Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Joann 22:44, 24 sie 2021

A może by tam drzewo posadzić?
Pogoda wstrzymała wszystkie prace w ogrodzie, a mnie ciągnie do niego I gapię się, stojąc przy oknie, albo wychodzę z parasolką (jak Judith po porannej kawie na obchodzie) i knuję (trochę jak Juzia)
Rojodziejowa 22:49, 24 sie 2021

Wg mnie trochę za blisko jest powtórzenie kulistych kształtów. Te dwie trójki - kuliste tujki i trzmieliny jak dla mnie obok siebie jakoś nie grają.

W tej drugiej prostopadłej donicy też masz kulki, tak?
Joann 22:55, 24 sie 2021

No też. I miskanty po bokach, planuję dosadzić jeszcze dwa, więc będą cztery.

To może to mnie tak drażni... Wiem, że coś jest nie tak. Na bank. I czułam to, jak sadziłam hakone, a potem drugi raz to zobaczyłam, jak urosły stipy.

Potrzebne zmiany.
Judith 22:59, 24 sie 2021

Joann napisał(a)
Judith, nie mogę jeszcze wrzucić kory, bo będę podnosić trochę poziom. Czeka mnie rozsypywanie ziemi Kancików u mnie na razie nie znajdzie się. Ale będę szkolić się u Ciebie W odpowiednim czasie poproszę o instruktaż
Wiem, że rabatka wygląda niedbale z tego powodu, no wybaczcie proszę ten brak profesjonalizmu
Z lewej jałowiec rośnie, ten sam, co rośnie z tyłu szczepiony na pniu. To wyrzucić go? Chciałam jakoś nawiązać.
A między trzmielinami w tym pustym miejscu też rosła hakonka, ale została przez mnie stracona, bo chwast się wdarł.

Edit: Może zamiast hakonek dam seslerie jesienną? Jej jasne kwiatostany pasowałyby do listków trzmielinek.

Hej Joann, ja mówię o efekcie docelowym, a nie natychmiastowym działaniu . I probuję diagnozować powod Twojego niezadowolenia, a nie oceniam stanu rabaty! . Wiem, ze masz z nią sporo roboty z podnoszeniem .
Joann 23:07, 24 sie 2021

No, ok, ok. Myślałam, że chodzi Ci o to, że jeśli to poprawię, to przyczyna mojego niezadowolenia zniknie.

Tu jednak trzeba zrobić zmiany. I chyba Asia wytropiła, co jest nie tak.

Asiu, jesteś genialna! Ej, no nie pójdę dziś spać chyba
Rojodziejowa 23:09, 24 sie 2021

A właśnie czasem trzeba się z czymś przespać i wstać ze świeżym umysłem

Te czarne donice przy tarasie są jakieś ocieplane?

Te thujki-kulki to jaka odmiana?
Joann 23:16, 24 sie 2021

Tak, styropianem. Ale poobijali mi je przy tynkowaniu domu, więc będą malowane jeszcze raz pewnie. Z przodu mam takie same, ale są jeszcze nieocieplone.

Tujki to Danica.

Z czegoś musze zrezygnować: z tuj albo z trzmielinek w tym miejscu. No, ale to donice, muszą być tam zimozielone rośliny.
Rojodziejowa 23:25, 24 sie 2021

Widzę, że powtarzasz w całym ogrodzie takie zestawienia po 3 sztuki. Tutaj jednak ten jałowiec trochę też zaburza ten rytm. Oba zresztą bym stąd wzięła.

Jak dla mnie sama zamiana miejscami thujek i trzmielin już by coś dała.
Kulki zatopiłyby się w hakone, mogłabys tam jakieś cebulowe dodać pomiędzy. I dołożyć hakone przy ścieżca jeszcze.

A trzmielina byłaby wyżej i chyba bym jej jednak w nogi dała co innego niż stipy.

Joann 23:55, 24 sie 2021

Ale zobacz, jak zabiorę ten jałowiec na pniu, to będzie tam pusto. A tak się coś dzieje i robi piętro.

Tego niskiego jałowca faktycznie zabiorę.

Asiu, lubię takie dumania Trzy trzmielinki w donicy jakoś mi się nie widzą. Chyba, że dać coś na pniu innego w donicę tak na rogu? Może tego jałowca na pniu?
Stip nie będzie tu. Nie pasują. To już postanowione.

Albo kulki stad wykopać całkowicie razem z hakonkami i wsadzić w rabatke pod oknem z frontu, nad którą dumalam z Dorii. A tu tabula rasa.
Joann 23:56, 24 sie 2021

O!!! Rysunek, poczekaj no!