Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

olciamanolcia 19:27, 24 kwi 2022

Martka 3 lata temu tez miałam rabatę trawiastą a w niej trzcinniki KF , rozplenice moudry i Hameln i róże... wstawiłam zjecie u siebie abyś widziała jakie poteżne sa KF(te na foto są 4 letnie) i jak się maja do tych traw róże-zaznaczam ,ze nie są z gatunku niskich...

Martka 19:30, 24 kwi 2022

Jeszcze w nawiązaniu do Waszych uwag:
Justyna, czyli Hameln to potwory, zastanawiam się, czy tu mi będą w ogóle pasowały...

Judith, widziałam wczoraj Twoje rozkminki, obie byłyśmy pochłonięte swoimi, to zrozumiałe, wypieków można dostać

Ewo, podpisałam z tych zdjęć niewiele konkretów wynikało, masz rację 

Mrokasiu, gęsto, bo nie chcę pustki, ale z tymi gatunkami traw to możesz mieć rację

Haniu, roszad nie da się chyba uniknąć ale dzięki Wam jest potem znacznie mniej poważnych błędów a argument z tym, że za dużo, to faktycznie choroba wieku dziecięcego każdego ogrodnika, ale tego nie da się nauczyć inaczej niż na swoich błędach

Justyna, róże to tu już są, aż 6 krzaczków Właśnie myślę, że te Hameln mi tu zaczynają najmniej pasować, będą wielkie.

Basiu, dzięki, ślę priv

Magaro, ja te obawy zupełnie rozumiem, rok temu byłam bardzo ostrożna z rabatami, teraz mam podejście "czego się nie da, to się skasuje, obsadzi zadarniaczem, posadzi krzewy, a teraz chcę się "wyżyć", póki mam siły i chęci, poza tym więcej rabat to mniej trawnika, a koszenie jest czymś, czego nie lubię bardzo.

Johanko, jeśli zostawię, to tylko trzcinnik Overdam, chcę go dać pomiędzy tuje. Mus jakieś pionowe akcenty dać na tej rabacie, poza tym do koloru róż (krem, brzoskwinio-pomarańcz) to te słomkowe wiechy mi bardzo pasują. Możliwe, że jednak Overdam zostanie. Ale jak wysoki rośnie i na szerokość przecie nie miskant, tylko pionowo do góry idzie?

Sylwia, żywy ogień to jest to, masz rację  Lampka tylko, kiedy na talerzu ryba, ze względu na widoczność ości, poza tym kominek i świece

Asiu Roocika, KF chyba faktycznie nie tu. Przemyślałam to. Choć ich zieleń mi by tu pasowała i wcześnie ruszają, ale wysokie. Nie na ten typ rabaty.

Eliso, cieszę się bardzo, dobrze mi w tym miejscu. Ale lubię też ruszyć w świat, choćby rowerem do najbliższego lasu, co dziś miało miejsce. Sosny uwielbiam...

Alicjo, jak to było w wątku u Judith? Ogrodnik nie saper najwyżej przesadzę, sama jestem ciekawa kształtu tej rabaty. Róże już siedzą, cisy też, reszta to na razie tylko przymiarki.

Iwono, przekonałaś mnie, że to chyba nie miejscówka jest dla Hameln... Dzięki za zdjęcia!

Dziewczyny, dziś nareszcie rozkwitły moje tulipany turkiestańskie!

I nadal kwitną krokusy wielkokwiatowe. Magiczne.

Pozdrawiam i życzę nam ciepłego tygodnia

olciamanolcia 19:33, 24 kwi 2022

Marta Hameln nie sa wielkie- najwieksze są Moudry, Paul's Giant . Hamelny mam u siebie z hortkami a teraz tez będę sadziła je między róże.

Martuś Hamelny sadz w róże ale trzcinniki sama widziałaś jakie to kolosy.

Może daj tę seslerie z trzy ,cztery hamelny i jak musisz to kilka hakone, chociaż ta ostatnia jak dla mnie zbyt orientalna

A moze zamiast trzcinnika proso heavy metal tylko ono trochę niebieskawe i nie bedzie pasowało do zestawu z tymi trawami, ktore masz...
Wstawię u siebie zdjęcie prosa
Judith 19:54, 24 kwi 2022

Justyna ma rację - hameln nie są wielkie. Mam je na swoje ulubionej (i Twojej ) rabacie z ławeczka miedzy różami, uważam je za świetne towarzystwo dla róż. Zaraz znajdę zdjęcie i wkleję u siebie - rosną tam od kilku lat.
Martka 20:10, 24 kwi 2022

Iwona100 napisał(a)
Marta nie wiem ile tam masz rozplenic Hameln,ale one rosną wielkie. Przynajmniej u mnie takie są. Żeby Ci nie zdominowały rabaty. Ciężko też je wykopać i dzielić. U mnie w wizytówce na str. 4 są dwie.

Wstawiłam na końcu wizytówki zdjęcia derenia.

Iwonko, pierwszy raz mam do czynienia z dereniem Kousa, ale u mnie są podobne pąki, jutro wstawię zdjęcie. Twoje Hameln są duże! A u Judith nie takie giganty. Co robić, co robić... Dumam dalej. Dzięki wielkie za zdjęcia, trzymam kciuki za derenia!
Martka 20:15, 24 kwi 2022

Olcia, Hakone widziałam w połączeniu z różami u Danusi i powiem Ci, że dla mnie to jest super. Nie chciałabym różanki zbyt słodkiej, właśnie taki "pazurek" mi się bardzo podoba, proste trawy, nie fontannowe. Ale czy to się sprawdzi? Dumam Dzięki za materiał poglądowy!

Judith, Twój zakątek jest cudny, a Hameln wcale nie takie giganty jak myślałam. Hmm... co robić, co robić... Chce mi się czegoś wyprostowanego na tę rabatę, nie fontannowego, ale może źle mi się chce!?!
jolanka 20:24, 24 kwi 2022

Z rozplenicami uważaj na różańce. Dobrze radzą dziewczyny, one skubane rozrastają się naprawdę szybko a wykopywanie ich w pobliżu róż to na pewno skończy się uszkodzeniem korzeni o zagłuszaniu róż już nie wspominam
Mądrze się, bo zrobiłam ten błąd sama i …. rozplenice zostały a róże musiałam zabrać bo nie rosły zduszone przez Hamelki
Pamiętaj, ze róże bedziesz może kopczykować na zimę i za blisko to żadne trawy być nie powinny bo jest to po prostu niewygodne.
Judith 20:40, 24 kwi 2022

Wyprostowane i delikatne, a niezbyt wysokie to mogą być stipy. Milunia ma stipy przy różach i wyglada to przepięknie.
sylwia_slomc... 21:03, 24 kwi 2022

Martka napisał(a)

Iwonko, pierwszy raz mam do czynienia z dereniem Kousa, ale u mnie są podobne pąki, jutro wstawię zdjęcie. Twoje Hameln są duże! A u Judith nie takie giganty. Co robić, co robić... Dumam dalej. Dzięki wielkie za zdjęcia, trzymam kciuki za derenia!

Wszystko zależy od gleby i stanowiska. Ja mam hameln na jednej rabacie tej z dmuchawcem, mam tam 5 lub 6 szt posadzone, a nie mają jednakowych rozmiarów. Te co wyżej rosną maja suszej i więcej cienia od jaśminowca są mniejsze
sylwia_slomc... 21:05, 24 kwi 2022

Też bardzo lubię te tulipanki, szybko przyrastają i mają mega ilości kwiatów Ja wszystkie botaniczne lubię