Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Joann 00:41, 24 sie 2021

Dorii napisał(a)

A dlaczego nie można nic sadzić w opasce?

Jeśli chodzi o korzenie to przecież nie mówimy przynajmniej ja o drzewach a raczej o roślinach sucho lubnych. Ja bym tam widziała dzwonki poszarskiego, skalnicę Andersa albo coś w tym stylu. Coś co nie potrzebuje zbyt wiele do życia a przykryje nadmiar betonu.
Też jestem za upychaniem zieleni gdzie się da. Choć upychaniem może źle brzmi ale sama zieleń pokazuje że może rosnąć wszędzie. Przerwy w kostce są świetnym tego przykładem.

A co do grzyba to jakiś czas temu czytałam o roślinach pnących się po starych murach. Przy renowacji zabytkowych zabudowań zdejmowano takie pnącza i okazywało się że mury w tych miejscach były w dużo lepszym stanie. Rośliny chronią ścianę przed gwałtownymi zmianami temperatury i nadmierną wilgocią.

Też gdzieś czytałam o tym, pod lupę brany był wówczas bluszcz i obalano mit jakoby miał powodować wilgoć. Taka niespodzianka
Słowo upychanie nie jest złe. Wiadomo o co chodzi Tylko, żeby rośliny nie wyglądały na ściśnięte
Wszelkie kolorowe kwiecie odpada. Biorę pod uwagę tylko te o białych kwiatach. Nie chcę wprowadzić chaosu, bo dobierać roślin kolorystycznie się boję. Za małą mam wiedzę, a nie chcę dobierać na chybił trafił.

Edit: Dorii, ale ładnie mi namalowałaś rabatkę Gapię się Napisz, co tam widzisz. To kolorowe musimy zamienić na białe na pewno.
Joann 00:42, 24 sie 2021

Roocika napisał(a)

U mnie w kostce świetnie rosną krwawniki i na gruzie betonowym też rosną może też by dały radę w opasce ?

Krwawniki są fajne i są białe
Joann 00:43, 24 sie 2021

Kokesz napisał(a)
To ja polecę kępki zawciągu nadmorskiego. Jest zimozielony, niski, ładnie kwitnie i jest bezproblemowy. Można go też podzielić. Z jednej kępki zrobiłam 8 sztuk.

O, a to jest roślinka extra. Już dodałam do zapamiętania. Ma dodatkową zaletę, którą cenię, czyli jest zimozielona. I świetne białe kwiatki, podoba mi się
Joann 00:45, 24 sie 2021

Kokesz napisał(a)

Zobacz tulipany w wizytówce Wioli, nie ma hurtowych ilości a wyglądają subtelnie.
Ważne, żeby sadzić tulipany za innymi roślinami, które późnej zasłonią ich brzydkie liście.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10828-wizytowka-malymi-krokami-ogrod-wioli

Posadziłam kiedyś tulipany w ilościach hurtowych i dziś już bym tak nie zrobiła.

Tak, u Wioli wygląda to pięknie. Ale patrząc na zdjęcia nie wydaje się, że tych tulipanów jest mało.
A z jednej cebulki urośnie jeden kwiat? (że się tak głupio zapytam)
Joann 00:47, 24 sie 2021

ajka napisał(a)

Hmm, no ja czytałam że opaska nie pełni tylko funkcji estetycznej, ale właśnie chroni ściany przed nadmiernym zawilgoceniem. Że nie chodzi tu tylko o system korzeniowy, który może uszkodzić fundamenty. Żwir wysypany wokół domu ułatwia odprowadzanie wody. Rośliny zwykle wymagają podlewania, chyba że jakieś sucholubne, nie wiem. Pewnie ile ludzi tyle opini.

Aniu, masz rację, ile ludzi, tyle opinii. Nie wydaje mi się jednak, żeby ściana jakoś specjalnie na tym ucierpiała. Żwir tak czy siak tam będzie.
Joann 00:59, 24 sie 2021

MiluniaB napisał(a)
Odnośnie sadzenia w opasce zdania podzielone - pomijając to - ja bym na tym wąskim pasku nie sadziła, bo wg. mnie najładniej to miejsce będzie wyglądało jak wysypiesz tam kamyczek.

Bardzo podobają mi się wiśniowe drzewka - tylko czy jak korony się rozrosną nie będą miały mało miejsca?

Witaj Miluniu, dziękuję za kolejną opinię. Nie wiem, jeszcze co zrobię, bo co chwila zmieniam zdanie.
Temat drzewek przy tarasie sprowadził mnie na O Przystało na tym, że bardzo możliwe, że są za duże, ale że ogrodnik ze mnie choć niedoświadczony to jednak w niektórych kwestiach uparty, zostawiam i przyglądam się z pewną obawą, ale głównie nadzieją, że śliwy się wpasują, a raczej dostosują do warunków, w jakich przyszło im rosnąć. Czyli mam nadzieję po prostu, że donice wytrzymają, a cięcie pozwoli mi je utrzymać w ryzach.
Joann 01:03, 24 sie 2021

MiluniaB napisał(a)
Ja bym dała jeden stożek, kulki i trawy. Wiosną cebulowe, latem ewentualnie jeżówki jeżeli chcesz mieć tam coś kwitnącego

Zimozielone są dobrym pomysłem, jestem za! Jeżówki mogą nie dać rady, bo tam jest za mało słońca.
Myślałam tez, żeby dać tam jakieś drzewo na róg. Może jaką płaczkę?
Joann 01:09, 24 sie 2021

Kokesz napisał(a)

Też się tego obawiam...
Zobacz jak szybko urosły u Anety
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4577-ogrod-anety?page=7
One mogą mieć szerokość korony 3m a u Ciebie już się trochę stykają.

Ale Aneta chyba ich nie cięła? Ja mam zamiar ciąć co sezon. Czy ze śliwami nie jest tak jak z serbami np.? Jak nie pozwoli się, nie urośnie nie wiadomo jak wysoko, ale będzie żywopłotem. Tak samo traktuję Nigry. Poza tym, czy nie jest tak, że drzewo dostosowuje swoją wielkość do warunków, w których rośnie? Jeśli ma donicę i sąsiednie drzewo, czy nie dostosuje się? Będzie rosło pomimo przeszkód?
Czuję się trochę zagubiona jak czytam np. o wysokości drzew, a potem widzę, jak są przycinane, korygowane, dostosowywane, sadzone trochę "pomimo" albo "na przekór".
Kokesz 08:01, 24 sie 2021

Z tego co pamiętam, Anety drzewa co cięte co roku.
Moje też, mam je trzeci sezon.
W tym roku je zostawiam bez cięcia.
Joann 09:24, 24 sie 2021

Odnosnie tych sliw w donicy byly różne opinie Renatko. Najczęściej budziły sprzeciw i mi odradzano. Też mam obawy.