Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 20:52, 06 maj 2021

Roocika, edi75, sarenka, Paweł2806, LIDKA, effka, Wiaan, Basia8, Agatorek, Wiolka5_7, Milunia, Juzia, Anda, bardzo Wam dziękuję za wsparcie! I oczywiście szkółki nie polecam. Odesłałam te trzy sadzonki, niezależnie od tego czy zwrócą mi kasę czy nie. Ale co, gdybym zamówiła 50 takich sadzonek??? ... Nazwa szkółki jest na zdjęciu donicy, jak już pisałam, nie chcę jej wymieniać w tekście, ale myślę że czytelna. Omijam łukiem "lawendowe" zakupy! Szukam hakonechloa stacjonarnie na Mazowszu lub dalej, potrzebuję kupić 50 sadzonek bezodmianowej.

Martka 21:00, 06 maj 2021

BASIA8 napisał(a)
Witaj, ale pięknie się u Ciebie dzieje i zakupy suuuperBędę zaglądała choć z trawami to przegięcie na maksa, żarty sobie ktoś robi.

Basia8, witaj u mnie! Zapraszam, dziś trochę mnie opuścił zapał, ale brnę nawet bez zapału dalej
Martka 21:23, 06 maj 2021

Dzisiejszy dzień był pełen emocji. Zaczął się niewinnie - bezdeszczowym porankiem. Dawno już nie kopałam, dlaczego by nie? Padło na rabatę frontową, przy kuchni. Oczywiście nie było to spontaniczne kopanie, rośliny w kartonach już czekały, miało być tylko pięknie.

Przekopałam = usunęłam już wiele metrów trawnika, ale tu... W każdym małym kawałku murawy, jaki wyjmowałam, było TO: W dużych ilościach, po kilka. Czyli chrabąszcz majowy, a tego czerwonego nie znam, ale aż boję się googlować.

Oraz opuchlak (ten na zdjęciu spory, bywały też mniejsze)

KRECIE! You are Wellcome!

Muszę zadziałać, nie wiem jeszcze czym, jak, nie chcę lać chemii, wytępiłam dziś kolonie tych szkodników, będzie mi się śniło...

Ale efekt końcowy był taki, że po przeczesywaniu darni i unicestwianiu setek! szkodników, po 10 godzinach pracy, mogłam posadzić rośliny.
Martka 21:24, 06 maj 2021

Posadziłam:
6 x molinia 'Heidezwerg'
9 x gaura Lindheimera 'Whirling Butterflies'
9x cis baccata
7 x Penstemon Husker Red

W przyszłości ta rabata będzie bardziej trawowo-cisowa, kiedyś może urosną i moje kulki. Nie wiem cały czas, czy nie za wąsko, czy nie za krótko, czy nie pociągnąć dalej, jakoś nie umiem dobierać proporcji rabat do całości, ale powiększyć zawsze można. Jak dobrze, że jutro deszcz, będę odpoczywała I bardzo mile widziane sugestie co do rabaty, tylko nie piszcie, żeby ją mocno powiększyć, to niemożliwe, nie dam rady

Agatorek 21:37, 06 maj 2021

A jakbyś pociągnęła rabatę do końca opaski?

Szacun za tyle godzin pracy! Nie wiało u Ciebie dziś? U mnie się nie dało wyjść na zewnątrz w ciągu dnia.

Bardzo dobra decyzja z odesłaniem tych pseudo traw.

Szkółka w Rykach ma podobno niezłe trawy. Ale to kawałek drogi.
Agatorek 21:49, 06 maj 2021

A nie, tam chyba będzie ścieżka „skośna” ?
Juzia 22:04, 06 maj 2021

Te duże pędraki to tylko dla trawnika szkodzą, to martwić się mocno nie musisz.
Z opuchlakami gorzej... ale też da się żyć
Roocika 22:07, 06 maj 2021

Takiego czerwonego tez dziś znalazłam. Ciekawe co to.
Marlenaa 08:53, 07 maj 2021

Problemów z internetowymi zakupami nie zazdroszczę, masakra Co do rabatki, na razie jesteś zmęczona po kopaniu i darniowaniu, ale jeszcze kiedyś ją powiększysz
edi75 09:02, 07 maj 2021

Ten biały to pędrak..a ten obok nie wiem .Moze to juz kolejna faza rozwoju