Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

olciamanolcia 19:50, 20 kwi 2022

Ojjojoj koza boska Rabatka przy oranżerii z taką ilością róż - będzie co podziwiać.
Wiosna u Pani piękna
April 19:51, 20 kwi 2022

Super klimacik w oranżerii. To teraz życie towarzyskie tam się przeniesie
anuska2507 21:10, 20 kwi 2022

To dopiero wiosenne sprawozdanie! Wszystko się pięknie budzi
Dołączam do zachwytów nad oranżerią i jej otoczeniem. Wbrew temu, co piszesz, dużo prac udało Ci się wykonać.
Gruszka_na_w... 22:27, 20 kwi 2022

Piękny ogień! Dziękuję za relację.
Bardzo ładnie prezentuje się Twój ogród wstępujący w wiosenny czas. Zimozielone akcenty wokół oranżerii to bardzo dobry pomysł.
Rabata różana przy domu wygląda bardzo obiecująco.
I na koniec pytanie: czy świdośliwę będziesz prowadziła w formie krzaka, czy chcesz uzyskać efekt wielopiennego drzewka?
Jeśli to pierwsze, to jest OK. Ale jeśli to drugie, to trzeba by teraz wyciąć tuż przy ziemi gałązki i zostawić 4-5. Nieco je podkrzesać. W kolejnych latach, wraz ze wzrostem tych gałązek, podkrzesywać coraz wyżej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:25, 20 kwi 2022

Martka, oczywiście w zimowym czasie nie dałam rady nadrobić całego Twojego wątku, gdzieś w połowie chyba utknęłam, ale po dzisiejszych zdjęciach i opisach aż się boję myśleć jak pięknie i gęsto będzie u Ciebie już niedługo
Johanka77 23:28, 20 kwi 2022

O Pani! Koza boska!
Wiolka5_7 06:23, 21 kwi 2022

Koza super! teraz masz salonik pierwsza klasa
Mgduska 08:11, 21 kwi 2022

Coraz piękniej u Ciebie. A jeszcze jak oranżeria utonie w różach, to będzie widok, bajka po prostu.
MartaCho 08:12, 21 kwi 2022

Świetna jest ta koza! Uwielbiam gapić się w ogień Jest super i będzie jeszcze tylko lepiej i lepiej.

Z porady Hani odnośnie ŚŚ chętnie też skorzystam, bo mam zupełnie podobną formę krzaczka jak na razie.
Martka 08:30, 21 kwi 2022

Judith, dziękuję Ta rabata obok oranżerii okazała się absolutnie niezbędna

Irenko, koza wprowadza świetny nastrój radość w tym sezonie będzie w dużym stopniu efektem zeszłorocznych prac. Grzebanie w ziemi daje w tym sezonie większą przyjemność także z innego powodu: Zauważam wyraźną poprawę jakości gleby na rabatach, jest pulchniej, ziemia przyjemnie pachnie życiem Popatrz, dokładnie rok temu, 19.4 zakładałam pierwszą rabatę Zmieniło się

Łucjo, miło, że zaglądasz, spotykamy się w wątkach u Hani i Mgduski Twoje róże podglądałam nie raz, teraz również moją działalność zalegalizuję  Rok temu byłam zielona jak trawnik wypełniający przestrzeń mojego ogrodu, przyznaję bez zbędnej skromności, że sytuacja mocno się zmieniła, z trawnikiem i ze mną 

Lidko, to był nasz sezon, możemy się nawzajem podziwiać ten też będzie nasz Z tą tylko różnicą, że Tobie trawnika właśnie przybywa, mi wciąż ubywa

Zuzanno, tak jak napisałaś, w różnych wymiarach dzieje się chwalić wszystko Kosmosami mnie pocieszyłaś i ubawiłaś Koza jest znacznie przyjemniejsza od promiennika, grzeje jak trzeba i klimat też jak trzeba

Aguś, w cebulowych fajne jest to, że w różnych momentach uaktywniają kwitnienie, wciąż coś się dzieje. Wiesz, jak to jest Przy oranżerii posadziłam cisy i oczywiście nie inaczej, tylko będę je formowała w sześciany Do tego jest 7 róż, Lady of Shalott, Jude de Obscure i Lady Emma Hamilton. Plus dojdą seslerie, trzcinnik, hakonechloa, może przywrotnik i trochę bylin w bieli.

Dario, będzie i u Ciebie Rabata z różami przed domem ma na oko jakieś 15m2, a za rogiem jest jej c.d. i ma jakieś 6m2, ogólnie róże sadziłam co metr, niektóre trochę gęściej. Sprawdź, jak duże rosną typowane przez Ciebie krzewy (sprzedawcy podają te informacje) i w takiej odległości je rozmieść. Warto planując rabatę pamiętać, by do róż był dobry dostęp, czyli posadzić je raczej z brzegu niż w głębi rabaty. To ze względu na zabiegi przycinania, ogławiania, opryski. Nie powinno się też sadzić zbyt gęsto.

Justyno, przy oranżerii będzie 7 krzaczków, jeśli się postarają to będzie pięknie.

April, życie już się tam przeniosło, a nawet praca. Stół pełni rolę stołu ogrodniczego, salonowego, biurka, jest wielozadaniowy.

Anusko, w zeszłym roku ostro kopałam, w tym trudniej mi się zebrać, czekam na łagodną pogodę. Lista prac pożądanych jest długa. Ale masz rację, rabata 15m2 powstała, to już nie jest takie nic.

Haniu, z dawkowaniem drewna nabiorę doświadczenia Ogród wchodzi w wiosnę już od dłuższego czasu, jakoś zawiesił się, liczę na nadchodzące dni Dziękuję Ci za czujność ze świdośliwą, chodzi mi o wielopienne drzewko, nawet nie pomyślałam, że trochę za dużo tych pędów Zabiorę się za nią niebawem, bardzo dziękuję, ale już wpadam w panikę, które wyciąć, a które zostawić...

Magaro po prostu carpe diem być "w miarę na bieżąco" to już jest wyczyn, ze swoim wątkiem, ogrodem, mężem i pracą, a śledzić historie wątków to już wprost karkołomne przedsięwzięcie... Mnie przez zimę udało się prześledzić pół wątku Hani, inne wątki nadal w kolejce, a takie były ambitne plany.

Johanko, dzięki, koza to w każde wnętrze dobrze się wpasuje

Wiolu, dziękuję wyszło super

Mgdusko, wszystko przyrasta, a ja mimo to niecierpliwa, czy może wręcz zachłanna najbardziej czekam na drzewa... tych w przestrzeni dookoła brakuje mi najbardziej. Widząc ogrody takiej jak Twój, Judith, April wzdycham sobie. Wypady do lasu jedynie ratują sytuację.

Marto, bardzo liczę na zdrowy ogród, niedługo rozejrzę się za pokrzywą i nastawię eliksir piękności Hani porady są bezcenne. Rok temu hasło "prowadzić drzewko" było dla mnie w pełni niezrozumiałe. A tu proszę, jak dobrze wtłumaczone

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies