Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

sarenka 09:21, 07 maj 2021

To czerwone to poczwarka krokiewki lękwicy, ćma taka.
To duże to tak jak Dziewczyny piszą to pędraki ( też je mam na rabatach niestety) a to małe białe to albo mały pędrak albo opuchlak ( też je mam na rabatach, trzeba chemię będzie zastosować)
eVka 09:57, 07 maj 2021

Oczywiście powiększyłabym tą rabatkę w każdą stronę
To tak z własnego doświadczenia mówię

P.s. superowe okna masz takie wysokie, zazdro!
Martka 14:29, 07 maj 2021

W pogoni za Hakonechloa macra ruszyłam dziś na Serock, by w drodze ustalić, że nie mają tam jeszcze tego, czego szukam. Może za miesiąc. Zmiana trasy, Okęcie, jest tylko 13 sztuk. Więcej już nie będzie. Tak, to ta bezodmianowa, zapewnia miła pani. Pakuję za niemałą cenę (38) ale też niemałą sadzonkę, mam. 13 sztuk to już coś, znajdę jeszcze 37 i jestem ustawiona

Wracam do domu, rozpakowuję towar i coś mi się nie zgadza. Na etykiecie Hakonechloa smukła. W jednej z donic coś takiego:

Czy to może być partia Beni kaze??? Też piękna, ale... nie tego szukałam.... Liście podobne do tego mikrusa, który przyszedł wczoraj. Na bezodmianową to mi wygląda najmniej, ale też nigdy jej nie widziałam na żywo. Help Co to za trawa? Kto wie, kto pomoże? Johanka, liczę na Ciebie

Martka 14:43, 07 maj 2021

Jak zakupy to zakupy, nie mogłam się oprzeć temu pięknemu cisowi i grujecznikowi. Cis przytnę na stożek. Grujecznik - gdybym tylko miała miejsce na normalne drzewko, nie szczepione... niestety nie mam. Czytałam i liczę się z tym, że liście grujecznika będą w pierwszych latach podmarzać. Danusia opowiadała, że u niej w tym roku po raz pierwszy nie przemarzły, więc można mieć nadzieję, że po osiągnięciu pewnej dojrzałości już nie są takie podatne na mróz.

BASIA8 14:46, 07 maj 2021

Piękne zakupyW nadaniu imion trawce nie pomogę bo w ogóle się nie znam, ale zakupy pochwalić mogę - pierwsza klasa
Martka 15:08, 07 maj 2021

Agatorek, wczoraj wiało i to jak, ale dziś deszczowa sytuacja, dlatego chciałam wykorzystać wolny dzień. Cały był w czapce Ryki - być może też się wybiorę, bo nadal nie mam bezodmianowej hakonechloa... co za sytuacja! Taki rarytas?

Agatorek, Effka, Marlenaa, powiększyć rabatę - pewnie tak, ma metr szer., do końca pociągnąć - właśnie nie wiem, mam dylemat, ta opaska przy domu służy też jako chodnik, (ma 85 cm szer.) i nie wiem, czy tak praktyczne będzie dociągnięcie rabaty do końca. Wyglądałoby z pewnością lepiej... jeszcze myślę... i bardzo Wam dziękuję za głosy

Juzia, tak, wręcz trzeba żyć z opuchlakami żyję już od dawna, nicienie raz, niewiele dały, a koszt spory, po prostu liczę się ze stratami i nie sadzę niektórych roślin typu żurawka, rododendron, moczę nowe nabytki w Decisie przed posadzeniem, jak spotkam to tłukę natychmiast, oraz kreta na rabatach uwielbiam. W tym roku poszukam wrotyczu, ale choć sporo jeżdżę rowerem po okolicznych łąkach, to nie spotykam często. Chemii typu dursban już nie stosuję, raz to zrobiłam i gorzko pożałowałam, wytłukłam wszystkie dżdżownice na rabacie i do dziś tam ich prawie nie ma!

Roocika, to czerwone u mnie siedziało już tuż na powierzchni darni, "na wylocie". Sarenka pisze, i dziękuję Ci Sarenko za tę informację, że to poczwarka krokiewki lękliwicy, to nie ma co się chyba tak lękać.

Edi75, czy pędrak to to samo co chrabąszcz majowy? To by się zgadzało, w maju fruwają czasem wieczorem takie grubaski i tłuką o podbitkę.

Effka, dziękuję  okna zawsze można powiększyć, nie jest to ingerencja w bryłę budynku, nie wymaga pnb
eVka 15:13, 07 maj 2021

Fajowe zakupy Ja mam cały szpaler Beni Kaze, one bardzo szybko rosną, przynajmniej u mnie już zdążyłam je podzielić. Ciężko stwierdzić po liściach jaka to odmiana. Porównam dzisiaj Beni Kaze ze zwykła Macrą i wstawię fotki. U mnie Beni Kaze w ogóle się nie przebarwia na jesień.

Co do okien, mamy bardzo stary stuletni dom i każda ingerencja w mury to ryzyko. Stare cegły, stare spoiwo, wolę nie ryzykować. Może kiedyś
Juzia 15:32, 07 maj 2021

Na opuchlaki jeszcze ropuszka dobra

Ja mam jedną, która mieszka na rabacie z różanecznikami
Wiolka5_7 15:58, 07 maj 2021

Ja to bym podzieliła te hakonki i byś miała więcej ciekawe co za odmianę kupiłaś ? Bo zwykłą macrę ciężko kupić...
edi75 16:29, 07 maj 2021

Marta odnośnie pędraka tak to chrabaszcz majowy.Larwa ta biała żyje i żeruje w ziemi 5 lat