Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

DariaB 13:06, 25 kwi 2022

Marta ja też aktualnie jestem w fazie rozkminiania mojej różanki więc wszelkie rady u Ciebie są bezcenne. Kibicuję Twojej różance, na pewno będzie piękna.
Martka 13:53, 25 kwi 2022

Ewo, Twoich rozkminek chciałabym bardzo... i bardzo proszę Już czuję, że Hameln nie w tym miejscu, nie na tej rabacie. Jeszcze bardziej zdecydowanie usuwam z planu trzcinniki KF, też nie tu. Może jednak wprowadzić molinie lub spbrobolusa??? Ten ostatni tu mi coraz bardziej zaczyna się widzieć zamiast Hameln.

Roociko, dlatego koniecznie na tej rabacie muszą być seslerie, bo czekanie na Hameln ma swoje granice Mnie się Hameln podobają bardzo, ale mają jeszcze jedną wadę, gdyby nie miały tych kotków... ładne, owszem, ale jakoś inne trawy typu proso, sporobolus, przemawiają do mnie bardziej pod względem kwiatostanów.

Iwona, wymyśliłam, że Hameln będą na innej rabacie, tu będą zbyt duże jednak. Pójdą na ... inną rabatę z różami, Desdemona, o tu:

Za różami będą miały dużo miejsca, tylko czy nie będą z kolei za niskie??? (uwaga, zdjęcie robocze, rabata w stanie kompostowania darni i oddarniania, ale buki i róże już siedzą).

Oraz zrobiłam zdjęcia mojego derenia Kousa, czy te pąki wyglądają na pąki kwiatowe?

Rojodziejowa, a czy masz je przed, pomiędzy czy za? Właśnie o to "później" wszystko się rozbija

Haniu, tę radę z pomniejszaniem kępki będę z chęcią stosowała na nowej miejscówce, która wczoraj w nocy zrodziła się w mojej głowie dla Hameln: rabata z Desdemoną.

Mgdusko, oj byś się wtrąciła Wiem, że Twoje rabaty w trochę innym klimacie, ale coś tam mogłabyś dorzucić  Chcę tu klimaty trawiasto-różane. Plus drobne akcenty, może tu fiolet, ówdzie żółty a la kurkuma czy może rozbielona cytrynka. Wszystko ma statusie tworzenia A stan "za gęsto" to ja też wolę na już, nie ma problemu z nadmiarami.

Dario, przejdźmy przez to razem

Martka 14:03, 25 kwi 2022

Z serii „ooo, więc jednak żyje!!!” takie dziś obrazki wyłaniających się bytów:
Liatra kłosowa

Rutewka

Jarzmianka

Jeżówka pallida?

Krwiściąg Shiro-fukurin
Martka 14:06, 25 kwi 2022

A tu zagadki, co to takiego, astry tak się wysiały? ( w głębi wiadomo, niezmordowany podagrycznik)

A tu obok jarzmianki - wręcz na niej coś tak się w masie panoszy, że nie wiem, zielsko czy szlachetne?
sylwia_slomc... 14:23, 25 kwi 2022

To drugie w kępce jakiś dzwonek lub ułudka wiosenna....choć ta już kwitnie raczej.
Niektóre odmiany astrów idą mocno rozłogami.
antracyt 14:30, 25 kwi 2022

Podglądam sobie rozkminki rabatowe, głosu nie zabieram, bo na trawach się nie znam. Z komentarzem poczekam na efekt końcowy
ps. Moje turkiestańskie to już wspomnienie, wdzięcznie zastąpiły je szachownice lisie grono.
Rojodziejowa 14:55, 25 kwi 2022

Martuś, mam pomiędzy.
Zmierzę jak wrócę do domu i cyknę fotkę. Ale bardzo lubię ten zestaw
Wstawię do siebie, żeby nie zaśmiecać.
olciamanolcia 15:28, 25 kwi 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Martuś, mam pomiędzy.
Zmierzę jak wrócę do domu i cyknę fotkę. Ale bardzo lubię ten zestaw

Tu na górnym piętrze są: https://www.instagram.com/p/CRmZp66jDr5/?igshid=YmMyMTA2M2Y= (usunę zaraz)

Piekny duet juka i pony świetnie to wygląda.
Ta pony to dobra do wszystkiego, juk, róż , hortek, rozchodnikiów etc- uniwersalna a efekt extra
Wiolka5_7 15:57, 25 kwi 2022

Martka napisał(a)

Tak jak Sylwia pisze,to będzie jakiś dzwonek...posadziłam to a teraz morduję się żeby wyrwać bo rośnie jak wściekłe i nawet w hakone mi zaczęło wrastać,... Kwiaty ładne ,ale za bardzo inwazyjnie rośnie jak dla mnie
Milka 16:08, 25 kwi 2022

Też obstawiam dzwonek, a na pierwszej zagadce, jak nic jakieś marcinki czy też astry angielskie.
Dalej planowanie, lepiej teraz niż 10 razy kopać. Pomysł o zmianie miejscówki Hameln bardzo dobry