała swoje cisy Robusta w 40cm rabacie.

Edit.

Tam jest jednak za wąsko na cisy, teraz spojrzałam na zdjęcia.
Szkoda, że zostawiłaś tam tak wąski pasek, skoro planowałaś rośliny.
Nie sadziłabym tam nic, albo coś z tego co Ewa Anda radzi.
Joann 17:46, 23 sie 2021

Renatko byłam właśnie u Polinki. Rosną tam cisy Robusta w rabacie o szerokości 30cm! Cięte co 3-4 tygodnie. A więc można. U mnie jest tyle właśnie.

Edit: Cisy Wojtki są też wąskie...
Z rzeczy pewnych: nie posadzę tam molinii.
Kokesz 17:48, 23 sie 2021

Joann napisał(a)

Lawendę przytnę, to już postanowione Wiklasiu, ile tulipanów trzeba kupić, by była to ilość hurtowa? Ciekawa jestem, ile kupujecie cebulowych. Nie mam w ogóle rozeznania, ile muszę posadzić, żeby "nie zginęły" na rabacie
Donic tam nie mogę postawić, bo musi być pozostawiony przejazd na samochód do kotłowni. Ale pomysł mi się podoba. Bo gdyby tak na kółkach postawić donice? Widziałam w jednym sklepie takie podstawki.

Tulipany nie muszą być w ilościach hurtowych ale ładnie wyglądają w większych grupach np po 30 cebul w jednym miejscu.
Ale widziałam rabaty, gdzie było mniej np ok 10 sztuk.
Wyglądało to delikatniej.
Joann 19:09, 23 sie 2021

Śliwy Nigry.

Dokupiłam jeszcze dwa Miskanty Morning Light i planuję tam dosadzić. Zebrinus coś wolno rośnie, dopiero w przyszłym sezonie zasłoni garaż za płotem