Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Judith 15:40, 23 sie 2021

Joann napisał(a)

Lidko, ponoć wystarczy czterocentymetrowy żwir i chwasty nie wyrosną.

Nie tyle nie wyrosną, co prawdopodobieństwo wyrośnięcia znacząco sie zmniejszy . A jeszcze bardziej sie zmniejszy, gdy pod żwir wysypiemy piasek . Wtedy pojawiają sie pojedyncze, bezproblemowe sztuki. Sprawdzone .
Joann 15:41, 23 sie 2021

Kokesz napisał(a)
Kurczę, bardzo tam wąsko...hakone rosną nawet do 80 cm na szerokość...
I chyba nie da się tego miejsca poszerzyć, bo widzę tam beton...
Nie wiem, co doradzić ale rośliny będą się tam wg mnie męczyć...

Nie hakone tam chciałam wsadzić Ale wiem, wąsko jest. Tyle dobroci już jest w tym dołku. Wiaderko obornika końskiego poszło! Coraz bardziej jednak skłaniam się ku temu, żeby zostawić to miejsce w spokoju.
Joann 15:45, 23 sie 2021

Judith napisał(a)

Nie tyle nie wyrosną, co prawdopodobieństwo wyrośnięcia znacząco sie zmniejszy . A jeszcze bardziej sie zmniejszy, gdy pod żwir wysypiemy piasek . Wtedy pojawiają sie pojedyncze, bezproblemowe sztuki. Sprawdzone .

Niezły pomysł z tym piaskiem Muszę chyba zamówić w takim razie. Najpierw tylko trzeba wygrzebać te dobrodziejstwa. Eh. Wsypywałam, teraz będę wybierać M powie, że już całkowicie źle ze mną
Judith 15:51, 23 sie 2021

Joann napisał(a)

Niezły pomysł z tym piaskiem Muszę chyba zamówić w takim razie. Najpierw tylko trzeba wygrzebać te dobrodziejstwa. Eh. Wsypywałam, teraz będę wybierać M powie, że już całkowicie źle ze mną

Ojtam ojtam! Czy M. nigdy koncepcji nie zmieniał? .
Dorii 16:07, 23 sie 2021

Ile tam jest do kostki? ja bym sadziła te hakonki albo inne np zimozielone jakieś niewysokie.
Jak położysz kamienie to rzeczywiście przez rok czy dwa nic nie wyrośnie, chyba że masz tam skrzyp, ten da radę i z pod sterty kamieni wyrosnąć ale za jakiś czas między kamieniami wiatr nawieje piachu, ziemi i innych takich a wtedy kamienie nie są przeszkodą. Nawet mata nie jest. U mnie przy 5-10cm warstwie kamieni tak było. Po kilku latachiałam tam trawę i dorodne mleczyki.
Joann 16:48, 23 sie 2021

BASIA8 napisał(a)
No Kochana ale zakupy cebulowe dużo udało się kupić U Nas pustki, przebrane na maksa. Ale może jeszcze będzie dostawa i szaleństwo zakupowe
Pasek chudy. Są osoby które mają posadzone roślinki. Ja chyba nic bym nie sadziła. Tylko kamyczki by poszły w ruch.
Buziaki Kochana.

Bo chyba będą tylko kamyki Zakupy cebulowe dopiero rozpoczęte, bo za mało kupiłam. Hm. Myślę, że na pewno będzie dostawa w sklepach, na pewno jeszcze upolujesz. Trzeba zaglądać regularnie Buziaki odsyłam
Joann 16:50, 23 sie 2021

Judith napisał(a)

Ojtam ojtam! Czy M. nigdy koncepcji nie zmieniał? .

U niego wszystko rozgrywa się w głowie, ja najpierw działam, a potem myślę Przynajmniej w ogrodzie A potem widzisz, to do zmiany i to, i to jeszcze:0
Joann 16:57, 23 sie 2021

Dorii napisał(a)
Ile tam jest do kostki? ja bym sadziła te hakonki albo inne np zimozielone jakieś niewysokie.
Jak położysz kamienie to rzeczywiście przez rok czy dwa nic nie wyrośnie, chyba że masz tam skrzyp, ten da radę i z pod sterty kamieni wyrosnąć ale za jakiś czas między kamieniami wiatr nawieje piachu, ziemi i innych takich a wtedy kamienie nie są przeszkodą. Nawet mata nie jest. U mnie przy 5-10cm warstwie kamieni tak było. Po kilku latachiałam tam trawę i dorodne mleczyki.

Poszłam zmierzyć. Pomyliłam się. 30 cm, po odjęciu warstwy betony 20 cm dla korzeni. Trochę mało.
Chwasty wszędzie sobie poradzą. Na betonie tylko nie wyrosną.
Joann 17:09, 23 sie 2021

Anda napisał(a)
Opaska bardzo wąziutka, ale wg mnie to fajny pomysł na „upychanie” zieleni gdzie się da Jeśli jest tam sucho i na dodatek słonecznie to radę dałyby np. Sempervivum oraz niziutkie, dywanowe Sedum ( Sedum hybridum 'Immergrünchen', Sedum cauticola 'Bertram Anderson', Sedum acre 'Yellow Queen' i wiele innych). Fajnie wyglądałaby taka zielona opaska wokół domu

Ewo, pasek jest jeszcze węższy niż myślałam, bo trzydziestocentymetrowy. Teraz jednak skłaniam się bardziej ku temu, żeby tam nic nie sadzić. Efekt upchanej zieleni mnie odstraszył. Bo faktycznie, mogę uzyskać efekt wciśnięcia tam roślin, a wolałabym patrzeć na swobodny ich wzrost. Zamiast wciskać na siłę może warto zaplanować lepiej rabatę, z którą ten pasek się łączy.

Dołek przy ścianie do siwego paska jest wypchany dobrociami
Na rabatce rosną dwa jałowce, co z nimi począć? I wiąz JH.
ajka 17:14, 23 sie 2021

Może komuś podpadnę, ale czytałam że w opasce nie powinno niczego się sadzić. Ja mam tylko kamyki. Wolę nie ryzykować.