Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Kokesz 08:21, 26 sie 2021

I wg mnie trzmieliny posadzone tak jak narysowałaś dobrze wyglądają
Roocika 09:58, 26 sie 2021

Joann napisał(a)

Piękne te Twoje rysunki!
Jałowce w takim razie idą out na pewno.
Kupiłam dziś jednego trzcinnika akurat

Hortensje mam jedną do wykorzystania.
Hakonki mam.
Poszłam zmierzyć. 130cm.
Podobają mi się te pomysły, bo nic nie musiałabym dokupować. Tylko tam jest wiąz JH. Co z nim?
I bergenie. Hmmm. Są na liście chciejstw.

To pod oknem posadź jak piszesz Wiąz, hakone i bergenie. Dziewczyny tak sadzą Hakone ładnie wygląda z bergenią. Jak sobie ustawiłam obok to bardzo mi się podobało Albo same hakone pod wiąza.
Wiem najtrudniej się na coś zdecydować
A tu przy tarasie to nie wiem. A jak najczęściej patrzysz na tą rabatę? Ja trzmielin na nogach nie lubię i nie wiem z czym je zestawić
Joann 23:02, 26 sie 2021

Dorii napisał(a)
Dziękuję dziewczyny
[...]
Co do Jackline to nie wiem jakie on warunki potrzebuje, tam cieniście z tego co doczytałam więc może ktoś się wypowie co go ma czy tam mu dobrze będzie. Druga sprawa to że on docelowo wyrośnie sporo powyżej parapetu i czy to ci odpowiada.
To piękne drzewo i można by je tam fajnie skomponować ale to ono by tam grało pierwsze skrzypce. Jak na inspirkach od Rojodziejowej.
To co tam wymieniłeś to zdecydowanie poszalałas
Chyba że to na razie a jak jh podrośnie to przesadzanki.

Jeśli docelową wielkość ci nie przeszkadza i warunki ma tam dobre to bym tam go zostawiła. Dała w nóżki poduchy z cisa czy czegoś innego zimozielone go i dużo hakone.
Puki jh mały to żeby tak płasko nie było pod ścianą można by dać trzcinniki ale Karl Foster bo ten co kupiłaś to na krótkowłosego wygląda a on za niski i piętra nie zrobi.

Zdecydowałam, że zostawię JH. Niech rośnie, a ponoć dobrze się go tnie, więc w razie co ciachnę w odpowiednim momencie.
Z tą moją propozycją roślinek na rabatę poniosło mnie trochę Nawet bardzo
Pomysł z hakone i cisami podoba mi się. Jutro działam. Wszystkie hakone, jakie mam lądują na tej rabacie. Mam nawet kilka sztuk cisów Baccata, akurat na poduchy będą.
Tylko jeszcze bym tam bergenię wepchnęła

Ten trzcinnik mój to ma być właśnie Karl Forester. Jaki tam krótkowłosy. Może mały jest i dlatego tak wygląda.
Joann 23:12, 26 sie 2021

Dorii napisał(a)
Ja za to poszalałam z esejem a to jeszcze nie koniec
Co to za thuje są w donicach? Jeśli danica to za duże chyba że mocno ciąć będziesz ale nie wiem jak małe je się da utrzymać.
Do donicy fajnie by wyglądały rozplenicą ale one późno startują ale jak wystartują to już tylko coraz ładniejsze
Trzmieliny z tarasu dobrze wyglądają bo nie widać kulek, ewidentnie się gryzą.
Daj je na rabatę pod żywopłot ale nie tak blisko siebie jak pokazywałaś tylko rozłożone na całej długości rabaty. Nie będzie wrażenia powtarzanej trójki.
Jałowiec szczepiony obok szczepiony modrzew chyba widzę i jeszcze trzmieliny. Trochę tego za dużo na tak małej przestrzeni.

"Trzmieliny z tarasu dobrze wyglądają bo nie widać kulek, ewidentnie się gryzą." - nie rozumiem, co masz na myśli. Weź wytłumacz, no bo nie wiem, co się gryzie
Z trzmielinami jeszcze nie wiem Dorii, co zrobię. Myślę nad tym w dalszym ciągu.
O ile trzmielinek nie jestem pewna, to te szczepione na pniu podobają mi się, bo robią pięterka. Pamiętam swoje wrażenie, jak je posadziłam i myśl "Ooo, to jest to. O to chodziło". Nie ruszam ich na razie. Jedyne, co może mi zgrzytać to:
1. inny odcień jałowca szczepionego na pniu i inny odcień tujek w donicy i inny odcień hakonek, ale tymi się już nie przejmuję, bo jutro stamtąd znikną
2. przebarwienie modrzewiu.

Edit: Tuje do Danica. Kiedy je sadziłam, nastawiona byłam na cięcie. Przydałoby się coś zimozielonego wypływającego z donicy, ale też niezupełnie płaskiego. Rozplenic nie chcę, kotki w donicy by mnie drażniły.
Martka 23:12, 26 sie 2021

Asiu, dostałaś tyle kombinacji, że teraz tylko siąść i uporządkować zgodnie z tym, co Tobie samej w duszy zagra najbardziej. Z doradzaniem via zdjęcia jest też pewien problem, że nie da się uchwycić wszystkich elementów przestrzeni mających ostatecznie duży wpływ na ogólne wrażenie. To co na zdjęciu dobrze się prezentuje, w rzeczywistości może drażnić i odwrotnie. Ja podobnie jak dziewczyny myślę, że kulki Danica i trzmieliny to zbyt wiele w zbyt bliskim sąsiedztwie, ale nie umiem doradzić, gdzie przenieść trzmieliny. Może na tej rabacie przed tujami, ale trochę dalej od śliw?
Joann 23:17, 26 sie 2021

Kokesz napisał(a)

Pomęczę Cię o te śliwy
Z tej perspektywy widać, że masz posadzone lewą śliwę za blisko domu, w dodatku pod daszkiem. Z prawej strony za to, masz wolne miejsce, tam jest miskant. Mogłabyś je przesunąć bo za chwilę i myślę że to będzie szybko, nie zmiesci się ona pod tym daszkiem.
I mam nadzieję, że pamiętasz, że miskant Morning Light osiąga prawie 2m wysokosci

Reniu, temat śliw zostawmy. Uparty ze mnie ogrodnik w niektórych kwestiach i to jest właśnie jedna z nich. Nie wiem, jak to się dla mnie skończy, albo raczej dla mojego ogródka, ale po prostu podobają mi się tak, jak rosną. Będę ciąć, jakoś to będzie.
Miskanty faktycznie mogą być za duże, ale jak urosną przykryją zgrubiałe pnie.
Joann 23:24, 26 sie 2021

Kokesz napisał(a)
Jakie zadanie mają spełniać te śliwy?
Zasłona tarasu przed słońcem?
Zasłona tej ściany?
Bo może zamiast upychać spore drzewa w takiej małej donicy dać tam co innego, np jakieś pnącze albo miniaturowe drzewka szczepione na pniu.
Masz już gdzieś sosny to można dodać sosny na pniu.
Jaka tam jest wystawa, słońce, cień?

Zasłona balkonu sąsiada. Ściana jest ładna, równa i będzie pewnie bielona co jakiś czas (już teraz jakieś pazury kocie chyba na niej są ku wielkiemu zdziwieniu wszystkich domowników)
Wszelkie małe szczepione drzewka odpadają. Chcę szerokie i wysokie korony tych drzew, bo chciałam naturalną zasłonę domu sąsiadującego (lepiej brzmi niż sąsiada, bo tu o niego w ogóle nie chodzi przecież). No i tak sobie to wymyśliłam. Pani Danusia tego pomysłu nie skrytykowała, trzymam się tego jak tonący brzytwy
Słońce tam jest, wręcz patelnia
Joann 23:25, 26 sie 2021

Kokesz napisał(a)
I wg mnie trzmieliny posadzone tak jak narysowałaś dobrze wyglądają

Reniu, rozważam w głowie Twoją propozycję To może być rozwiązanie mojego dylematu
Joann 23:32, 26 sie 2021

Roocika napisał(a)

To pod oknem posadź jak piszesz Wiąz, hakone i bergenie. Dziewczyny tak sadzą Hakone ładnie wygląda z bergenią. Jak sobie ustawiłam obok to bardzo mi się podobało Albo same hakone pod wiąza.
Wiem najtrudniej się na coś zdecydować
A tu przy tarasie to nie wiem. A jak najczęściej patrzysz na tą rabatę? Ja trzmielin na nogach nie lubię i nie wiem z czym je zestawić

Asiu, tak zrobię Będzie wiąz, hakonki, ale jeszcze cisy i upchnięta bergenia
Brak zdecydowania to moja zmora życiowa
Na razie trzmielinki najczęściej obserwuję z tarasu, ale potem się to zmieni, bo powstał placyk. I dlatego nie mogę sobie pozwolić na złą perspektywę. Wiem mniej więcej, gdzie popełniłam błąd.
Trzmieliny na pniu widziałam już w ogrodach. Miały w nogach stipy, seslerie, lawendę. U Miluni jest też ładna długa rabata z trzmielinami. Ale każdy ogród jest inny. Trzeba dopasować do siebie. I to, co u kogoś ładnie wygląda, u nas może się nie sprawdzić.
Joann 23:43, 26 sie 2021

Martka napisał(a)
Asiu, dostałaś tyle kombinacji, że teraz tylko siąść i uporządkować zgodnie z tym, co Tobie samej w duszy zagra najbardziej. Z doradzaniem via zdjęcia jest też pewien problem, że nie da się uchwycić wszystkich elementów przestrzeni mających ostatecznie duży wpływ na ogólne wrażenie. To co na zdjęciu dobrze się prezentuje, w rzeczywistości może drażnić i odwrotnie. Ja podobnie jak dziewczyny myślę, że kulki Danica i trzmieliny to zbyt wiele w zbyt bliskim sąsiedztwie, ale nie umiem doradzić, gdzie przenieść trzmieliny. Może na tej rabacie przed tujami, ale trochę dalej od śliw?

Martko to prawda. Zdjęcia nie uchwycą wszystkiego.
Kulki Danica i trzmieliny nie mogą zostać, to już wiadome. Dziś usunęłam stipy i uwierzcie, uspokoiło się w tym miejscu. Niekiedy mniej znaczy zdecydowanie lepiej
Jeśli chodzi o zmianę miejsca trzmielinek na pniu to tak, biorę pod uwagę miejsce koło tujek. Tylko jedna rzecz mnie zastanawia, a mianowicie, czy będzie to pasowało do dwóch kolejnych rabat: z Red baronem i grackami i rabaty grabowej.
Ale już nie męczę Was, roztrzygnę pewnie jutro przy łopacie