Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 16:26, 25 kwi 2022

W kwestii zagadki, Sylwia, Wiola, Milka, to drugie zdjęcie wygląda faktycznie na dzwonek. Ułudka ma proste brzegi, tu wcięcia. Tylko że żadnego dzwonka w tym miejscu nie sadziłam, być może jakiś kawałek kłącza był w donicy razem z jarzmianką. Usunę obowiązkowo. Dziękuję za pomoc! A astry - chyba Marcinki - rozrosły się niemożliwie, z jednej małej sadzonki od Danusi, ach te sadzonki z Przybek to z wigorem! Muszę ograniczyć, bo rozpanoszyły się na dobrym metrze kwadratowym.

Zuza, szachownice też muszą dawać nie lada widoki Przegapiłam je u Ciebie, ale trudno się dziwić, takie foto-atrakcje w weekend zaserwowałyście, że szachownice się chowają i wszystko inne! Może jednak jakieś inne pomysły na ciekawe rozwiązania do róż? Pocisnę Cię trochę Śmiało pisz o swoich odczuciach i wizjach

Asiu, pięknie dziękuję za zdjęcia, ale kalendarz rodzinny, a przede wszystkim Maleństwo - (czy to Eryk?) - tak mnie urzekły, że rozplenice zeszły na plan dalszy Ułamki także ekstra zwizualizowane Jednak chyba rozplenice w tak bliskim sąsiedztwie mogą być z czasem problemem dla róż, do takiego wniosku doszłam i asekuracyjnie posadzę tam coś innego.

Wiola, dzwonek wrasta w hakone? Toż to zbezczeszczenie! Walcz z nim!

Justyna, Pony ładna, ale nie jest to trawa "przewidywalna", może tracić urok, trzeba czesać etc. Jak wszystko: ma swoje wady i zalety. Murki z roślinami u Rojodziejowej zachwycają.

Milko, dziś już też mi się wydaje, że to dobra decyzja Myślisz, że rozplenice posadzone - w rządku - i za rządkiem róż - (Desdemona) to będzie dobry pomysł?

Rojodziejowa 16:33, 25 kwi 2022

Martka, młody to Leon a „stary” to Eryk

No zobaczymy, może się okazać, że w niedalekiej przyszłości trzeba będzie u mnie Hamelny podzielić. Ale siekiera jakby co to jest na stanie dobra.
tulucy 18:29, 25 kwi 2022

Marcinki rozrastają się bardzo ekspansywnie

Dzwonka nie wywalaj, tylko wsadź gdzieś z tyłu do obserwacji. Może będzie fajny?

Nie znam się na rabatach oszczędnych we gatunki, to nie moja umiejętność, ale ostatnio do róż dosadzałam śmiałków, a wcześniej do innych drżączkę briza media.
Anda 19:46, 25 kwi 2022

Martko, tak się głowię nad tym Twoim planem. Wg mnie to nie jest dobry pomysł na same trawy z różami plus te trzy kostki cisowe. Widzę tam byliny pomiędzy trawami.
Jakiej wysokości mają być docelowo te kostki?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Milka 19:51, 25 kwi 2022

Marta, nie wywalaj dzwonka, tylko przesadź,może okaże się, że to jakiś wyjątkowy okaz, tak czasami bywa.
Co do równego rzędu rozplenic za różami, raczej nie, ładniej dla oka, gdy układ zygzaka, ale zachowanie odległości, żeby rośliny miały miejsce dla siebie, a ty możliwość poruszania się wśród nich, gdy robisz zabiegi pielęgnacyjne.
Ale jeśli lubisz tak w rządku, to sadź, czy tylko to nie będzie zbyt, jak w wojsku? Inny układ wprowadza romantyzm i lekkość.
Martka 20:38, 25 kwi 2022

Asiu, Prostuję: Zdjęcie Leosia słodkie. W przypadku rozplenic siekiera jest dobra do kompletu, bo wyrobione mięśnie to już masz, Leoś zadbał

Łucjo, marcinki w tym miejscu nie mogą się rozrastać nadmiernie, zadbam o to. W innym proszę bardzo. Z dzwonkiem tak zrobię, przesadzę, może to faktycznie jakiś unikat? Drżączka Briza ładna, ale chyba ma lekki odcień niebieskiego? Ja jestem zapamiętałą minimalistką, muszę się do tego przyznać. W domu mam trzy kolory, biel, szary i dębowy. Wzorki lubię z rzadka. Bibelotów nie mam prawie wcale. Nadmiar mnie męczy i powoduje zniechęcenie. Wobec takich preferencji - w ogrodzie i tak zrobiłam ogromne postępy stąd rabaty takie ostrożne, bez nadmiaru. Ale kto powiedział, że tak musi zostać?

Ando, ta rabata nie jest dla mnie prosta, przyznaję, dumam nad nią od dawna. Ze względu na układ jest trudna, będzie widoczna z trzech stron, nie mogę więc zastosować klasycznego układu "nisko, wyżej, najwyżej", bo to przesłoni resztę. Wyżej mogłoby być pomiędzy kostkami cisowymi, na środku. O bylinach tam oczywiście "delikatnie" myślałam. Kostki będą 60-70 cm. Moją inspiracją kolorystyczną jest ta rabata:
https://www.davidaustinroses.com/blogs/news/roses-in-mixed-borders
Jest tu dużo traw i lekkie akcenty bylin i taki kierunek bardzo mi się podoba. Ale te moje równe linie... ... ... Edit: Dziękuję, że chcesz na to popatrzeć i zapobiec katastrofce

Milko, dzwonek przeniosę. A z tymi linijkami to mam problem, przyznaję, Lidka zdradziła mi sekret, jak się od nich uwolnić, jednak za nalewkami nie przepadam, nie poskutkuje... Lekkość tak, ale romantyzm to nie jest chyba moja epoka Jednak po to tu jestem, by nauczyć się od Was, spróbuję tak jak mówisz, zygzakiem.

tulucy 21:01, 25 kwi 2022

Zrobię jutro zdjęcia. To sama ocenisz. Zgadzam się z Tobą w kwestii ciapków. U mnie w zasadzie odpadają prawie wszelkie variegaty. Chociaż są odstępstwa, złamałam się przy dereniach Izy i przy forsycji Kumsum (ale ona ma marmurkowe liście, więc nie liczy się jako variegata i ciapek). Minimalizm zakładany przy urządzaniu dwóch rabat - miały się ograniczyc do max 3 gatunków chyba mijał mi prawie w trakcie sadzenia. A mocne postanowieni"żadnych traw w ogrodzie" przeszło mi po 3 latach
Kokesz 22:05, 25 kwi 2022

Obejrzałam młynek, rewelacyjny
Takiej drobnej sieczki tnąc ręcznie nie dam rady zrobić choć się starałam ciachać naprawdę małe kawałki. Poproszę o namiar
tulucy 22:48, 25 kwi 2022

Kokesz napisał(a)
Obejrzałam młynek, rewelacyjny
Takiej drobnej sieczki tnąc ręcznie nie dam rady zrobić choć się starałam ciachać naprawdę małe kawałki. Poproszę o namiar

Ja też jestem bardzo ciekawa namiarów.
Iwona100 22:57, 25 kwi 2022

Według mnie Twój pomysł z rabatą z rozplenicami i różami jest dobry. Obejrzyj sobie fotki w Ogrodzie Anety str. 122,123. Ona nie ma tam róż ,ale graby ,rozplenice i Anabelle. Ja przed Hameln widziałabym róże. Tym bardziej ,że lubisz minimalizm. Zobacz też wizytówkę "Ogród niby nowoczesny".

Odnośnie rabaty przy oranżerii to looknij w Tu ma być ogród. str. 1902,1903. Są tam róże ,tak jakby kostki ,ale chyba z bukszpanu. Może coś Cię zainspiruje. Ja muszę widzieć fotkę ,żeby wiedzieć ,czy mi się coś podoba czy nie.

Na dereniu to raczej są pąki kwiatowe. One są bardziej okrągłe niż liściowe. Marta czekamy cierpliwie .Ale będzie super, jak nam zakwitną .