Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Anda 22:43, 22 kwi 2022

Piękna koza

Wróciłam i cieszę się z ciepła i wiosny. U mnie naprawdę już bardzo zielono. Niektóre tulipany już przekwitły. Dobrze, że załapałam sie jeszcze na kwiaty czereśni, jablonki i śś
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Martka 07:26, 23 kwi 2022

Johanko, bardzo chciałabym takiego wyżeracza szpilek i znaczników mieć u siebie, niestety nie mogę. Patent odgapiony z Ogrodowiska, ale bardzo eko.

Lidko, u mnie trawnik zmniejszył się niemal o połowę, o takich relacjach mówimy uśmiałam się z tego poszerzania, mąż się zdziwi ja zdecydowanie oddycham z ulgą, że trawnika mniej. Oj nie przypisuj już tak za bardzo mężowi tego ogrodu, bez Twoich dążeń i wizji byłyby - jak przypuszczam - małe szanse, że cokolwiek by powstało

Wiaan, chciałabym się z tej linijki trochę wyzwolić, nie udaje się. Choć ta rabata miała być z założenia bardziej formalna, po drugiej stronie oranżerii będzie - eksperymentalnie - nieco inaczej. ŚŚ kupiłam stacjonarnie. Priv.

Tulucy, być może krążymy po tej samej orbicie a Twój wątek rozpędzony, nie jest łatwo się wstrzelić  Fajnie, że nowe idzie

Dario, 8 sztuk to już materiał na ładną różankę, ale dokupić oczywiście można, wręcz trzeba

Roociko, niedawno byłam w Wielkopolsce, tam to dopiero zielono, u nas bardzo słabo. Kozę już uwielbiam, czas przy kozie odczuwa się inaczej niż bez kozy, szczególniej, jakoś tak jest Życzę wiosennego przyspieszenia. W Warszawie już nastąpiło, ale poza miastem jeszcze nie czuć tego zupełnie.

Haniu, dziś będzie operacja na ŚŚ. BARDZO! dziękuję za słowa otuchy i wskazówki. Tak mi szkoda pozbywać się tej gęstwiny, ale trzeba dla późniejszego efektu.

Alicjo, zimne i wilgotne wieczory za sprawą kozy nabrały innego wymiaru. To jest obecnie hit

Elu, już to odkryłam, że trzeba po jednym polanku dokładać, by nie mieć sauny Róże przy oranżerii już posadzone w listopadzie, teraz robiłam tylko drobne korekty i chcę dosadzić trawy i byliny. Komin wychodzi pionowo do góry, w górnej części jest ocieplony oczywiście, to istotne. Przy okazji zrobię zdjęcie. Od dołu przez posadzkę jest wyprowadzony dolot powietrza. Kozę oczywiście polecam

Iwona, super wiadomość, zapowiada się dereniowy spektakl, a czy mogłabyś zrobić zdjęcie i wrzucić tu czy u siebie w wizytówce? Jestem tych pąków bardzo ciekawa.

Ewo, koza natychmiast otrzymała należytą troskę i atencję  Wiem, że u Ciebie znacznie cieplej, zielono i kolorowo, w stosunku do zeszłego roku wegetacja jest znacznie opóźniona, zimny marzec i kwiecień zrobiły swoje, nie pracowałam jeszcze w ogrodzie bez czapki. No powiedz sama, czy nie skandal? !

Tymczasem moja hakonechloowa odyseja trwa, chucham i dmucham na sadzonki otrzymane od Reni, a one pięknie puściły listki Radość wielka!

Miłego weekendu, pędzę do ogrodu, dziś wreszcie pogrzebię, mam na to cały dzień, sama sobie zazdroszczę

LIDKA 09:58, 23 kwi 2022

Martuś to przecudnej soboty w ogrodzie Ci życzę.
Martka 19:47, 23 kwi 2022

Rozkminki są proste, gdy rabata pusta.

Poziom wątpliwości wspina się na wyżyny, gdy tylko rozpoczynają się pierwsze przymiarki.

Czy nie za dużo traw? Trzcinnik KF przy palisadzie, trzcinnik Overdam między cisami na środku, sesleria przy oranzerii i hakonechloa po drugiej stronie rabaty, a do tego rząd Hameln miedzy cisami a oranżerią? A może całkiem inaczej? A może plamami? Trójkątami? Innymi wygibasami? Kompletnie nie wiem, czy nie przesadzam z trawami. „Na szczęście” powstrzymałam się od molinii i sporobolusa, ale czy słusznie???? Mam tu jeszcze pięć szałwii Salute White. Oraz rośnie z nasionek wilczomlecz, kosmosy cupcake, o innych boję się wspominać. Chyba jednak przeginam?!?!?
olciamanolcia 20:11, 23 kwi 2022

Martka z mojego doświadczenia wiem ze jak posadzisz trawy na gęsto to za sezon dwa będziesz je wykopywać i dzielić .
Ja na początku - 7 lat temu tez sadziłam na bogato - bo tu jest dziura a tu miejsce po dwóch latach wszystko wykopywalam i dzieliłam i rozsadzałam . Teraz zostawiam duse odległości między trawami. Na przykład w donicy między hamelnami mam …metr a i tak jak rozkwitną ti na siebie nachodzą.
Judith 20:19, 23 kwi 2022

Hehe, nie ma jak rozkminka nad nowa rabatą .
Ja już chyba zakończyłam etap rozkminek nad swoją słoneczną . U Ciebie nie pomogę, bo umysłowo wyczerpana jestem . Ale nie jestem pewna czy potrzebne Ci uwagi - mnie sie podoba tak, jak ułożyłaś .
Anda 20:32, 23 kwi 2022

Martko, sorry, co to palisada? Gdzie ten trzcinnik KF? Moglabyś podpisać inicjałami rośliny na zdjęciu?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 20:52, 23 kwi 2022

Ja osobiście dałabym chyba mniej gatunków traw. Ale przede wszystkim wydaje mi się ze zdjęcia, że dość gęsto ustawiłaś te doniczki... .
Gruszka_na_w... 22:17, 23 kwi 2022

O matko, ile doniczek! Sadzisz trawy, które łatwo ewentualnie wykopać i podzielić. Jeśli chcesz mieć efekt od razu, to sadź gęściej. Masz młodziutki ogród, więc nie dziwota, że podświadomie pragniesz zagęszczenia na rabatach.
To najzupełniej normalne, że na rabatach trawiasto-bylinowych często się robi roszady.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
olciamanolcia 22:33, 23 kwi 2022

Martka ja bym zostawiła tylko hamelny i seslerie w tej różanej rabacie- bo tu jeszcze róże będą prawda?- zrezygnowałabym z hakone i trzcinników. Ewentualnie może dałabym trzy KF w rogu rabaty - w trójkącik..