Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Mala_Mi 21:19, 04 lut 2012

To określę to inaczej...ty robisz funkcję obiektu ... i coś w stylu architektury
Dla poidełka określiłaś funkcje....
wodotrysk lub fontanna albo jedno i drugie
miski dość płytkie
miski na kilku poziomach
położenie blisko krzewów....

A resztę robi projektant.. i wykonawca
W naszym przypadku będzie to jedna i ta sama firma

Aby już zachować przynajmiej w przybliżeniu styl ogrodu..zrobimy to z kamieni..... takie małe kaskadki i miski wodne, a gdzieś między tym fontanna..... Wszystko co trzeba dla ptaków....tylko miejsce pasuje takie wybrać, aby było widać z okna...

I to będzie nasze ciurkadełko

Co prawda projekt kompletnie nie z branży, ale w stali poidełka to raczej nie pasuje robić..... metal sie nagrzewa w słońcu, a termalnych basenów chyba ptaki nie lubią...

Zaraz u siebie wrzucę fotę gdzie chyba je damy... i tak to miejsce mi się kompletnie nie podoba .....więc można je rozwalić
A te kąpiące się ptaszki to jest po prostu rewelacja

Mala_Mi 21:22, 04 lut 2012

Teren można wyprofilować, uszczelnić folią i potem obsadzić rośłinkami..miejsca nie zajmie wiele, a radość nie wiem dla kogo będzie większa...dla użytkowników czy dla wykonawców... pompka do kaskadki to już niewielki wydatek .. i jakiś pojemnik na wodę...
Bogdzia 21:24, 04 lut 2012

Aniu czy ja dobrze zrozumiałam? Sami zrobicie? I to jeszcze z kamienia. Toż to tylko marzenia takie można miec. A Wy zamienicie to w rzeczywistośc? i jeszcze raz spytam- SAMI?
Bogdzia 21:42, 04 lut 2012

asc napisał(a)
Teren można wyprofilować, uszczelnić folią i potem obsadzić rośłinkami..miejsca nie zajmie wiele, a radość nie wiem dla kogo będzie większa...dla użytkowników czy dla wykonawców... pompka do kaskadki to już niewielki wydatek .. i jakiś pojemnik na wodę...

Widzę że już wszystko przemyślałaś. Ale jestem ciekawa jak to bedzie wyglądało.
marzena 21:56, 04 lut 2012

Bogdzia, poczytałam u Ciebie o poidełku dla ptaków ( no tak u Ireny jest świetne ) i tez muszę cos wykombinować fajnego, ale chciałabym kamienne... może wtedy będę mogla bardziej przyciągnąć ptaki ?
Bogdzia 22:02, 04 lut 2012

marzena napisał(a)
Bogdzia, poczytałam u Ciebie o poidełku dla ptaków ( no tak u Ireny jest świetne ) i tez muszę cos wykombinować fajnego, ale chciałabym kamienne... może wtedy będę mogla bardziej przyciągnąć ptaki ?

Marzenko wiele osób już ma ochotę na takie poidełko a ja pierwsza ale takich w Polsce nie widziałam. Ania asc coś tam kombinuje to i Ty kombinuj a nuż coś fajnego wymyślisz bo to fajna rzecz i mnóstwo radości.
Mala_Mi 22:10, 04 lut 2012

U nas sprzedają kamienie na wagę.... można wybrać taki wklęsły..wywiercić dziurę przez środek ...wstawić fontannę i poidełko jak malowanie Tylko zbiornik na wodę trzeba gdzieś umieścić...nie musi być pod kamieniem (bo ciężki) a obok....a tylko rurka z wodą pod kamień... Przewiercić mam czym WIęc nie ma problemu aby samemu zrobić
Mala_Mi 22:13, 04 lut 2012

A ja kaskada, to tylko dobrać kamienie i będzie z takiego dużego na mniejszy i na najmniejszy. największy problem to dobrać odpowiednio kamienie, aby woda spływała po nich i się nie rozlewała..... Już tyle razy głowę panom od kamieni zawracałam, że jak powiem jakiee kształty mnie interesują, to mi znajdą i odłożą.... Bożenko....dzieki za inspiracje
Bogdzia 22:15, 04 lut 2012

asc napisał(a)
U nas sprzedają kamienie na wagę.... można wybrać taki wklęsły..wywiercić dziurę przez środek ...wstawić fontannę i poidełko jak malowanie Tylko zbiornik na wodę trzeba gdzieś umieścić...nie musi być pod kamieniem (bo ciężki) a obok....a tylko rurka z wodą pod kamień... Przewiercić mam czym WIęc nie ma problemu aby samemu zrobić

A zbiornik i w krzakach można ukryc, roślinami zamaskowac i juz . Na zime będzie łatwo wodę wylac.
Mala_Mi 22:25, 04 lut 2012

M stwierdził, że i mi miski wyrzeźbi w kamieniu...Michał Anioł dał radę to i on da Ino narzędziem elektrycznym, a ja już ładną rzeźbę wystukam młotkiem i dłutem.... Chyba wystarczy gładka misa w środku, a krawędzie naturalne