Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Joann 16:50, 29 sie 2021

Mam nadzieję.
Nie wiem właśnie co to za gniazdo. Chyba świerk jakiś.
Rozważam kupno katalpy. Tak mnie kusi, tylko te choroby mnie odstraszają.
Martka 16:53, 29 sie 2021

Joann, katalpa ma szereg wad, dlaczego Cię kręci? Ja wyrzuciłam.
Joann 16:58, 29 sie 2021

Kupiłam graba, stoi w doniczce, gdzie miałam go wsadzić i gapie się. I doszłam do wniosku, że powinno być drzewo o kulistej koronie. Chyba muszę iść na odwyk
Katalpa ma duże liście, oryginalne i daje efekt świeżości, nowoczesności. Poza tym ma ladny kolor, taki limonkowy. I ta korona o regularnym kształcie.. Weź mi przetłumacz, zanim pojadę do szkółki
Martka 17:00, 29 sie 2021

Muszę wyłączyć tel na 2 godziny, ale wieczorem Ci przetłumaczę konkretnie
Joann 17:04, 29 sie 2021

Oj, nie wiem, czy Ci się uda, bo ja człek uparty No, ale i niezdecydowany też
Judith 17:08, 29 sie 2021

Katalpa szczepiona na pniu jest piękna i elegancka. Kiedyś rozważałam, ale zrezygnowałam, bo zdarza jej sie przemarzać. Jakie ma inne wady - nie wiem . Jeśli Martka Cię odwiedzie od pomysłu katalpy, to polecam glon globosum - pokrój zbliżony i można dowolnie formowac koronę.
Wiaan 17:10, 29 sie 2021

Mam u siebie aż 8 katalp, tak wiem pomyślisz że to wariactwo sadzone były zanim tutaj trafiłam i może dobrze bo teraz za dużo czytam i pewnie bym ich nie kupiła bo mają zle opinie Są piękne, liscie olbrzymie, ładny kulisty pokrój ale... Mam wspaniałego sąsiada, który regularnie robi nam opryski przeciwko mączniakowi takim profesjonalnym sprzętem, przycinamy wiosną na krótko i są to ulubione drzewa mojego męża Fakt w wielu ogrodach da całe w mączniaku i to dobrze nie wygląda. Moja sąsiadka ma też kilka i nasze są w super kondycji
wiklasia 17:16, 29 sie 2021

Katalpa też mnie zachwyca! I też ją chciałam! Zwróć uwagę, że zaczęłam używać czasu przeszłego.
Bo rzeczywiście cudna jest!
Ta jej limonkowa zieleń! Te duże sercowate liście! Te kwiaty podobne do miniaturowych storczyków!
Ale ...
- strasznie późno startuje na wiosnę (wszystko już dawno zielone, a ona śpi do drugiej połowy maja)
- szybko obsypuje się na jesień
- lubi łapać różne choroby.

Lubię ją, zachwyca mnie, ale raczej nie zaproszę do ogrodu.
polinka 17:37, 29 sie 2021

Joann napisał(a)

Objazdy szkółek w deszczowy dzień są jakąś rekompensatą za prace w ogrodzie

Kupiłam trzy bergenie i graba. Wybrałam go, żeby nie wprowadzać kolejnego kolumnowego, bo się po prostu nie mogę zdecydować.
Wykopałam "mój eksperyment", czyli hortensję i miskanta no name i tam planuję go wsadzić.
Przy okazji podnoszenia rabaty zaszczepiłam ID i zrobiłam Polinkową rabatę.

A to grab. Czy wykopać to "gniazdo" widoczne na zdjęciu? Myślałam, żeby dokupić jeszcze dwa i dosadzić albo zrobić grabowi obwódkę z cisa albo obsadzić go seslerią.

Moja mama ma pomysł, żeby kupić bociana i posadzić go tam, żeby sobie siedział Yhm.

Hej. Rabata bardzo ładna. Rośliny już podrośnięte wiec jest efekt.
Ciężko ze zdjęcia wywnioskować ale czy ML nie jest za blisko Smaragdów?
Powinien być minimum metr od nich bo w przeciwnym wypadku czeka Cię dzielenie a nie jest to najprzyjemniejsza praca...
Anda 18:08, 29 sie 2021

To ja wtrącę jeszcze, że kuliste katalpy kwitna rzadko. My nie dajemy gwarancji na kwiaty.

Ładne i duże liście mają też judaszowce albo platany, ambrowce, dęby błotne. Trzy ostatnie występują też jako formy kuliste
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies