Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Dorii 00:24, 29 sie 2021

Chyba że bocian kortenowy będzie
Agatorek 00:47, 29 sie 2021

Oooo, to jest myśl. Kortenowy bocian by pasował!
basia3012 00:55, 29 sie 2021

Kokesz napisał(a)

Pomęczę Cię o te śliwy
Z tej perspektywy widać, że masz posadzone lewą śliwę za blisko domu, w dodatku pod daszkiem. Z prawej strony za to, masz wolne miejsce, tam jest miskant. Mogłabyś je przesunąć bo za chwilę i myślę że to będzie szybko, nie zmiesci się ona pod tym daszkiem.
I mam nadzieję, że pamiętasz, że miskant Morning Light osiąga prawie 2m wysokosci

Tak Asiu, popieram Renię, rozsuń śliwy na całą szerokość donicy. One zaraz się rozrosną i balkon sąsiedni będzie zasłonięty. I to szczelnie zasłonięty. Mam kilka tych śliw u siebie i widzę, że rosną duże. Bo jak przytniesz tą pod dachem to nie będzie Ci to grało z tymi dwoma pozostałymi. Będziesz niezadowolona. A miskanta od tych śliw zabrałabym. Śliwom w nóżkach posadziłabym niższe trawy. Może hakone, może seslerie jesienne albo turzyce.
Cieszę się, że dostałaś bergenie. One są wdzięcznymi roślinami, lubię je.
Asiu, nie gniewaj się za wałkowanie tematu śliw. Piszemy jak nam w duszy gra i jak byśmy same dla siebie zrobiły.A dla Ciebie chcemy jak najlepiej.
Joann 13:58, 29 sie 2021

Agatorek napisał(a)
Joann, w sumie to mam kilka miejsc na tego judaszowca, więc ile bym ich nie kupiła, to gdzieś je wsadzę. Plusy dużego ogrodu. Minusem jest niestety ilość roślin, które trzeba kupić, żeby je w ogóle było widać. A że lubię sadzić „na gęsto”, to już w ogóle…

Fajnie, że zakupy Ci się udały. Znam te myśli „to bym mogła jeszcze zobaczyć, i tamto”, dlatego unikam szkółek. Niestety eM mi jeszcze internetu nie odciął, więc nadrabiam zakupami online.

Grab bardzo ładny! Połowa podniesionej rabaty też super wygląda.

Gniazdo, czyli ten iglak? Nie wiem, co bym zrobiła. A masz pomysł, gdzie je przenieść?
Ja staram się nie przesadzać wieloletnich drzew/krzewów, chyba że nie mam wyjścia. Z rabaty nad oczkiem przesadzę dwie sosny (dwie zostaną), bo za gęsto posadziłam je w zeszłym roku. Ale miejsce dla nich mam. EM wymyślił sobie „zagajnik” sosnowy i tam już rośnie kilka sztuk, to dwie więcej nie zrobią różnicy .

Twoja mama ma niezły pomysł z bocianem . Ale chyba nie będzie pasował do ogrodu . Tylko żeby Ci nie zrobiła przypadkiem prezentu .

Heheh, w sumie Ten judaszowiec jest piękny, widziałam w Janowcu. U Ciebie to widzę tylko sadzenie w grupach, pojedyncze okazy zginą na tych hektarach
Internet dobra rzecz Widziałam u Ciebie, że szaleństwom nie ma końca Ale co zrobić, jak to wciąga, no co?
To gniazdo to ten iglak, już przesadziłam go raz. Mam do niego sentyment, musi zostać, ale widzę go jakoś w towarzystwie przynajmniej dwóch takich samych. Do tej obecnej koncepcji ogrodu jakoś mi nie pasuje. Zmierzam w kierunku, którego nie jestem pewna, ale jak to się mówi, ten pociąg już się nie zatrzyma
A jeśli chodzi o ten prezent, też się boję, bo widziałam jej minę
Joann 13:58, 29 sie 2021

Dorii napisał(a)
Chyba że bocian kortenowy będzie

Oj, myślę, że na myśli miała zupełnie inny
Joann 14:00, 29 sie 2021

Agatorek napisał(a)
Oooo, to jest myśl. Kortenowy bocian by pasował!

Eee, bociany to nad nami latają i niech tak zostanie Nawet młode już mają, piękne ptaki!
Joann 14:40, 29 sie 2021

basia3012 napisał(a)

Tak Asiu, popieram Renię, rozsuń śliwy na całą szerokość donicy. One zaraz się rozrosną i balkon sąsiedni będzie zasłonięty. I to szczelnie zasłonięty. Mam kilka tych śliw u siebie i widzę, że rosną duże. Bo jak przytniesz tą pod dachem to nie będzie Ci to grało z tymi dwoma pozostałymi. Będziesz niezadowolona. A miskanta od tych śliw zabrałabym. Śliwom w nóżkach posadziłabym niższe trawy. Może hakone, może seslerie jesienne albo turzyce.
Cieszę się, że dostałaś bergenie. One są wdzięcznymi roślinami, lubię je.
Asiu, nie gniewaj się za wałkowanie tematu śliw. Piszemy jak nam w duszy gra i jak byśmy same dla siebie zrobiły.A dla Ciebie chcemy jak najlepiej.

Hmm, Basiu, nie wiem, co napisać. Wiem, że wszystkie opinie wynikają z doświadczenia i obserwacji ogrodniczek i płyną jedynie z dobrej woli. Nigdy nie wątpię w to! Przyznam, że nie chce mi się przesadzać tych sliw. Gdybym miała je "ruszać stamtąd" to pewnie wysadzilabym je dla świętego spokoju sumienia mego Nie gniewam się absolutnie na nikogo i za wszystkie opinie jestem wdzięczna. Jakieś przemyślenia zawsze wynikają z takiej lektury.
Bergenie mam, ale jakieś różowe liście mają niektóre. Sprzedawczyni stwierdziła, że w gruncie powinny utracić kolor. Zobaczymy.
Rojodziejowa 14:43, 29 sie 2021

Joann napisał(a)

Hmm, Basiu, nie wiem, co napisać. Wiem, że wszystkie opinie wynikają z doświadczenia i obserwacji ogrodniczek i płyną jedynie z dobrej woli. Nigdy nie wątpię w to! Przyznam, że nie chce mi się przesadzać tych sliw. Gdybym miała je "ruszać stamtąd" to pewnie wysadzilabym je dla świętego spokoju sumienia mego Nie gniewam się absolutnie na nikogo i za wszystkie opinie jestem wdzięczna. Jakieś przemyślenia zawsze wynikają z takiej lektury.
Bergenie mam, ale jakieś różowe liście mają niektóre. Sprzedawczyni stwierdziła, że w gruncie powinny utracić kolor. Zobaczymy.

A jaką odmianę bergenii masz? Bergeniom zmienia się na jesień kolor liści. Może jak są w doniczkach to szybciej łapią kolory.
Joann 14:59, 29 sie 2021

Nie wiem Asiu, wiesz jak jest najczęściej w moich szkółkach? Jeżówka to jeżówka, klon palmowy to klon palmowy, bergenia to bergenia. Nie pytam już nawet o odmiany, po prostu kupuję, jak mi się podoba. A że bergenii nigdzie nie mogłam dostać, wzięłam, co było. Ale ten róż budzi pewien niepokój
Dorii 16:13, 29 sie 2021

Pewnie przesuszone były i wcześniej poczuły jesień.

A te gniazda to co to za iglaki są?