Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Dorii 00:19, 27 sie 2021

Joann napisał(a)

"Trzmieliny z tarasu dobrze wyglądają bo nie widać kulek, ewidentnie się gryzą." - nie rozumiem, co masz na myśli. Weź wytłumacz, no bo nie wiem, co się gryzie
Z trzmielinami jeszcze nie wiem Dorii, co zrobię. Myślę nad tym w dalszym ciągu.
O ile trzmielinek nie jestem pewna, to te szczepione na pniu podobają mi się, bo robią pięterka. Pamiętam swoje wrażenie, jak je posadziłam i myśl "Ooo, to jest to. O to chodziło". Nie ruszam ich na razie. Jedyne, co może mi zgrzytać to:
1. inny odcień jałowca szczepionego na pniu i inny odcień tujek w donicy i inny odcień hakonek, ale tymi się już nie przejmuję, bo jutro stamtąd znikną
2. przebarwienie modrzewiu.

Edit: Tuje do Danica. Kiedy je sadziłam, nastawiona byłam na cięcie. Przydałoby się coś zimozielonego wypływającego z donicy, ale też niezupełnie płaskiego. Rozplenic nie chcę, kotki w donicy by mnie drażniły.

Hehe, no kulki się gryzą, tujkowe z trzmieliniwymi, wizualnie

Bergenia do hakonek jak najbardziej pasuje. Tylko dobrze przemyśl rozmieszczenie kulek/poduch cisowych. Myślę że najlepiej by pasowały nieregularnie porozrzucane.
Joann 09:31, 27 sie 2021

Aaaa
Będą przymiarki, oj będą Dorii. Bergenii nigdzie nie mogę dostać. Objeździłam wczoraj kilka szkółek i nic
Joann 15:27, 27 sie 2021

Dziewczyny, jadę po kolejnego graba. Wsadzę go po lewej stronie. Pogoda nie sprzyja ogrodowaniu, ale do szkółki pojechać można. Obdzwoniłam i bergenie jeszcze nabędę
Agatorek 20:33, 28 sie 2021

Zakupy dobre na niepogodę .
Ja się zastanawiam nad judaszowcem (to że kupię, to już pewne, ale waham się nad odmianą, w najgorszym przypadku wezmę oba).
BASIA8 20:41, 28 sie 2021

Czekamy na focie
Pozdrawiam.
Martka 21:11, 28 sie 2021

Ja wiosną przeważnie robiłam objazdy szkółek w deszcz. Brak tłumów był pewniakiem Jakieś zakupy są?
Joann 23:36, 28 sie 2021

Agatorek napisał(a)
Zakupy dobre na niepogodę .
Ja się zastanawiam nad judaszowcem (to że kupię, to już pewne, ale waham się nad odmianą, w najgorszym przypadku wezmę oba).

A gdzie planujesz posadzić? Myślisz o jakimś konkretnym miejscu?

Zakupy się udały, jechałam 25 km po jednego graba A jak wyjechałam to jeszcze przypomniało mi się, że mogłam i to zobaczyć, i to jeszcze
Joann 23:39, 28 sie 2021

BASIA8 napisał(a)
Czekamy na focie
Pozdrawiam.

Basiu, focie są, ale bardzo robocze, bo dziś trochę podziałam w ogródku, ale nie za długo. Dzieci są bardzo absorbujące

Połowa rabaty podniesiona.
Joann 23:49, 28 sie 2021

Martka napisał(a)
Ja wiosną przeważnie robiłam objazdy szkółek w deszcz. Brak tłumów był pewniakiem Jakieś zakupy są?

Objazdy szkółek w deszczowy dzień są jakąś rekompensatą za prace w ogrodzie

Kupiłam trzy bergenie i graba. Wybrałam go, żeby nie wprowadzać kolejnego kolumnowego, bo się po prostu nie mogę zdecydować.
Wykopałam "mój eksperyment", czyli hortensję i miskanta no name i tam planuję go wsadzić.
Przy okazji podnoszenia rabaty zaszczepiłam ID i zrobiłam Polinkową rabatę.

A to grab. Czy wykopać to "gniazdo" widoczne na zdjęciu? Myślałam, żeby dokupić jeszcze dwa i dosadzić albo zrobić grabowi obwódkę z cisa albo obsadzić go seslerią.

Moja mama ma pomysł, żeby kupić bociana i posadzić go tam, żeby sobie siedział Yhm.
Agatorek 00:12, 29 sie 2021

Joann, w sumie to mam kilka miejsc na tego judaszowca, więc ile bym ich nie kupiła, to gdzieś je wsadzę. Plusy dużego ogrodu. Minusem jest niestety ilość roślin, które trzeba kupić, żeby je w ogóle było widać. A że lubię sadzić „na gęsto”, to już w ogóle…

Fajnie, że zakupy Ci się udały. Znam te myśli „to bym mogła jeszcze zobaczyć, i tamto”, dlatego unikam szkółek. Niestety eM mi jeszcze internetu nie odciął, więc nadrabiam zakupami online.

Grab bardzo ładny! Połowa podniesionej rabaty też super wygląda.

Gniazdo, czyli ten iglak? Nie wiem, co bym zrobiła. A masz pomysł, gdzie je przenieść?
Ja staram się nie przesadzać wieloletnich drzew/krzewów, chyba że nie mam wyjścia. Z rabaty nad oczkiem przesadzę dwie sosny (dwie zostaną), bo za gęsto posadziłam je w zeszłym roku. Ale miejsce dla nich mam. EM wymyślił sobie „zagajnik” sosnowy i tam już rośnie kilka sztuk, to dwie więcej nie zrobią różnicy .

Twoja mama ma niezły pomysł z bocianem . Ale chyba nie będzie pasował do ogrodu . Tylko żeby Ci nie zrobiła przypadkiem prezentu .