Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Judith 14:35, 19 sie 2021

U mnie zostaje sam stelaż - znacznie mniej roboty z demontażem jest.
Rojodziejowa 16:55, 19 sie 2021

Asiu, zdejmując darń pod rabatę w miejscu gdzie ścieżka jest wyżej od przyszłej rabaty sobie o Tobie pomyslalam i bodaj o rysunku Judith, bo zdaje się, że właśnie tak mam u mnie.

Ale ja ten spadek, który tutaj będzie spróbuję wykorzystać na korzyść roślin. Czy dobrze to sobie wykminił to się dopiero okaże.
Przy brzegu, czyli na górce będą głównie hakone, bo chyba nie lubią za mokro, a to co spłynie to spłynie do hortensji, ktora wodę lubi.
Joann 00:00, 22 sie 2021

Dziewczyny, nie wiem, czy będzie mi się chciało chować tę trampolinę co sezon. Może faktycznie stelaż tylko zostawiać. Na myśl, że basen mam czyścić i składać coś mi się robi a tu jeszcze trampolina.

Znów mam zaległości, nie wiem, kiedy zacznę zaglądać, kiedy "chcę", a nie kiedy "mogę". No naprawdę nie wiem.

Przycięłam tuje. Nie wierzę, ale wszystkie się przyjęły. Jeszcze niedawno rosły z przodu domu.

Blaszaka nie widać prawie

Zakupy: 5 molinii Heiderbraut (podpatrzone u Martki), dwa miskanty Morning Light, dwie hakonki Beni Kaze ("na spróbowanie").

Tu mój Morning Light, a tu młoda sadzonka. Stwierdziłyśmy z Kasią, że różnica w podłożu wpłynęła na zabarwienie liści.

Tu sadzonki suchodrzewu (patrz: reklama u Rojodziejowej). Dorwałam się do roślinki u mamy. Extra się tnie i już zrobiłam jej zalążek poduchy Te wsadziłam do gruntu, niech ruszą, coś dla nich wymyślę
Johanka77 00:11, 22 sie 2021

Fajne zakupy
Joann 00:11, 22 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Asiu, zdejmując darń pod rabatę w miejscu gdzie ścieżka jest wyżej od przyszłej rabaty sobie o Tobie pomyslalam i bodaj o rysunku Judith, bo zdaje się, że właśnie tak mam u mnie.
[...]
Ale ja ten spadek, który tutaj będzie spróbuję wykorzystać na korzyść roślin. Czy dobrze to sobie wykminił to się dopiero okaże.
Przy brzegu, czyli na górce będą głównie hakone, bo chyba nie lubią za mokro, a to co spłynie to spłynie do hortensji, ktora wodę lubi.

Asiu, nie będziesz dosypywać ziemi? Hym. Muszę wpaść do Ciebie, a tam tyyyle postów. Daj chwiluńkę

U mnie - 40cm wąski pasek wzdłuż domu.
Zaraz powiem, co wymyśliłam.

Taki wąski i betoniasty był.

Takim go zrobiłam.

A taki mam na niego pomysł.

Tylko tak. Od paska na tył będzie tylko żwir i nic więcej. Tam, gdzie stoją doniczki zastanawiam się nad roślinnością.
Pomysł 1. molinie Heiderbraut
Pomysł 2. cisy Wojtek i hakonki (jak u Miluni)
3. Nic, bo będzie naćkane.
4. Nic, bo za wąsko.
5. Nie trawy, bo nie zimozielone.
Plis, wypowiedźcie się
Johanka77 00:14, 22 sie 2021

Asia na opasce się nie sądzi raczej.
Czy Ty planujesz zdejmować tę kostkę ?

Beni Kaze nie pożałujesz
Joann 00:16, 22 sie 2021

Johanka77 napisał(a)
Fajne zakupy

A dziękuję
Kupiłam jeszcze trzy jeżówki Green Jewel i na razie stoją. Też nie wiem, co z nimi począć. Czy tu będzie już za dużo?

Przed rozplenicą?

Pomiędzy rozplenice?

Czy tam już w ogóle nie, bo za dużo będzie?
Joann 00:17, 22 sie 2021

Johanka77 napisał(a)
Asia na opasce się nie sądzi raczej.
Czy Ty planujesz zdejmować tę kostkę ?

Beni Kaze nie pożałujesz

Nie no, nie planuję Myślałam, żeby się tam coś zadziało. Czyli, że jak? Że nie sadzić tam?
Johanka77 00:18, 22 sie 2021

Joann napisał(a)

Nie no, nie planuję Myślałam, żeby się tam coś zadziało. Czyli, że jak? Że nie sadzić tam?

Nie… tam jest beton i niech tak zostanie
Joann 00:26, 22 sie 2021

Dziś zaszalałam. Przeczytałam u Wioli, że tulipanki już są i powstrzymać się nie mogłam

114 sztuk nabyłam Nie wiem czy to dużo czy mało, nie wiem jeszcze jak sadzić i kiedy dokładnie, ale co tam, pomożecie A, i 4 czosnki białe.
Taki boom kolorowy będzie, chociaż wiosną

A dziś podnosiłam rabatkę z lawendą.

Czy obcinać jej kwiatostany? Cos z nią już robić? Przesadziłam i podlałam. Mam nadzieję, że przeżyje
I zrobiłam sobie dodatkową "robotę". Ponieważ kamyczki pomiędzy płytami już mi jakoś nie pasują kolorystycznie, postanowiłam je stamtąd wydobyć i wysypać na przedpłocie, a tu dobrać inne. Także kolejne wykopaliska... Ale nie, nie mogą zostać. Gryzie mi się tu wszystko jakoś.