Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

BASIA8 23:50, 23 kwi 2022

Piękne widoki oj piękne Moja Droga czy mogę prosić o namiary na trawki?
Magara 00:21, 24 kwi 2022

Martka, ale masz fajnie - nowa rabata
Teraz, wiosną, wydaje mi się, że zrywanie darni to najfajniejsza robota ogrodowa Poza planowaniem nowych rabat oczywiście
Sama mam zakusy na nowe ale biję się po łapach, bo zaplanować trudno - ale do zrobienia, obsadzić - takoż, choć też się da, ale później trzeba sztabu ludzi, żeby te wszystkie rabaty utrzymać i ogarnąć. Więc chwilowo ja się wstrzymuję u siebie, tym bardziej, że czasu brak, ale będę patrzeć jak u innych
U Ciebie będzie pięknie, nic a nic nie wątpię
Johanka77 00:29, 24 kwi 2022

Martka napisał(a)
Rozkminki są proste, gdy rabata pusta.

Poziom wątpliwości wspina się na wyżyny, gdy tylko rozpoczynają się pierwsze przymiarki.

Czy nie za dużo traw? Trzcinnik KF przy palisadzie, trzcinnik Overdam między cisami na środku, sesleria przy oranzerii i hakonechloa po drugiej stronie rabaty, a do tego rząd Hameln miedzy cisami a oranżerią? A może całkiem inaczej? A może plamami? Trójkątami? Innymi wygibasami? Kompletnie nie wiem, czy nie przesadzam z trawami. „Na szczęście” powstrzymałam się od molinii i sporobolusa, ale czy słusznie???? Mam tu jeszcze pięć szałwii Salute White. Oraz rośnie z nasionek wilczomlecz, kosmosy cupcake, o innych boję się wspominać. Chyba jednak przeginam?!?!?

No Pani! Idziesz!

Ale ja to bym trzcinników na obrzeżach nie sadziła, bo Ci zjedzą to, co w środku.
No i dwa różne trzcinniki na jednej rabacie - to mi zgrzyta. Wybierz wiodące trawy.
Jedna wysoka, jedna średnia i jedna niska.
I miksuj z czym chcesz
sylwia_slomc... 00:36, 24 kwi 2022

Żywy ogień w kominku to jest to
Roocika 10:13, 24 kwi 2022

Marta, mam podobne zdanie do Asi Johanki

Hamelny też późno ruszają, a trzcinnik KF są chyba wysokie, czy nie zasłonią Ci róż?

Te Overdamy są niższe niż KF
Ciekawa jestem na co się zdecydujesz
Johanka77 13:00, 24 kwi 2022

Overdamy są niższe ale to też wysokie trawy na tyły.
Rumianka 17:34, 24 kwi 2022

Ogród piękniej w oczach, coraz to więcej zagospodarowanych rabat, a teraz doszła jeszcze przed oranżerią...bardzo klimatycznie się zrobiło, jesteś z tego dumna, prawda? Bądź dumna, bo jest z czego...
Alija 18:01, 24 kwi 2022

Marta, ależ się u Ciebie dzieje, nowe nasadzenia, coraz więcej roślin. Przed oranżerią się zapełnia, będzie przytulnie. Ciekawe, na co się ostatecznie zdecydujesz. Ja zawsze mam wątpliwości, ale w razie czego zawsze można poprzesadzać.
Iwona100 18:42, 24 kwi 2022

Marta nie wiem ile tam masz rozplenic Hameln,ale one rosną wielkie. Przynajmniej u mnie takie są. Żeby Ci nie zdominowały rabaty. Ciężko też je wykopać i dzielić. U mnie w wizytówce na str. 4 są dwie.

Wstawiłam na końcu wizytówki zdjęcia derenia.
Martka 19:10, 24 kwi 2022

Dziewczyny, dziękuję Wam bardzo! za współ-rozkminki i sugestie, zamieszczam dokładny plan i kilka danych.
1) Ta rabata nie jest mała. Ma 5,5 x 3 metry.
2) Róże już rosną. Jeszcze nie odznaczają się na rabacie, wiadomo, jak to patyki. Na zdjęciu zaznaczyłam je kolorem.
3) Trzcinniki KF są wysokie, macie rację, mogą przysłaniać z oranżerii widok na rabatę z Annabelle (przy ogrodzeniu). Posadzę je w innym miejscu.
4) Rozplenice są wielkie, też mogę posadzić w innym miejscu. Więc tu zamiast ich może ... jakieś molinie lub najbardziej myślę o sporobolusie? Dość wcześnie zaczyna, tworzy na rabacie zwiewną mgiełkę.
5) Nie wiem, czy gdybym ograniczyła gatunki do 3 i całą rabatę obsadziła tylko seslerią, zrobiła taką obwódkę z trzech stron, to czy to by wyglądało? Moim zdaniem nie bardzo, dlatego myślę o hakone na jednym brzegu rabaty.
6) Za dużo, z pewnością będę rozsadzać, ale pustka na rabacie nie dałaby mi spokoju, poza tym chwasty, poza tym pustka, rozumiecie Na gęsto musi być prawie już  Poza tym ta rabata ma być z założenia mocno trawiasta.
Tu przybliżony plan:

I jeszcze raz tu widok na nią z podpisami

Róż jest tu 6, nie 7, są mniej więcej sadzone co m. Siódma róża, LoSh jest na rabacie sąsiadującej, ale nią się nie zajmujemy.
I widok na rzeczoną "palisadę" z bliska

Jak to widzicie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies