Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Joann 22:04, 29 sie 2021

Judith napisał(a)
Katalpa szczepiona na pniu jest piękna i elegancka. Kiedyś rozważałam, ale zrezygnowałam, bo zdarza jej sie przemarzać. Jakie ma inne wady - nie wiem . Jeśli Martka Cię odwiedzie od pomysłu katalpy, to polecam glon globosum - pokrój zbliżony i można dowolnie formowac koronę.

No właśnie...zachwycam się nią! Hm.
Judith, mam już trzy klony Globosum na mojej rabacie klonowej, tej, którą aktualnie "podnoszę". Młodziutkie, szczepione w szkółce, na moich oczach się rozwijają na pieńkach Nie mogę doczekać się ich w przyszłym roku
Joann 22:13, 29 sie 2021

Wiaan napisał(a)
Mam u siebie aż 8 katalp, tak wiem pomyślisz że to wariactwo sadzone były zanim tutaj trafiłam i może dobrze bo teraz za dużo czytam i pewnie bym ich nie kupiła bo mają zle opinie Są piękne, liscie olbrzymie, ładny kulisty pokrój ale... Mam wspaniałego sąsiada, który regularnie robi nam opryski przeciwko mączniakowi takim profesjonalnym sprzętem, przycinamy wiosną na krótko i są to ulubione drzewa mojego męża Fakt w wielu ogrodach da całe w mączniaku i to dobrze nie wygląda. Moja sąsiadka ma też kilka i nasze są w super kondycji

O, rany! Istne szaleństwo! Widziałam je u Ciebie i faktycznie piękne są, zachwycają wręcz!
No i tak pooglądalamn, i pogladałam, i sobie pomyślałam, że chcę ją do siebie, a co! Tylko, że ja takiego sąsiada nie mam, co by mi pryskał na mączniaka, hm.
A w jednej szkółce widziałam właśnie katalpy z plamami na liściach. No i jakiś taki zdrowy rozsądek się odezwał, bo nie kupiłam wtedy.
Joann 22:17, 29 sie 2021

wiklasia napisał(a)
Katalpa też mnie zachwyca! I też ją chciałam! Zwróć uwagę, że zaczęłam używać czasu przeszłego.
Bo rzeczywiście cudna jest!
Ta jej limonkowa zieleń! Te duże sercowate liście! Te kwiaty podobne do miniaturowych storczyków!
Ale ...
- strasznie późno startuje na wiosnę (wszystko już dawno zielone, a ona śpi do drugiej połowy maja)
- szybko obsypuje się na jesień
- lubi łapać różne choroby.

Lubię ją, zachwyca mnie, ale raczej nie zaproszę do ogrodu.

To samo mam! Toćka w toćkę! Ale powiedz Wiklasiu, jak Ci się udało uniknąć zakupu? Pomimo zachwytu. Ja nie wiem, czy wytrwam, bo choć o tych wadach wiem, to w głowie ta myśl o zakupie gdzieś krąży. Eh.
BASIA8 22:28, 29 sie 2021

Ja długo broniłam się przed zakupem katalpy. Ale w tamtym roku byliśmy w ogrodzie pokazowym. Stała na środku sklepu jedna sadzonka taka bez szału. Mówię do Męża to jest właśnie katalpa która mi się podoba. Mąż od razu stwierdził to kupmy Ja. Pan który sprzedawał powiedział Nam że stoji już 3 rok i nikt jej nie chce. Nie jest rewelacyjnie rozkrzewiona ani szczepiona. Opuścił Nam na cenie. Bo stwierdził że pewnie się nie sprzeda. I tak oto stalismy się właścicielami pięknie rosnącej katalpy. Super kwitła. Narazie zdrowa.
Buziaki zostawiam.
LIDKA 22:31, 29 sie 2021

wiklasia napisał(a)
Katalpa też mnie zachwyca! I też ją chciałam! Zwróć uwagę, że zaczęłam używać czasu przeszłego.
Bo rzeczywiście cudna jest!
Ta jej limonkowa zieleń! Te duże sercowate liście! Te kwiaty podobne do miniaturowych storczyków!
Ale ...
- strasznie późno startuje na wiosnę (wszystko już dawno zielone, a ona śpi do drugiej połowy maja)
- szybko obsypuje się na jesień
- lubi łapać różne choroby.

Lubię ją, zachwyca mnie, ale raczej nie zaproszę do ogrodu.

Moja w tym roku spała do 2 poł czerwca. I to jej majwiększa wada.
BASIA8 22:46, 29 sie 2021

LIDKA napisał(a)

Moja w tym roku spała do 2 poł czerwca. I to jej majwiększa wada.

Nasza też długo spała. Ale w końcu ruszyła. Już nawet podejrzenia były że trup
Dorii 22:58, 29 sie 2021

Joann napisał(a)

No właśnie...zachwycam się nią! Hm.
Judith, mam już trzy klony Globosum na mojej rabacie klonowej, tej, którą aktualnie "podnoszę". Młodziutkie, szczepione w szkółce, na moich oczach się rozwijają na pieńkach Nie mogę doczekać się ich w przyszłym roku

Nie za dużo tych kulek? Przemyśl dobrze zakup kolejnych
Joann 22:59, 29 sie 2021

polinka napisał(a)

Hej. Rabata bardzo ładna. Rośliny już podrośnięte wiec jest efekt.
Ciężko ze zdjęcia wywnioskować ale czy ML nie jest za blisko Smaragdów?
Powinien być minimum metr od nich bo w przeciwnym wypadku czeka Cię dzielenie a nie jest to najprzyjemniejsza praca...

Polinko, bardzo miło mi Cię gościć u siebie Jej, aż nie wierzę trochę w to, w końcu byłam w Twoim ogrodzie nie raz podczas Twojej nieobecności. Nie przypuszczałam, że dane nam będzie wymienić myśli, słowa!
Ta rabata powstała oczywiście pod urokiem Twojego ogrodu, ale rosną tam gracki, nie ML. Nie wiem tylko w jakiej odległości od tuj, ale zanieppkoilam się nieco. Muszę jutro zmierzyć dokładnie, ale przypuszczam, że metra nie będzie. Od pnia Szmaragdów do miskanta może być z 80cm.
Dzielenie traw wcale mi nie na rękę, bo już raz przesadzalam miskanty spod tarasu i łatwo nie było wykopać tego, a to przecież są gracki!
Po pracy jutro robię pomiary:I
wiklasia 23:01, 29 sie 2021

Joann mnie ratuje dłuuuuuga rozbiegówka. Zanim przejdę do realizacji pomysłu to ... czasem następuje zmiana planów.
Myślę, że warto ze znaczącymi pomysłami (a takim jest moim zdaniem kupno i zasadzenie drzewa) przechodzić dwa/ trzy miesiące, dobrze przetrawić, przemyśleć i ... ruszać do działania, albo i nie .
Joann 23:05, 29 sie 2021

Anda napisał(a)
To ja wtrącę jeszcze, że kuliste katalpy kwitna rzadko. My nie dajemy gwarancji na kwiaty.

Ładne i duże liście mają też judaszowce albo platany, ambrowce, dęby błotne. Trzy ostatnie występują też jako formy kuliste

A to dobrze czy źle, że nie kwitną?(że się tak głupio znowu zapytam)
Googluję i oglądam Wszystko fajnie tylko u mnie Ewuś to nic nie ma w tych szkółkach. Ja po prostu czasami jak wpadam i pytam o jakąś odmianę, to nawet spotykam się z takim zapytaniem "A to w Internecie pani wyczytała? Nie, nie mamy.". A pytałam o kolumnowe, wybór zerowy. Chyba pozostaną mi zakupy online.