Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

LIDKA 00:26, 22 sie 2021

Ja sie nie znam ale też bym nie sadziła.
Zasyp to jakimiś drobnymi kamykami.
Polóż pod spód gruba tekture i szmatke i bedzie spokój z zielskiem.
LIDKA 00:37, 22 sie 2021

Joann napisał(a)
Dziś zaszalałam. Przeczytałam u Wioli, że tulipanki już są i powstrzymać się nie mogłam

114 sztuk nabyłam Nie wiem czy to dużo czy mało, nie wiem jeszcze jak sadzić i kiedy dokładnie, ale co tam, pomożecie A, i 4 czosnki białe.
Taki boom kolorowy będzie, chociaż wiosną

A dziś podnosiłam rabatkę z lawendą.

Czy obcinać jej kwiatostany? Cos z nią już robić? Przesadziłam i podlałam. Mam nadzieję, że przeżyje
I zrobiłam sobie dodatkową "robotę". Ponieważ kamyczki pomiędzy płytami już mi jakoś nie pasują kolorystycznie, postanowiłam je stamtąd wydobyć i wysypać na przedpłocie, a tu dobrać inne. Także kolejne wykopaliska... Ale nie, nie mogą zostać. Gryzie mi się tu wszystko jakoś.

Fajowe zakupy.
Miałam w tym roku plan na tulipany ale raz ze sił brak a dwa nornice mi ryja wiec chyba nie bede sadzić.
Co do lawendy obetnij ja w zgrabne półkulki.
I na bank się przyjmie. Ja przesadzilam swoje 3 letnie krzaki wiosna i wszystkie się przyjeły.
A obciełam 2tyg temu przed szpitalem.
Kokesz 00:38, 22 sie 2021

Kurczę, bardzo tam wąsko...hakone rosną nawet do 80 cm na szerokość...
I chyba nie da się tego miejsca poszerzyć, bo widzę tam beton...
Nie wiem, co doradzić ale rośliny będą się tam wg mnie męczyć...
BASIA8 02:28, 22 sie 2021

No Kochana ale zakupy cebulowe dużo udało się kupić U Nas pustki, przebrane na maksa. Ale może jeszcze będzie dostawa i szaleństwo zakupowe
Pasek chudy. Są osoby które mają posadzone roślinki. Ja chyba nic bym nie sadziła. Tylko kamyczki by poszły w ruch.
Buziaki Kochana.
Anda 07:41, 22 sie 2021

Opaska bardzo wąziutka, ale wg mnie to fajny pomysł na „upychanie” zieleni gdzie się da Jeśli jest tam sucho i na dodatek słonecznie to radę dałyby np. Sempervivum oraz niziutkie, dywanowe Sedum ( Sedum hybridum 'Immergrünchen', Sedum cauticola 'Bertram Anderson', Sedum acre 'Yellow Queen' i wiele innych). Fajnie wyglądałaby taka zielona opaska wokół domu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 09:16, 22 sie 2021

Joann napisał(a)

Asiu, nie będziesz dosypywać ziemi? Hym. Muszę wpaść do Ciebie, a tam tyyyle postów. Daj chwiluńkę

Nie będę, bo u mnie i tak spadek jest. Odrobinę tylko sypnęłam i ciut kory, bo tam mam i tak spadek. Nie wszędzie nawet mogłabym dosypać, takie ukształtowanie mam. Liczę na to, że rośliny posadzone trochę to przykryją

Ciekawa jestem, jak się u Ciebie spisze suchodrzew
Roocika 14:09, 22 sie 2021

Asia, fajne rośliny doniczkowe i cebulowe.
Z opaska to nie wiem co doradzić. Z jednej strony po co się męczyć a z drugiej Ewa ma rację, zielonego nigdy dość. U siebie w opasce posadziłam na próbę niskie rozchodniki, bardziej z ciekawości i rosną
wiklasia 20:39, 22 sie 2021

Odpowiadając na Twoje rozterki:
- lawendę bym przycięła,
- tulipany (jeśli nie mam ilości hurtowych) sadzę w grupach o kształcie koła,
- opaskę wypełniłabym żwirem, ale nie rezygnowałabym z roślin i poustawiałabym je tam pod ścianą w donicach.
Joann 15:36, 23 sie 2021

LIDKA napisał(a)
Ja sie nie znam ale też bym nie sadziła.
Zasyp to jakimiś drobnymi kamykami.
Polóż pod spód gruba tekture i szmatke i bedzie spokój z zielskiem.

Lidko, ponoć wystarczy czterocentymetrowy żwir i chwasty nie wyrosną.
Joann 15:39, 23 sie 2021

LIDKA napisał(a)

Fajowe zakupy.
Miałam w tym roku plan na tulipany ale raz ze sił brak a dwa nornice mi ryja wiec chyba nie bede sadzić.
Co do lawendy obetnij ja w zgrabne półkulki.
I na bank się przyjmie. Ja przesadzilam swoje 3 letnie krzaki wiosna i wszystkie się przyjeły.
A obciełam 2tyg temu przed szpitalem.

Lidko, kup te cebulowe, nie odmawiaj sobie. M albo siostra Ci pomogą, nie wierzę, że nie
A lawendę obcięłaś pomimo tego, że kwitła? Bo moja jeszcze kwitnie i szkoda mi ją ciachać. Ale już czytałam, że i Wiklasia mówi, że ciąć. To zetnę, tylko jak na złość pada dziś cały dzień.