Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Milka 11:33, 03 maj 2021

Marta, ale fajna wycieczka, dziękuję za relację. Pozmieniało się u Danusi, pamiętam początki i moją wizytę u nich.
Nawet w deszczu pięknie
Milka 11:36, 03 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Bodziszki tak, mogą być. One kiedy kwitną? Wiesz, żebyś coś miała zanim ruszą hortensje

Miłego dnia (i odpocznij trochę )

Bodziszki maj- czerwiec kwitną.
Milka 11:38, 03 maj 2021

Martka napisał(a)
Kiedy wolny dzień rozpoczynasz od prac malarskich a potem biegniesz do szpadla, to oznacza jedno: masz świra i nie potrafisz odpoczywać! Przesyłam Wam najładniejsze tulipany, jakie mam i zarazem jedyne reszta ani myśli ruszyć i mikrusy.

edit: Dziś pracowałam nad tą rabatą, zdarłam darń. Posadziłam hortensje bobo i cisy. Będzie jeszcze proso heavy metal w pobliżu świerka, trawy carrex frosted curls (drenaż z piasku przygotowany), może jakiś bodziszek? może jeszcze coś? na razie czekam na rośliny.

Tak było rano:

Tak jest teraz:

W dalszych planach zlikwidowanie starego warzywnika (widać z tyłu) i urządzenie rabaty wokół klonu Atropurpureum.

Lidka, dziękuję za uściski i ślę od-uściski, ależ u Ciebie rewolucja!
Życzę dobrego dnia

Ostro działasz fajnie jest i jeszcze taker opanowałaś,to przede mną dopiero.
Marta, pamietaj że to nie jest duża rabata, nie wciskaj za dużo, bo za 2 lata będziesz przesadzać
sarenka 11:41, 03 maj 2021

Milka napisał(a)

Bodziszki maj- czerwiec kwitną.

To chyba zależy od odmiany, ten co kupiłam ma kwiatacnod maja do września. Zobaczymy jak będzie
Milka 12:14, 03 maj 2021

Madzia, a pamiętasz nazwę?
sarenka 15:24, 03 maj 2021

Milka napisał(a)
Madzia, a pamiętasz nazwę?

Tak, max Frei . Znasz go?
Szukałam taniego żeby długo kwitł... Rozanne jest trudny do zdobycia.
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/2766,bodziszek-czerwony-max-frei_geranium-sanguineum-max-frei
Milka 15:36, 03 maj 2021

Nie znam. Kępy jakby u korzeniastych i kolor kwiatków.
Martka 19:19, 03 maj 2021

Agi2006, Milunia, Alija, Milka, ależ oczywiście, mimo deszczu było warto, urocze spotkanie z Danusią i jej rodziną, długi spacer po ogrodzie, aż kurtki zmokły, opowieści o wizjach, upajałam się widokami. Ogród w czasie deszczu miał swój niepowtarzalny klimat, a nawet miałam wrażenie, że kolory bez ostrego światła promieni słonecznych dają z siebie więcej?.... nie wyciągnęłam aparatu, ale ja z tych, którzy na wyjazdach w ogóle mało robią zdjęć, nastawiam się bardziej na przeżycia, atmosferę, tak też było wczoraj. Ale byłoby super kiedyś spotkać się u Danusi na kawce w altance

Agatorek, było bardzo blisko utknięcia, ponoć kurier już wzywał traktor, na szczęście nie pojechałam dalej tą drogą, którą powinnam była Na wszelki wypadek lepiej wpisać sobie do nawigacji "Olszowa 2", zamiast Olszowa 19, wtedy nawigacja nie poprowadzi przez pola "najkrótszą drogą", tylko asfaltową

Nicole21, czas pobytu nie jest ograniczony. Można się tak upajać do woli w godzinach otwarcia, czyli od 10 do 16, polegiwać na leżaczkach, piknikować na trawie, moczyć nogi w stawie, fotografować na czworakach rośliny, smakować kawę z ciastkiem, wariantów jest wiele. Altan, tarasików, miejsc do siedzenia i leżenia również. Bierzcie na urlopie kanapki, koc piknikowy i wbijajcie tam

Iwonka, Neapol bardzo się zmienił, turystyka pochłonęła i to miasto, mimo to klimat ma nadzwyczajny. Jak cała Italia, od Sycylii po Dolomity, kocham i jest to mój kraj No. 1. Oraz Iwonka, odkryłam, że ... prawdopodobnie mamy te same dwie cyfry w Peselu

ElżbietaFranka, tak jak pisze Johanka, gaury mogą mieć problem, u mnie glina, sądzę że drenaż nie zaszkodzi. Dziękuję za informację o tej roślinie, będzie rosła na maksymalnie słonecznym stanowisku. Johanka, cieszę się, że będziemy mogły wymieniać się gaurowymi obserwacjami

Sarenka, w kartonach gaury, jeżówka cherry fluff, molinie Heidebraut i Heidezwerg i proso Warrior. W najbliższych dniach nadciągnie takich kartonów razy kilka. Sadzenie czas zacząć ... i nie żeby pogubić się w tym, ewidencję dziś zaprowadziłam! Hakonechloa nie martwiłabym się jeszcze, chyba przez to zimno to wszystko siedzi i czeka na lepsze czasy

Milka, dziękuję za przypomnienie "sadzić nie za dużo", bo już zapędzam się ale jak poczytałam o Twoim przesądzaniu hakonechloa, to od razu projekt zmieniłam, bardzo cenne masz rady U Danusi nawet w miesiąc dużo się zmienia, od zeszłego roku przybyło wiele i wciąż się dzieje w gigantycznym tempie jak to możliwe do ogarnięcia? nie wiem

Milka, Sarenka, co do bodziszka: dziękuję za te informacje, zamówiłam na razie próbnie bodziszek kantabryjski Biocovo, Saint Ola, żałobny Geranium pheum (choć nazwa tego ostatniego średnia), pewnie to nie te kwitnące najdłużej, ale jako darń spełnią swoje zadanie, na tym też mi zależało. Przetestuję, w środę przybędzie. Na razie nie mam odwagi zamówić koloru niebieskiego, w założeniach ogrodu go nie było, a czytałam u BasiaKRK, że bardzo długo kwitnie Rosanne i w jej ogrodzie zaraziłam się bodziszkiem. Max Frei muszę u Ciebie obejrzeć, Sarenko, w jakim zestawieniu i jaki efekt

Dziewczyny, i po majówce... za to rysują się jakieś perspektywy na pogodę, to popędzimy dalej z naszymi szaleństwami dobrego wieczoru!
Johanka77 19:41, 03 maj 2021

Podsumowałaś nas…
Dobrego wieczoru!
sarenka 20:36, 03 maj 2021

Marta, gdzie gaury zamawiałas? Zaintrygowała mnie ta roślina hakone dostałam z zielonymi listkami po 3-5 listkow, ale coś znikły
To moje ostatnie zakupy tak wczesną wiosną. Powinnam była za zdjąć do maja- czerwca