Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

sylwia_slomc... 12:52, 05 cze 2022

Martka napisał(a)
Asiu
Edit: Rozpoznawanie roślin z aplikacją może stać się prawdziwą obsesją ostatnio dzięki temu odkryłam szkarłatkę, którą - jak się okazuje - należy natychmiast usuwać z ogrodów ze względu na niesłychaną inwazyjność. A taka piękna.....

Przy okazji, Asiu, czy znasz ten blog? Niesamowita skarbnica i skrupulatne opisy "zielska", jestem pod wrażeniem.
https://chwilezachwycone.blogspot.com/p/blog-page_21.html

A tam inwazyjna Dwa razy sadziłam w ogrodzie i stale mi zanika....taka ta jej inwazyjność, pewnie musi mieć ku temu odpowiednie warunki
Martka 09:39, 06 cze 2022

Asiu Rojodziejowa, dziękuję

Antracycie, dzięki za obrazki poglądowe z tarcznikiem, nie spotkałam ich jeszcze w ogrodzie, pewnie kwestia czasu...

Haniu, czytam z kolei, że na słońcu kwiaty mają szansę być bardziej okazałe niż w cieniu, co wybrać? Uważam, że warto posadzić różne i eksperymentować, o ile... o ile nie wpadnie się na pomysł obsadzenia ogrodu czosnkiem wąskogłówkowym... jestem w przeddzień ich inwazji!

Agatorku, przez chwilę zastanawiałam się, czy zamiast rabaty która miała tu powstać z bylinami, nie wysadzić krzewów i nie zostawiać łączki z dosadzonymi bylinami. Bardzo fajnie ten zakątek wygląda z falującymi trawkami. Ale z drugiej strony... gdzie upchnąć krzewy... chyba będzie jednak rabata. Do urlopu ogrodowego mam czas na podjęcie decyzji.

Judith, nie zawsze to, co na zdjęciu zachwyca, takim jest w realu. Różyczki nie żałowałam absolutnie, jej zerwanie oszczędziło mi czasu na bieganie na rabaty podczas rodzinnego spotkania, była w zasięgu wzroku Ustawienie sof w przedogródku było pewną alternatywą, ale jednak zwyciężył bukiet

Magaro, bukietami zainspirowała mnie Mgduska i stwierdzam ze zdziwieniem, że to jest bardzo ciekawe pole do eksperymentowania z kolorami i wręcz planowania przyszłych nasadzeń Poza tym masz ogród pod ręką, w pigułce, gdy nie ma czasu na omiatanie wszystkich czyli 11 rabat . Tak się czasem zdarza. Rzut okiem na bukiet i już czujesz tę jedność, harmonię, dumę, upojność, słodycz itp itd

Alicjo, masz rację, mamy momenty zwątpienia, ale te na szczęście szybko mijają. Jest się czym cieszyć, to nawet jakby mało powiedziane... Czekamy na urlopy i czas dla ogrodu, ale przecież w sumie dla siebie

Ewo Ando, zastanawiałam się, o jakiej porze robisz najczęściej zdjęcia. O świcie czy przed zachodem? Dzięki za uspokojenie w kwestii bruzdownicy, jednej nocy miałam koszmary: wstaję i widzę gołe krzaczki, żadnych kwiatów i pąków róż, wszystko pożarte. Jedni nie śpią z powodu lecących kursów akcji, dla innych powodem zmartwień mogą być róże. Nie wykluczone, że w obu przypadkach konieczna terapia Globemaster piękne, dopisałam do jesiennej listy, która trochę pęcznieje. Szachownica perska od Mgduski, narcyzy Thalia, White Flag, Mount Hood, Stainless, czosnki Tripedale, Atropurpureum, Decipiens, oraz Globemaster .

Sylwia, jaką sadziłaś, amerykańską czy jagodową? Ja bym w każdym razie z żadną nie chciała eksperymentować, bo nie mam miejsca, ale też z obawy, bo być może nie jest u nas tak ciepło jak w ojczyźnie szkarłatki, by stanowiła realne zagrożenie, ale jeśli nasiona przeniesione przez ptaki przetrwają, to zastanawiam się, jak to będzie kiedyś gdzieś, czy nie rozpanoszy się niczym nawłoć.

Roocika 10:09, 06 cze 2022

Martka napisał(a)
Taaak, "busz na już"

Marta uśmiałam się z buszu na już.

Martka 10:48, 06 cze 2022

Roociko, ta łączka jest urocza. Tymczasem róże zaczynają, teraz już na poważnie, za kilka dni będzie eksplozja Gertrude Jekyll, Olivia i L. of Shalott już. Pozostałe, sadzone z gołym korzeniem jeszcze potrzebują. Ale pączki są wszędzie.

Martka 10:49, 06 cze 2022

Na innej rabacie Lady of Shalott. Obok szałwia Caradonna. Zapowiada się
Martka 10:50, 06 cze 2022

Łubin szaleje.

Krzaczki Ascot i Leonardo pod jabłonką, tu jeszcze chwila.

Krzysztofy rozpoczynają.

Dobrego poniedziałku!
Roocika 11:01, 06 cze 2022

Martka napisał(a)
Roociko, ta łączka jest urocza.

Marta, chodziło mi określenie, że fajne

Ależ masz róż Zaczyna się pokaz...
Martka 11:03, 06 cze 2022

Hahaha tak zrozumiałam, określenie fajne, a ja dodałam, że laczka swoją drogą urocza ale nie wymagam nad nią zachwytów
Roocika 12:07, 06 cze 2022

Martka napisał(a)
Hahaha tak zrozumiałam, określenie fajne, a ja dodałam, że laczka swoją drogą urocza ale nie wymagam nad nią zachwytów

Marta, urocza, to prawda Tłumaczyłam się, bo myślałam, że zrozumiałaś, że się z łączki "naśmiewam". Ach to słowo pisane

Buziaki
olciamanolcia 12:14, 06 cze 2022

Martka napisał(a)
Łubin szaleje.

Krzaczki Ascot i Leonardo pod jabłonką, tu jeszcze chwila.

Krzysztofy rozpoczynają.

Dobrego poniedziałku!

Ten łubin jfantastyczny! Kolor zachwyca . Moje Krzysztofy nieśmiało się rozkrzaczają Pieknie kolorowo u Ciebie . Miłego dnia !