Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

dominka 23:17, 08 maj 2021

Martka działasz widzę, kostki z hicksii robisz, ciekawe czy będą owocować przy systematycznym cięciu.
Ja mam je przy ogrodzeniu i jesienią jest dużo owoców.
Może przy kostkach się sprawdza i hicksii są bardziej dostępne.
sylwia_slomc... 00:01, 09 maj 2021

Kawał roboty za Tobą
Wiolka5_7 13:43, 09 maj 2021

W takiej ziemi bedziesz miała warzywka,że ho ho
Widzę,że wszędzie dobrze przygotowujesz glebę a to podstawa do pięknego ,zdrowego ogrodu

Alija 16:41, 09 maj 2021

Marta! Ależ dużo się u Ciebie dzieje, nowe rabatki, fantastyczne skrzynie na warzywa,
zakupy trawowe, super!
Martka 19:40, 09 maj 2021

Ajka, ja w tym sezonie mocno ukorzeniam ogród Twój już ukorzeniony, dopieszczasz Właśnie widzę, że nadal mało mam drzew i jeszcze muszę w nie pójść, zanim zacznę rozkoszować się bylinami na dobre. Chyba będzie w związku z tym akcja dokupienia klonów!

Milunia, znam dobre miejsce (WR), super jeśli chodzi o klony. Nie wyjdziesz bez, nawet jeśli nie planujesz i nie masz miejca Jaki to tak słabo u Ciebie rośnie?

Lidka, mój przepis na power ma dwa składniki: 1) jak zacznę to lubię skończyć, 2) mata gimnastyczna, gumy i hantle. Jesienno-zimowa wersja, bo letnia to rower i góry. Nie powiem, że zawsze z entuzjazmem, ale zmuszam się i to naprawdę bardzo dużo daje, w każdej sferze życia.
Daję kartony pod korę, po 2-3 miesiącach już ich nie ma. Polecam. Widzę, że działasz Perz poradzi sobie nawet z 2 warstwami kartonu, ale pozostałe chwasty nie dają rady.

Edi75, każda pomoc bardzo dużo znaczy

Dominka, cis hicksii jako żeńska odmiana ma czerwone owoce, ja też ostro tnę mój żywopłot z hicksii i nie zauważyłam, aby to ograniczyło ilość owoców, jest ich dużo. Ale też nie przeszkadza mi to aż tak bardzo. Hicksii jest więcej, baccata bardzo trudno znaleźć, przynajmniej u mnie w okolicy.

Sylwia, dziękuję, jest tunel, jest światełko, ale nie oznacza ono wcale, że pracy będzie mniej taki stan permanentny, o którym wiesz jak mało kto a ile radości? nie da się wycenić!

Wiola, o podłożach nauczyłam się tu na O., kiedyś pojęcia bladego nie miałam, że trzeba coś z glebą zrobić, chyba że może ewentualnie sypnąć granulkami czy chlusnąć płynkiem z reklamy Metody mojej Mamy (obornik, wywar z pokrzywy) mało mnie interesowały, jakieś niepostępowe mi się wydawały. Głupiutka byłam bardzo.

Alija, dziękuję jeszcze dwie rabatki muszę dokończyć i to na ten sezon wszystko. Korekty i uzupełnienia w następnym, bo już widzę, że to niekończąca się historia, póki trawnika dużo i jest z czego wycinać

Martka 19:51, 09 maj 2021

Piękna niedziela i pogoda, upragnione ciepło, tak upragnione że aż dziwne w odbiorze Hakonechloa rośnie w oczach, albo tylko moja wyobraźnia to widzi Na razie nazywam ją odmiana "niespodzianka". Będzie albo Beni Kaze, albo bezodmianowa. Ale właśnie to trio jest moim ulubionym: cis, grab i hakonechloa!

Potrzebuję jeszcze hakonechloa do obwódki na szpaler hortensji i rabatę grabową z kostkami cisowymi. Od jutra szukam dalej
Johanka77 20:54, 09 maj 2021

Hakone piękna!
Moja nowa bezodmianowa odchorowuje nowe warunki. Dam jej czas.
Wiolka5_7 21:07, 09 maj 2021

Świetna rabata wyszła ! uwielbiam wszystkie te roslinki
Agatorek 21:08, 09 maj 2021

Martka napisał(a)
Wrzucam jeszcze dwa zdjęcia klonów: uwielbiam je oglądać o różnych porach dnia, najbardziej o wschodzie i zachodzie słońca.

Nigdy nie chciałam w ogrodzie bordowych drzew, a teraz odkrywam, jak one niesamowicie przechwytują promienie słoneczne i nasycają się kolorem. Może kiedyś uda mi się uchwycić na zdjęciu. Ale w cieniu też piękny.

Dobrego weekendu!

Klony są przepiękne
Nie są przytłaczające z powodu koloru, bo mają taki zwiewny, ażurowy pokrój. Też je uwielbiam
Wiaan 21:08, 09 maj 2021

Marta poszłaś jak burza Twoje trio jest super, bardzo mi się ta rabata podoba, klony piękne, dziś o tym samym myślałam jak fajnie wygląda przy świetle o zachodzie słońca hakonki bardzo ladne i co za różnica jaka odmiana jak są ładne ja mam też problem z ich kupnem, a pod konie lata w Casto... były sadzonki po 5 zł, oczywiście bez nazwy i ja głupia nie wiedząc jakie to są jak już pojechałam to kupiłam 5 ostatnich. Gdybym nie skupila sie na nazwie to mialabym masę za grosze.