Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

ryska 18:17, 07 maj 2021

Hej
Z rozmachem tworzysz. Ogród bardzo szybko się zapełni chciejstwami.
Zaznaczam do kibicowania
Agatorek 18:29, 07 maj 2021

Ładnie się obkupiłaś

Cis cudny
Martka 09:23, 08 maj 2021

Effka, pierwszy raz zobaczyłam Beni kaze u Johanki, teraz już rozpoznaję i u Ciebie, piękne! Planuję obsadzić rabatę z cisami i grabami po całości hakonechloa i tam wolałabym jednak ciut ciemniejsze. Mam nadzieję, że znajdę bezodmianową, choć Beni kaze też piękna.

Juzia, skąd taką ropuszkę wytrząsnąć? Złapać i przenieść do ogrodu? Jak swoją zdobyłaś, czy sama przyszła?

Wiola, co to za odmiana? nadal nie wiem... może Johanka coś orzeknie. Wstyd się przyznać, ale ja jeszcze nie dzieliłam traw... już posadziłam wczoraj te sztuki, ładnie wyglądają, zdjęcia wstawię wieczorem. Właśnie ta zwykła marca jest mi potrzebna i pojadę po nią nawet na drugi koniec Polski, tylko niech ktoś mi powie, że to naprawdę jest ta a nie Beni kaze ani Greenhills.

Edi75, to już mamy jasność wiem co w trawie piszczy. Pewnie wszystko z czasów, kiedy był zakładany trawnik i wtedy były składane jaja? Na to wygląda.

Ryska, powojnikowa Mistrzyni, dziękuję za odwiedziny! Jak widzisz, bylin niewiele, ale rozkręcam się lekko. Staram się posadzić ich tyle, ile mogę ogarnąć, ale jeśli to się wymknie spod kontroli, to też się nie zdziwię a wiesz, że jakiś czas temu to ja jeszcze zastanawiałam się, "co to są te byliny???"

Agatorek, dziękuję, cis piękny, przytnę go bezlitośnie
Martka 09:38, 08 maj 2021

Wczoraj wieczorem zakończyłam wypełnianie skrzyni ziemią, kompostem, obornikiem, mączką, dolomitem i korą. Ciekawe, jak to się spodoba roślinom. Zawsze za gęsto siałam, w tym roku postaram się zdyscyplinować.

Johanka77 09:52, 08 maj 2021

O Mamo! Jaka super robota!

Roślinom się tyle dobra na pewno spodoba!
Johanka77 09:58, 08 maj 2021

Martka napisał(a)
W pogoni za Hakonechloa macra ruszyłam dziś na Serock, by w drodze ustalić, że nie mają tam jeszcze tego, czego szukam. Może za miesiąc. Zmiana trasy, Okęcie, jest tylko 13 sztuk. Więcej już nie będzie. Tak, to ta bezodmianowa, zapewnia miła pani. Pakuję za niemałą cenę (38) ale też niemałą sadzonkę, mam. 13 sztuk to już coś, znajdę jeszcze 37 i jestem ustawiona

Wracam do domu, rozpakowuję towar i coś mi się nie zgadza. Na etykiecie Hakonechloa smukła. W jednej z donic coś takiego:

Czy to może być partia Beni kaze??? Też piękna, ale... nie tego szukałam.... Liście podobne do tego mikrusa, który przyszedł wczoraj. Na bezodmianową to mi wygląda najmniej, ale też nigdy jej nie widziałam na żywo. Help Co to za trawa? Kto wie, kto pomoże? Johanka, liczę na Ciebie

Szczerze, na tym etapie to może być jedna i druga.
Zaraz Ci wrzucę u siebie zdjęcia mojej BK
MiluniaB 10:07, 08 maj 2021

Martka ja specjalnie się nie przejmuję odmianami traw - nie ma takiej hacone jaką chcę jest inna w zadowalającej mnie ilości - biorę i jestem zadowolona

Kiedyś zanim kupiłam jeździłam po okolicznych szkółkach u CO - teraz zmieniłam taktykę. Muszę zapolować na hacone All Gold, się to dopiero w lipcu wiem gdzie

Zieloną bezodmianową bym przygarnęła, ale jak nie dostanę to kupie podobną hacone zieloną - w zasadzie nie widzę między nimi różnicy.

Rabatka Twoja nowa mi się podoba - trochę taka samotna, ale zapowiada się ok. Ja bym tylko więcej zimozielonych dała

Agatorek 10:08, 08 maj 2021

Skrzynie super. Na pewno będziesz miała dorodne warzywka na takim podkładzie
Juzia 10:46, 08 maj 2021

Ropuszka przyszła sama... ale jak na jakąś trafisz, możesz adoptować
Milka 10:51, 08 maj 2021

Super skrzynie.
Co do hakonki, na bank nie jest to Beni Kaze. Ona ma ciemniejsze liście.
Czy ja dobrze widzę, 99zł???
ile płaciłaś za trawę w donicy?