Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Joann 19:18, 23 sie 2021

Kokesz napisał(a)

Tulipany nie muszą być w ilościach hurtowych ale ładnie wyglądają w większych grupach np po 30 cebul w jednym miejscu.
Ale widziałam rabaty, gdzie było mniej np ok 10 sztuk.
Wyglądało to delikatniej.

Trzeba zatem testować u siebie. Po pierwszym sezonie już będzie się wiedzieć. Jeśli postawię na grupy po 30 sztuk, to będę mieć zaledwie cztery takie grupy. Jak po 10 sztuk, grup będzie 11. Brzmi lepiej, ale wciąż mało. Znikną w moim długim ogrodzie. Chyba, że posadzę tylko na rabacie z lawendą i klonowej. Wtedy może wystarczy.
Dorii 19:39, 23 sie 2021

ajka napisał(a)
Może komuś podpadnę, ale czytałam że w opasce nie powinno niczego się sadzić. Ja mam tylko kamyki. Wolę nie ryzykować.

A dlaczego nie można nic sadzić w opasce?

Jeśli chodzi o korzenie to przecież nie mówimy przynajmniej ja o drzewach a raczej o roślinach sucho lubnych. Ja bym tam widziała dzwonki poszarskiego, skalnicę Andersa albo coś w tym stylu. Coś co nie potrzebuje zbyt wiele do życia a przykryje nadmiar betonu.
Też jestem za upychaniem zieleni gdzie się da. Choć upychaniem może źle brzmi ale sama zieleń pokazuje że może rosnąć wszędzie. Przerwy w kostce są świetnym tego przykładem.

A co do grzyba to jakiś czas temu czytałam o roślinach pnących się po starych murach. Przy renowacji zabytkowych zabudowań zdejmowano takie pnącza i okazywało się że mury w tych miejscach były w dużo lepszym stanie. Rośliny chronią ścianę przed gwałtownymi zmianami temperatury i nadmierną wilgocią.
Roocika 20:49, 23 sie 2021

Dorii napisał(a)

Jeśli chodzi o korzenie to przecież nie mówimy przynajmniej ja o drzewach a raczej o roślinach sucho lubnych. Ja bym tam widziała dzwonki poszarskiego, skalnicę Andersa albo coś w tym stylu. Coś co nie potrzebuje zbyt wiele do życia a przykryje nadmiar betonu.
Też jestem za upychaniem zieleni gdzie się da. Choć upychaniem może źle brzmi ale sama zieleń pokazuje że może rosnąć wszędzie. Przerwy w kostce są świetnym tego przykładem.

A co do grzyba to jakiś czas temu czytałam o roślinach pnących się po starych murach. Przy renowacji zabytkowych zabudowań zdejmowano takie pnącza i okazywało się że mury w tych miejscach były w dużo lepszym stanie. Rośliny chronią ścianę przed gwałtownymi zmianami temperatury i nadmierną wilgocią.

U mnie w kostce świetnie rosną krwawniki i na gruzie betonowym też rosną może też by dały radę w opasce ?
Kokesz 21:18, 23 sie 2021

To ja polecę kępki zawciągu nadmorskiego. Jest zimozielony, niski, ładnie kwitnie i jest bezproblemowy. Można go też podzielić. Z jednej kępki zrobiłam 8 sztuk.
Kokesz 21:22, 23 sie 2021

Joann napisał(a)

Trzeba zatem testować u siebie. Po pierwszym sezonie już będzie się wiedzieć. Jeśli postawię na grupy po 30 sztuk, to będę mieć zaledwie cztery takie grupy. Jak po 10 sztuk, grup będzie 11. Brzmi lepiej, ale wciąż mało. Znikną w moim długim ogrodzie. Chyba, że posadzę tylko na rabacie z lawendą i klonowej. Wtedy może wystarczy.

Zobacz tulipany w wizytówce Wioli, nie ma hurtowych ilości a wyglądają subtelnie.
Ważne, żeby sadzić tulipany za innymi roślinami, które późnej zasłonią ich brzydkie liście.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10828-wizytowka-malymi-krokami-ogrod-wioli

Posadziłam kiedyś tulipany w ilościach hurtowych i dziś już bym tak nie zrobiła.
ajka 21:28, 23 sie 2021

Dorii napisał(a)

Hmm, no ja czytałam że opaska nie pełni tylko funkcji estetycznej, ale właśnie chroni ściany przed nadmiernym zawilgoceniem. Że nie chodzi tu tylko o system korzeniowy, który może uszkodzić fundamenty. Żwir wysypany wokół domu ułatwia odprowadzanie wody. Rośliny zwykle wymagają podlewania, chyba że jakieś sucholubne, nie wiem. Pewnie ile ludzi tyle opini.
MiluniaB 21:39, 23 sie 2021

Odnośnie sadzenia w opasce zdania podzielone - pomijając to - ja bym na tym wąskim pasku nie sadziła, bo wg. mnie najładniej to miejsce będzie wyglądało jak wysypiesz tam kamyczek.

Bardzo podobają mi się wiśniowe drzewka - tylko czy jak korony się rozrosną nie będą miały mało miejsca?
Dorii 22:16, 23 sie 2021

MiluniaB 22:49, 23 sie 2021

Ja bym dała jeden stożek, kulki i trawy. Wiosną cebulowe, latem ewentualnie jeżówki jeżeli chcesz mieć tam coś kwitnącego
Kokesz 22:56, 23 sie 2021

MiluniaB napisał(a)
Odnośnie sadzenia w opasce zdania podzielone - pomijając to - ja bym na tym wąskim pasku nie sadziła, bo wg. mnie najładniej to miejsce będzie wyglądało jak wysypiesz tam kamyczek.

Bardzo podobają mi się wiśniowe drzewka - tylko czy jak korony się rozrosną nie będą miały mało miejsca?

Też się tego obawiam...
Zobacz jak szybko urosły u Anety
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=7
One mogą mieć szerokość korony 3m a u Ciebie już się trochę stykają.